OT-säkerhet

Kursen ger kunskaper om hur produktionstekniska system och nätverk kan skyddas med OT-säkerhet. Kursen passar såväl dig som redan är i branschen och vill utöka din kompetens, som dig som vill komplettera eller bygga på tidigare studier.

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Flyg- / helikoptertekniker

Nordiskt FlygTeknik Centrum Luleå - NFTC

Yrket för dig som är teknikintresserad, och som är redo för en spännande karriär inom landet och ute i Europa.

Utbildningen erbjuder dig en karriär inom en högteknologisk bransch, där fokus ligger på säkerhet och effektivitet. Efterfrågan inom branschen är idag stor, och utbildningen öppnar upp för en karriär både inom landet och i Europa.

Utbildningen är en 2 årig heltidsutbildning på vår godkända EASA part-147 skola, som ligger enbart ett stenkast från Luleå Airport. Under utbildningen varvas teori med praktik, som utförs i vår hangar och ute på olika arbetsplatser inom landet, men även utomlands.

Nordiskt Flygteknikcentrum är en kvalificerad yrkeshögskola, där vi utbildar framtidens flygtekniker med inriktning helikopter. Våra instruktörer har en lång erfarenhet från branschen både civilt och militärt. Vi tar även in externa instruktörer, för att förstärka vår utbildning inom vissa moduler.

Är du framtidens flygtekniker med inriktning helikopter?
Den som söker vår utbildning har ett tekniskt intresse, även om gymnasieutbildningen hade en annan inriktning. Den som söker ska vara redo at satsa på en utbildning, som kan ge dig en karriär civilt och militärt.  

Behörighet
Grundläggande behörighet gymnasieexamen eller motsvarande
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

  • Engelska 6, 100p
  • Matematik 2, 100p
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p
  • Fysik 1, 150p
  • Fysiken kan ersättas av 100p Nk eller 50p Nk + 50p eltekniska kurser, 100p

Varför välja Luleå som din studieort?
Norrbotten och Luleå är platsen, som erbjuder flera årstider. Där vintern erbjuder snö, kyla, norrsken, fruset hav. Sommartid sol, värme och midnattsljus.

Luleå erbjuder många möjligheter av kultur, natur och sport på den högsta nivån. Luleå har närmare 79 000 invånare, och staden är i ett expansivt läge inom den gröna omställningen.

Mer information om utbildningen, samt information om ansökan, hittar du på skolans hemsida

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-12)
2025-08-11
Utbildningsslut
2026-06-19
2027-06-18
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Säkerhetstjänster
Studieort
Luleå kommun

Flygtekniker / El- och Avioniktekniker B1.1/B2

Flygteknik Technical Training Nyköping

Upptäck världen som Flygtekniker! 
Denna utbildning ger dig en unik möjlighet att bli Flygtekniker i både kategori B1.1, vilket gäller på Turbinmotorflygplan, och B2 som är en specialkompetens inom el och avionik. Detta ger dig en Flygteknikutbildning helt utan begränsningar! 

Med landningsbanan alldeles utanför dörren och hangarerna fulla med flygplan väntar en flygteknikerutbildning som tar dig rakt in i en spännande bransch. En resa som kan fortsätta långt ut i världen, eftersom du även får möjlighet att ta de certifikat som krävs för att arbeta utanför Sveriges gränser.

Har du högtflygande drömmar? Välkommen till Flygteknik Technical Training på Stockholm Skavsta Airport, Nyköping.

Fantastisk miljö, oslagbart utbildningsmaterial
Hos oss får du omsätta teori till praktik i en spännande och verklighetsnära miljö, med tillgång till både mekaniska verkstäder och lackverkstad. Samtliga lärare har lång erfarenhet från flygbranschen.

Skolan ligger precis vid Skavsta internationella flygplats, 7 km från Nyköping. Vi har ett mycket gott samarbete med branschen, vilket bland annat möjliggör till bra praktikplatser i Sverige och utomlands, samt att vi har fint utbildningsmaterial som donerats till oss.

Skolan har under flera år haft ett mycket gott samarbete med Saab Aircraft och detta har resulterat i en Saab 340 och en Saab 2000 och en otrolig mängd flygplansmateriel. Detta tillsammans med alla duktiga lärare bidrar till att du får en särklassig utbildning inom området flygteknik.

Allt det här kommer du att kunna
Flygteknikerutbildningen kommer att ge dig fördjupade kunskaper om luftfartygskonstruktion, funktion och verkningssätt samt färdigheter i service, underhålls-, reparations- och modifieringsarbete. Du kommer också att lära dig om säkerhetsföreskrifter, besiktningar, analys/diagnostisering och luftfartsbestämmelser och deras tillämpning.

