Yrkesutbildningar i Svenljunga

YH-utbildningar som erbjuds i Svenljunga. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.

Din sökning på yrkesutbildningar Svenljunga gav 1 träffar

Småskalig virkesförädling: sågning och timmerhantverk

Biologiska Yrkeshögskolan Skara, BYS

Vill du jobba med virkesförädling, hållbar träbyggnation och byggnadsvård? Vi har en utbildning på deldistans och halvtid för dig!

Du får fördjupade kunskaper i småskalig sågning, virkeskunskap och knuttimring samt restaurering av timmerhus. Du får även kunskaper om konstruktion och design av trädprodukter, produktutveckling och allt som behövs för att du ska kunna arbeta i en unik yrkesroll med anor.

Utbildningen ger en helhet i virkets förädling och kunskap i att hantera småskaliga sågverk för att få fram de kvaliteter på virke som efterfrågas.

Timring är en nisch i byggbranschen som idag är förhållandevis liten. Byggtekniken har mycket gamla anor. Redan vikingarna använde tekniken skiftesverk och senare kom knuttimringen in i bilden. Utbildningen ger dig den historiska kunskap som du behöver för att kunna renovera och restaurera äldre byggnader på rätt sätt.

Det finns ett ökat intresse för att renovera 1700- och 1800-tals hus med de traditionella byggmetoderna då dessa hus tenderar att ha mindre problem med skadesvampar och liknande. I kombination gammal byggteknik och ny energiteknik, produktutveckling och design kan den här yrkesrollen utvecklas till en egen nisch där nya innovativa lösningar inom den småskaliga virkesförädlingen kan vara ett fruktbart område.

LIA - praktik
LIA-perioderna är 20 dagar VT åk1 samt 20 dagar HT åk 2 och du kan spridas ut dagarna under terminerna eller ha en sammanhängande period.

Lämpliga arbetsplatser är timmermän i nyproduktion eller restaurering, hantverkare som arbetar med historiska tekniker eller småskalig sågning och hyvling.

Efter avslutad utbildning kan du jobba med nyproduktion av timmerhus och stolpverk samt restaurering av timmerhuskonstruktioner. Du kan även jobba med småskalig sågning eller annan träförädling.

Du behöver ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och saknar du någon del av behörigheten, men anser att du har motsvarande kunskaper genom arbete eller annan utbildning så kan du söka på reell kompetens.

Kontakt
Mats-Ola Tranell, utb.ledare
072-160 54 08

Utbildningsstart
2024-09-02
2025-09-01
2026-08-31
Utbildningsslut
2026-06-05
2027-06-04
2028-06-02
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Studieort
DISTANS (Svenljunga kommun)