På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Film

IT-säkerhetstekniker

IT-säkerhetstekniker

Nackademin

IT-säkerhetstekniker

Som IT-säkerhetstekniker jobbar du med att skydda företag, myndigheter och organisationers nätverk, information, system och utrustning för att minska riskerna för intrång och attacker. Viktiga arbetsuppgifter för en IT-säkerhetstekniker är att upprätta rutiner för att underhålla skyddet mot obehörigt intrång och minimera riskerna genom att utföra olika riskanalyser.

Den snabba tekniska utvecklingen och den ökade digitaliseringen medför oerhörda möjligheter för samhällsutvecklingen men även stora säkerhetsproblem där konsekvenserna av bristfällig IT-säkerhet blir tydliga för såväl privatpersoner som företag och myndigheter. Ett exempel på detta är att bedrägerier och identitetsstölder via internet har ökat markant.

Enligt Brottsförebyggande rådet har brottslighet med IT-inslag ökat med 949% mellan åren 2006 och 2015. Det blir tydligt att efterfrågan på IT-säkerhetstekniker som kan jobba med att förhindra sådana problem är stor och att den som väljer att utbilda sig till IT-säkerhetstekniker har en ljus framtid.

Yrkesroller efter utbildningen
Utbildningen riktar sig till dig som är en bra problemlösare och som vill jobba med att hjälpa företag att förbättra eller upprätthålla sin IT-säkerhet. Du kommer att jobba med att genomföra utredningar för att lösa olika IT-säkerhetsrelaterade problem och genomföra tekniska granskningar, risk- och säkerhetsanalyser samt implementera, driftsätta och förvalta säkerhetslösningar.

Efter utbildningen kan du bland annat jobba som:

 • IT-säkerhetstekniker
 • IT-säkerhetskonsult

Utbildningen
Utbildningen ger dig specialiserad kompetens inom området IT-säkerhet och kunskap om angränsande områden såsom IT-juridik och informationssäkerhet för att du ska ha rätt förutsättningar att kunna lösa olika IT-säkerhetsrelaterade problem.

Efter utbildningen kommer du ha den kompetens som krävs för att utföra tekniska granskningar, genomföra risk- och säkerhetsanalyser, hantera säkerhet i nätverk, användarbehörigheter och krypteringstekniker samt hantera webb- och molntjänster ur ett säkerhetsperspektiv. Du kommer även att kunna implementera, driftsätta och förvalta säkerhetslösningar samt säkerställa säker datakommunikation.

Utbildningen och undervisningen bedrivs på svenska men i samtliga kurser kommer kursmaterialet att till stor del att vara på engelska. Detta för att terminologin inom IT många gånger är på engelska och för att du i din framtida roll som IT-säkerhetstekniker kommer att behöva ha god kommunikationsförmåga på engelska.


I utbildningen ingår bland annat:

 • Behörighetskontrollsystem
 • Brandväggar och VPN
 • Datorsäkerhet Windows, Linux och mac OS härdning
 • Incidenthantering och SLA
 • IT-juridik och informationssäkerhet
 • Nätverksadministration och nätverkskonfiguration
 • Nätverkssäkerhet
 • Programmering och Shell scripting
 • Säkerhet i moln- och webbtjänster
 • LIA/praktik

Studietakt

100%

Poäng

400 YH-poäng

Start *

Påbörjad

Påbörjad

Slut

2021-06-30

2022-06-03

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om IT-säkerhetstekniker på Nackademin .