Kyl- och värmepumptekniker

Som kyl- och värmepumptekniker har du ett fritt och varierande yrke där du får arbeta såväl med praktisk och teknisk problemlösning som med kundkontakt. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

El- och belysningsdesigner

STI - Stockholms Tekniska Institut

Om programmet

El- och Belysningsdesigner är utformat för att möta de växande behoven inom branschen. Här kombinerar du expertisen från både elkonstruktion och ljusdesign för att planera och genomföra olika el- och belysningsprojekt. Genom att använda olika CAD-verktyg och förstå BIM-processen, skapar du effektiva och estetiskt tilltalande belysningslösningar.

Din roll sträcker sig från teknisk konstruktion till kreativ design, vilket är avgörande i en tid där det finns en ökad efterfrågan på hållbara och estetiska ljusmiljöer. Speciellt i storstadsregioner förväntas behovet av El- och Belysningsdesigners öka markant i framtiden, vilket öppnar upp många möjligheter efter din utbildning på STI.

Under utbildningen får du en bred teoretisk grund kombinerad med praktiska färdigheter. Du kommer att arbeta med avancerade CAD-verktyg, förstå BIM-processen och utveckla din förmåga att planera och genomföra belysningsprojekt för olika miljöer. Dessutom kommer du att lära dig om ljusdesign och dess påverkan på människor och miljö, samt få kunskaper inom entreprenadjuridik och projektplanering.

Efter din utbildning på STI kommer du att kunna arbeta inom den tekniska sidan med fokus på projektering och elkonstruktion, eller den estetiska sidan med inriktning på design av ljusprojekt och ljusgestaltning. Med den växande efterfrågan inom branschen kommer vår utbildning att göra dig till en professionell och eftertraktad expert inom området.

Ansök nu och ta det första steget mot en spännande och efterfrågad karriär inom belysningsdesign! Välkommen till STI!

Efter din utbildning kan du arbeta i roller som:

  • Belysningsprojektör
  • Belysningsingenjör
  • Ljus- och projekteringsdesigner
  • Ljussamordnare
  • Projektsamordnare belysning

Särskild behörighet

  • Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) med lägst betyg E (eller betyg G)

Och minst en av följande:

  • Praktisk ellära (Lägst betyg E/G)
  • Ellära 1 (Lägst betyg E/G)
  • Naturkunskap 2 (Lägst betyg E/G)
  • Teknik 1 (Lägst betyg E/G)
  • Fysik 1 (Lägst betyg E/G)
Utbildningsstart
2024-08-01
2025-09-01
2026-09-01
Utbildningsslut
2026-06-11
2028-07-06
2028-07-06
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning

IT-projektledare

JENSEN yrkeshögskola

Bli IT-projektledare på 1,5 år! Det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden och i din framtida roll kommer du kunna leda nationella och internationella projekt inom IT med fokus på ett agilt och entreprenöriellt förhållningssätt och enligt PRINCE2s projektmetodik.

Är du en ansvarstagande och person med intresse för människor och en grundläggande trygghet i dig själv? Är du strukturerad och noggrann? Tycker du att teknik är spännande? Då passar den här utbildningen dig!

Med tanke på hur snabbt den tekniska utvecklingen går behöver du vara nyfiken på vad som händer och intresserad av att lära dig mer.  Det är ett plus om du har en teknisk bakgrund, annars kan du ta igen det om du verkligen är intresserad och motiverad.

Den här utbildningen ger dig verktygen för att bli en bra projektledare. Du får lära dig både traditionella och agila projektmetoder och -leveransformer och får en bred bas att stå på för att kunna leda IT-projekt. Du får också en grundläggande förståelse för olika tekniker inom mjukvaruutveckling som du och ditt team senare kommer att arbeta med.

Efter examen kommer du dessutom att ha fått över 20 veckors arbetslivserfarenhet genom den LIA som är en del av utbildningen.

IT-branschen är oerhört stor. Numera går dock utvecklingen mer och mer från att IT varit en separat bransch till att vara en del av alla verksamheter. I princip alla företag har behov av IT på någon nivå, och alla verksamheter blir mer och mer digitaliserade. Som IT-projektledare är du länken mellan utvecklarna och beställarna. Du ser till att det som kunden vill ha blir verklighet samtidigt som du hjälper kunden att göra rätt val.

Det här blir du
Med den här utbildningen blir du en IT-projektledare inom mjukvaruutveckling. Du får kompetens att leda många olika sorters spännande projekt inom allt från utveckling av mobilappar till större system för till exempel bilindustrin. Beroende på vem du är och var du väljer att arbeta kan du bli allt från en viktig kugge i ett större projekt på ett storföretag till den som leder och ansvarar för både stort till smått i en mindre organisation. 