På skolan lägger vi stor vikt vid att du får utveckla din förmåga att använda modern informationsteknologi samt en djupare insikt om datateknikens användning inom det flygtekniska området.

Efter utbildningen
Efter avslutad utbildning med godkänt resultat får du ett utbildningsintyg av oss som ger dig möjlighet till ett Flygteknikercertifikat enligt både B1.1 och B2, ett certifikat utan några begränsningar och som ger dig stora möjligheter till jobb. Certifikatet är giltigt i hela Europa och även andra delar av världen.

Särskilda förkunskaper
För att antas till utbildningen måste du ha lägst betyget E enligt gymnasieförordningen gy-2011 i kurserna:

  • Engelska 6
  • Matematik 2
  • Fysik 1b1 eller Fysik 1a alternativt i Naturkunskap 1b eller i Naturkunskap 1a1
  • minst 50 gymnasiepoäng totalt inom ämnen som teknik, el, installation, automation, industriteknik samt fordonsteknik.

Alternativt kan du ha godkända betyg i motsvarande kurser enligt äldre bestämmelser.

Mer om särskilda förkunskaper
Var god läs om Behörighetskrav YH B1.1/B2

LIA-företag som vi samarbetar med:
SAAB AB, Täby Air Maintenance, Jet Aviation, Bromma Air Maintenance, Norwegian, European Maintenance Service, SAS och Nordic MRO.

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-19)
2025-08-18
2026-08-17
Utbildningsslut
2027-02-28
2028-02-28
2029-02-28
Studietakt
100%
YH poäng
500 YH-poäng (ca. 2.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Säkerhetstjänster

Elingenjör / Elkonstruktör

Campus Varberg

Behovet av elingenjörer/elkonstruktörer ökar stadigt och yrkesgruppens arbetsområde har blivit större. Nybyggnations- och moderniseringsprojekt blir alltmer komplexa med högt tekniskt innehåll, samspel mellan olika teknikområden och höga krav på energieffektivitet och hållbarhet. Tillväxtmålen för byggnation är högt satta och elektrifieringen av samhället är i fokus. Elingenjören/elkonstruktören har en nyckelroll i detta arbete och omställning.

Elingenjörens/elkonstruktörens arbete utförs till största delen på kontor vid datorn med design och problemlösning i CAD-miljö. Du skapar ritningar i 2D och 3D för elkonstruktioner och elektronik som ska installeras, du projekterar ljusmiljöer, skapar kraft, datanät och säkerhetstekniska lösningar. Du följer regler, standarder och föreskrifter, för noggrann dokumentation och är väl insatt i avtals- och entreprenadjuridik. Arbetet sker i projektform i samarbete med kund/beställare och övriga involverade yrkesroller och discipliner. 

Yrket passar dig som vill ha ett omväxlande arbete med goda möjligheter till specialisering och karriär. Branschen ser gärna fler tjejer i sina team.

Utbildningens mål
Utbildningen har bedrivits sedan 2010 och är således väletablerad i branschen och noggrant utformad med mål att ge de studerande just den grundutbildning av teoretisk och praktisk kunskap som efterfrågas högt.

Efter utbildningen anställs våra studerande framförallt av större och mindre konsultföretag. Inte minst av våra ledningsgruppsföretag AFRY, BA-Elteknik, Creacon, Norconsult, Ramboll, Rejlers, Ringhals, Sweco, Vinnergi och WSP.

Utbildningens innehåll
Utbildningen ger övergripande kunskap om elteknik, elkraft, tele/data, ljusdesign, säkerhetsteknik, energioptimering. Du lär dig konstruera i verktyg såsom AutoCAD, MagiCAD, Revit och DiaLux. Du får med dig viktiga pusselbitar som projektledning och gruppdynamik, entreprenadjuridik och hållbarhetsperspektiv.

  • Belysningsteknik 
  • Förberedande CAD-ritning 
  • CAD-konstruktion och kretsschema 
  • Elkraft
  • Ellära, motorer och elmaskiner
  • Hållbarhet och energioptimering
  • Säkerhetsteknik  
  • Introduktion till BIM och Revit 
  • IT-kommunikation 
  • Tillämpad matematik
  • Byggprocess och entreprenadjuridik 
  • Projekt och gruppdynamik 
  • LIA 1
  • LIA 2
  • LIA 3
  • Examensarbete 

Kontakt
Anneli Zell

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-09-01)
2025-09-01
2026-09-01
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Säkerhetstjänster
Bygg & fastighet

Lokförare

Trafikverksskolan

Trivs du i en mix av kundkontakt och ensamarbete, är stresstålig och vill bidra till framtidens hållbara resande? Då är lokföraryrket något för dig.

