YH-utbildningar som erbjuds i Kramfors. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.
Mätningsteknikens roll är idag betydligt viktigare än några decennier tillbaka. Mätningsteknikern ska finnas på plats före- under och efter exempelvis en byggproduktion och med kortare produktionstider ökar också ansvaret att göra inmätningar och utsättningar rätt och snabbt.
Som Mätningstekniker utför du mätningar i många olika sammanhang. Inmätning, utsättning, terrängmodeller vid byggnation av broar, vägar och andra mark- och anläggningsjobb, vid husutsättning och annan byggverksamhet, vid nyupprättning- och uppdatering av stomnät, kartor, fastigheter, VA-nät m.m.
Mätningsteknikern använder avancerade dataprogram och tekniska instrument såsom totalstation, GNSS, drönare mm och man mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Ett intresse för teknik, problemlösning samt kunskaper i matematik och datoranvändning är en bra bakgrund för dig som söker utbildningen. Arbetet är varierande och mycket självständigt. Man arbetar både inne och ute och arbetsuppgifterna innebär ofta intressant problemlösning, en spännande blandning av frihet och precision, natur och teknik.
Utbildningen är studiemedelsberättigande.
Grundläggande behörighet för studier på yrkeshögskolan samt:
Lägst betyg E från det nya systemet i kurserna Ma 2a eller 2b,eller 2c eller motsvarande kunskaper
Det råder idag brist på utbildade hantverkare inom möbelsnickeri. Samhällets krav på hållbarhet och kvalitet ökar hela tiden vilket gör att branschens efterfrågan på utbildad kompetent personal också ökar.
Som möbelsnickare kan din arbetsdag se ut på många olika sätt beroende på om man jobbar på ett större företag, specialsnickeri eller som egen företagare.
Examensarbete/Gesällprov
Utbildningen avslutas med ett examensarbete/Gesällprov på hög professionell nivå som ska sammanfatta alla delarna i utbildningen. Gesällbrevet är det grundläggande kompetensbeviset inom hantverksyrket och den som fått sitt Gesällbrev har genomgått en hantverksutbildning och har gjort ett godkänt gesällprov under eller efter sin utbildning enligt de krav som yrkets branschorganisation beslutat om i samarbete med Sveriges Hantverksråd.
Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.
Efter utbildningen till byggnadsvårdare kan du jobba med exempelvis restaureringsarbeten av historiskt värdefulla interiörer i exempelvis kyrkor, kulturmiljöer och andra byggnadsminnen. men även tillverkning av specialsnickerier såsom kök, dörrar och fönster. Även projektering och planering av arbeten med objekt skyddade av kulturminneslagen ingår.
Som byggnadsvårdare får du ett mycket flexibelt arbete där inga dagar är den andra lik.
Utbildningen innehåller bland annat kurser inom fönsterhantverk, profilhyvling för hand, rittekniker, traditionellt måleri, företagande samt restaurering och tillverkning av äldre inredningssnickerier. Vi ger dig en bred kunskap om kulturmiljövårdens hantverk, synsätt och värderingar. Du får utveckla din känsla för detaljer och med inspiration från hantverkare, antikvarier, konservatorer och arkitekter får du inblick i hantverk, materialkunskap och verktygsvård.
En byggnadsvårdares kompetens inom kulturmiljövården är högt efterfrågad och jobben finns som egen företagare, hos konsultföretag, entreprenörer, kommuner men även hos statliga organisationer som exempelvis länsmuseer och länsstyrelser.
Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.
Som möbeltapetserare får du en varierad och kreativ arbetsdag. Yrket ställer höga krav på både tekniskt kunnande och öga för färg och form. Kvalité och hållbarhet är en naturlig följd av väl beprövade hantverkstekniker som även ligger till grund för modernare arbetsmetoder.
Utbildningen innehåller kurser i både traditionellt och modernt stoppningsarbete, beklädnadstekniker, maskinsömnad, båtkapell, läder och rottingflätning. Du lär dig att arbeta med både historiska möbler och moderna designklassiker.
I utbildningen görs två (2) LIA-perioder, LIA 1- 4 veckor och LIA 2- 4 veckor. De flesta LIA-platserna finns hos företag i branschen och information om LIA-platser ges till de studerande fortlöpande under utbildningens gång.
Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.
Att arbeta med personer med psykisk ohälsa och/eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kräver mycket av dig. Utbildningen stärker dig i din yrkesroll genom att få evidensbaserade kunskaper i området psykiatri.
Du måste ha ett genuint intresse för att arbeta med människor och vilja att förbättra deras livskvalitet. I ditt arbete möter du personer med psykisk ohälsa och psykiska funktionshinder. Denna utbildning ger dig kompetens att förbättra deras livskvalité.
Utbildningen ger dig fördjupade kunskaper och färdigheter om personernas livsvillkor, psykiatriska sjukdomar och dess omvårdnad, livsstilssjukdomar, återhämtning och rehabilitering, missbruk och beroende samt juridik. Centralt i utbildningen är återhämtningsprocessen i samband med psykisk ohälsa och hur du kan understödja denna.
Du får fördjupade kunskaper inom området, baserat på evidensbaserad omvårdnadsforskning- kunskaper, färdigheter och kompetenser som branschen efterfrågar.
Denna kompetenshöjande utbildning har stor efterfrågan.
Behörighet
Förkunskaper från Vård- och omsorgsprogrammet i kurserna:
- Medicin 1, 150p
- Psykologi 1, 50p
- Vård- och omsorgsarbete 1, 200p,
- Vård- och omsorgsarbete 2, 150p
eller...
från Barn- och fritidsprogrammet i kurserna:
- Grundläggande vård och omsorg, 100p
- Specialpedagogik 1, 100p
- Specialpedagogik 2, 100p
- Hälsopedagogik, 100p
eller reell kompetens.
Utbildningens karaktär av specialisering kräver minst 1-års yrkeserfarenhet, motsvarande heltidsarbete, inom vård- och omsorgsyrket.