Det här får du arbeta med
IT-branschen är oerhört stor. Numera går dock utvecklingen mer och mer från att IT varit en separat bransch till att vara en del av alla verksamheter. I princip alla företag har behov av IT på någon nivå, och alla verksamheter blir mer och mer digitaliserade. Och så fort något IT-relaterat behöver skapas behövs en IT-projektledare. Som IT-projektledare är du länken mellan utvecklarna och beställarna. Du ser till att det som kunden vill ha blir verklighet samtidigt som du hjälper kunden till att göra rätt val.

Ansökningskrav: Eng 6/B
1-års arbetslivserfarenhet inom teknik eller ledning

Har du frågor om utbildningen eller ansökan?
Välkommen att kontakta oss!
info@jensenyh.se
08 450 22 00

Utbildningsstart
2024-08-19
Utbildningsslut
2025-12-19
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-04-14
Branscher
Data & IT
Ekonomi, admin, sälj
Teknik & tillverkning

3D-tekniker

Xenter Yrkeshögskola

Som 3D-tekniker får du arbeta i en kraftigt växande bransch. Utvecklingen inom additiv teknik går fort, både på process- och materialsidan. 3D-printing går snabbt: från idé till färdig produkt på bara några timmar!

Utveckla med nya tekniker
Som 3D-tekniker använder du den senaste 3D-tekniken för utveckling och framtagning av nya produkter. Området 3D-printing, additiv tillverkning, är inte helt nytt, men det görs intensiva framsteg som möjliggör användning i större skala och mer affärsmässigt. Det pågår mycket experimenterande och utveckling av programvaror, skrivare och material.  Nya former blir plötsligt möjliga, former som med vanliga metoder inte går att tillverka.

Allt fler använder 3D-teknik
Branschen har ett stort behov av 3D-tekniker med stor och bred kompetens. Allt fler industriella företag får upp ögonen för 3D-printtekniken och den additiva tillverkningen. 3D-teknik ger utrymme för nya tankebanor, samtidigt som kravet på kunskap ökar för att kunna utnyttja alla möjligheter som finns. Branscher som idag använder tekniken är konstruktörer och produktutvecklare, arkitekter, industridesigners, verktygstillverkare, gummi-, plast-, fordons-, verkstads- och medicinindustrin.

3D-labb med modern teknik
Xenter har investerat i tre 3D-labb där de senaste industriella och ickeindustriella 3D-skrivarna inom 3D-print finns att tillgå. Xenter är aktiva inom branschorganisationen SVEAT och deltar på många externa mässor för att påverka och visa upp 3D-teknikens möjligheter.

Är du orädd och nyfiken?
YH-utbildningen är framtagen tillsammans med branschen och är skräddarsydd efter behoven som arbetslivet efterfrågar. Är du en driven person som har ett intresse för framtidens produktionsmetoder och samtidigt orädd och nyfiken? Vågar du misslyckas för att ta dig framåt? Är du en problemlösare som gillar att arbeta kreativt och nyskapande? Ja, då passar 3D-teknikerutbildningen dig.

Branscher som idag använder tekniken är konstruktörer och produktutvecklare, arkitekter, industridesigners, verktygstillverkare, gummi-, plast-, fordons-, verkstads- och medicinindustrin. Man tillverkar många prototyper men även proteser, flygplansdelar, smycken, konst och design av olika slag, så som haute couture-plagg och skor. Med examen från 3D-utbildningen kommer du inte i första hand att designa egna produkter utan vara den som väldigt konkret garanterar att tillverkningen blir bra.

Efter utbildningen har du kompetenser för att:

  • bereda och producera med AT-teknik
  • samarbeta och bidra med teknisk och operativ kompetens i AT-projekt
  • felsöka och komma med åtgärder när en 3D-printer slutat fungera
  • skapa och generera egna CAD-filer för senare utskrift på 3D-printer
  • granska, förbättra, bedöma scannat material för ett acceptabelt slutresultat
  • konstruera och modullera egna produkter för 3D-utskrifter
  • värdera metoder för att underhålla och bedöma driften av 3D-maskiner
  • ge kunder stöd och råd när det gäller att bedöma vad som är rimligt och möjligt att skriva ut med en 3D-printer
  • presentera företagets produkter inom AT på engelska inför en grupp besökare eller företagets kunder
  • bemöta kunder och medarbetare på ett konstruktivt och produktivt sätt
  • förstå vikten av och ta ansvar för uppställda mål och deadlines i verksamheten
  • 3D-printa i relevant material
  • ta och ge konstruktiv kritik
  • leda projekt enskilt eller i grupp

Kontakt:
Nichlas Larsson
Lärare
0761-18 39 53

Utbildningsstart
2024-08-19
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-05-22
2027-05-21
2028-05-19
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-13
Branscher
Teknik & tillverkning
Data & IT
Kultur, media, design

Hiss- och rulltrappstekniker

Xenter Yrkeshögskola

El, mekanik och eget ansvar. Vill du arbeta på fältet i ett fritt och omväxlande yrke där teknisk kunskap varvas med mycket kundkontakt? Bli en problemlösare i ett praktiskt arbete där den ena dagen inte är den andra lik.