Jobba som lokförare

Jobbet som lokförare är en spännande kombination av teknik och människor. Arbetsuppgifterna varierar och yrket kräver ett stort säkerhetstänk, god samarbetsförmåga, hög simultankapacitet och förmåga att kunna fatta snabba, självständiga och kloka beslut.

Utbilda dig till lokförare

Hos oss går du en ettårig yrkeshögskoleutbildning med utbildare som själva arbetat som lokförare. Utbildningen är förlagd på två studieperioder med ett sommarlov mitt i. Teori varvas med många praktiska moment i vår unika järnvägsanläggning i Ängelholm, där du tidigt får prova på att manövrera ett lok. På Trafikverksskolan i Ängelholm har du också tillgång till alla andra av järnvägens delar såsom bangård med spår, järnvägsfordon och järnvägsmuseum.

Särskilda behörighetskrav
För att bli antagen till lokförarutbildningen ska du som söker ha:

  • fyllt 20 år när du tar examen (vid särskilda skäl godkänns även du som fyllt 18 år)
  • slutfört utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan med godkänt resultat 1
  • lägst betyg E i svenska 1, matematik 1a, 1b eller 1c, och engelska 5
  • samt vara fysiskt och psykiskt lämplig att framföra järnvägsfordon

Gymnasiebetyg i ett modernt språk med lägst betyg E, bedöms av Transportstyrelsen som likvärdig kravet på engelska 5 med lägst betyg E.

För att uppfylla lagens förbehåll på fysisk och psykisk lämplighet krävs att du som ansöker uppfyller hälsokraven i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:61). Din psykologiska lämplighet kommer att bedömas av psykologer med tillstånd av Transportstyrelsen som en del av antagningsprocessen. Observera att du som sökande själv måste betala en del av avgiften för att genomföra bedömningen, närmare bestämt 1 500 kronor. Läs mer om detta på ansökningsinstruktionen i ansökningsformuläret.

Bedömningen görs sedan i två delar:

  • Ett internetbaserat test från egen dator
  • Ett fördjupat test och tillhörande bedömning som görs på plats på Trafikverksskolan i Ängelholm.

Har du redan ett yrkespsykologiskt utlåtande som är högst fem år gammalt behöver du inte genomgå en ny bedömning.

Kontakt
jan-olof.jonsson@trafikverket.se
Telefon 010-124 30 39, tisdagar och torsdagar 9.30-11.30

Läs mer om utbildningen och yrket på vår hemsia!

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-03-11)
2025-03-10
2026-03-09
Utbildningsslut
2025-02-07
2026-02-06
2027-02-05
Studietakt
100%
YH poäng
220 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Transporttjänster
Säkerhetstjänster

Flygtekniker

Östsvenska Yrkeshögskolan - Flygtekniker

Att vara flygtekniker handlar i grunden om att skapa trygghet för andra människor. Flygtekniker arbetar i underhållsorganisationer och utför bland annat reparationer och tillsyn på flygfarkoster.

Som flygtekniker har du ett stort ansvar och många personer litar på att ditt arbete utförs korrekt, kraven på säkerhet och kvalitet är höga. Att kunna inhämta information ur manualer och tillgodogöra sig ny teknik både på svenska och engelska är något yrkesrollen kräver. En flygtekniker verkar både självständigt och i samarbete med andra. Vanliga arbetsuppgifter är: underhåll av flygfarkoster, struktur och kompositarbeten, planering och beredning av underhåll.

Utbildningen regleras delvis av EU:s lagstiftning inom det europeiska regelverket PART. Det innebär att du efter genomförd godkänd utbildning och mellan två och fem års praktik kan erhålla en PART-certifiering som är godkänd i hela Europa.

De teoretiska examinationerna genomförs av studenterna på en av regelverket avsatt tid och består av flervalsfrågor och i förekommande fall essäfrågor, även praktiska examinationer genomförs. 

Utöver grundläggande behörighet för yrkeshögskola ska du ha godkänt betyg eller över i kurserna:

• Engelska 6/B, 100 poäng
• Matematik 2/B, 100 poäng
• Svenska 2/B eller Svenska som andraspråk 2, 100 poäng
• Fysik A alt 1a1 alt 1a eller naturkunskap.
• eller motsvarande kunskaper från t.ex. äldre gymnasiekurser eller arbetslivserfarenhet.

Om du saknar betyg och intyg som gör dig behörig men har motsvarande kunskaper kan du ansöka via fri prövning. Då tar vi hänsyn till din reella kompetens.

Ansökan till utbildningen Flygtekniker görs via Östsvenska Yrkeshögskolan

Kontaktperson
Henrik Lilliesköld
0722-40 08 90

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-01)
2025-08-01
2026-08-01
2027-08-01
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
2029-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Säkerhetstjänster