Problemlösning och flexibilitet
Som hisstekniker är du ute mycket på fältet, i din egen servicebil, och du installerar, moderniserar och reparerar hissar och rulltrappor. Du får mycket eget ansvar och kan i stor mån planera ditt arbete själv. På utbildningen får du lära dig att arbeta med tekniska produkter, datorer och med el och hydraulik. Du lär dig om säkerhet och miljö, men också om kvalitet och kundvård. Arbetet som hisstekniker är ett praktiskt och omväxlande arbete

Stort behov
Branschen är i stort behov av utbildade hisstekniker med modern kompetens. Det ökande bostadsbyggandet gör att det behövs många hisstekniker som arbetar med nyinstallation av hissar, men även med upprustning och modernisering av äldre hissar. Dessutom kommer nyrekrytering att behövas eftersom många hisstekniker slutar på grund av ålderspension. Branschen är i stort behov av utbildade hisstekniker med modern kompetens som snabbt kan komma in i jobbet.

Riktigt hisschakt i utbildningen
Xenter har investerat i ett hiss-labb och ett hisschakt på skolan. Där får du under utbildningen bygga en hiss och arbeta praktiskt även på skoltid. Du får prova dina kunskaper direkt och lär dig omedelbart hur mekaniken fungerar. Under en tredjedel av utbildningen är du ute på LIA-praktik (lärande i arbete). Det är då du får erfarenhet i branschen, får använda dig av det du lärt dig och träffar företag som har stora behov av att rekrytera hisstekniker.

Praktiskt arbete
Hisstekniker är både ett tekniskt och ett socialt yrke. Som hisstekniker krävs både att snabbt kunna hitta det tekniska problemet, men också samtidigt kunna kommunicera med hyresgäster, fastighetsägare och kollegor. Gillar du ett praktiskt arbete, är självgående och är en kreativ problemlösare? Vill du arbeta i ett yrke som är fritt och med mycket ansvar? Ja, då passar utbildningen hisstekniker dig. I utbildningen ingår även praktik, LIA på valfri ort, 13 veckor.

Efter utbildningen har du kompetenser för att:

  • självständigt och professionellt verka inom de olika yrkesrollerna hisstekniker/rulltrappstekniker
  • utvärdera sin egen kompetens inom områdena nyinstallation, service, reparation, modernisering eller underhåll av hissar och rulltrappor
  • ta ansvar för att utförandet av komplexa arbetsuppgifter görs med rätt kompetens
  • bedöma säkerhetsriskerna vid planering av ett arbete
  • bedöma den egna arbetsinsatsens fackmannamässighet
  • sätta sig in i alla system som kan krävas av en kompetent montör
  • följa den tekniska utvecklingen inom yrkesområdet efter utbildningen
  • följa grundläggande principer för kvalitetssäkring och interkontroll
  • förstå vilka faktorer som påverkar företagets lönsamhet och kvalitetskrav
  • lösa uppkomna problem självständigt och med säkerhet i fokus
  • fackmannamässigt utföra i yrkesrollen förekommande arbetsuppgifter så att säkerhet, arbetsmiljö och hälsa står i fokus
  • ta ansvar för eget behov av kompetensutveckling inom yrket

Utbildningen drivs i samarbete med Hissförbundet

Utbildningsstart
2024-08-12
2025-08-01
2026-08-01
2027-08-01
Utbildningsslut
2025-06-20
2026-06-19
2027-06-18
2028-06-23
Studietakt
100%
YH poäng
225 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-13
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Bygg & fastighet

Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk

Hantverksakademin

Hantverksakademins tvååriga yrkeshögskoleutbildning inom traditionellt hantverk, ibland kallat smala hantverksyrken, utbildar enligt modellen modern lärlingsutbildning. Utbildningen är utvecklad för att möta behovet av en tidsenlig arbetsplatsförlagd yrkesutbildning som gynnar både branscher och studerande. Lärlingsmodellen lämpar sig särskilt väl för utbildning inom traditionella hantverksyrken och vänder sig till dig som redan kommit en bit på väg mot sitt yrke och kanske planerar att starta egen verksamhet efter utbildningen. 

Utbildningen ger en yrkeshögskoleexamen på 400 yrkeshögskolepoäng och är på heltid. 

Behörighet
Se respektive yrkesinriktning. Här hittar du alla våra yrken >>.

Översiktligt innehåller utbildningen:

  • LIA-kurser, 314p
  • Hantverkshistoria, 8p
  • Grundläggande juridik, 7p
  • Grundläggande marknadsföring, 7p
  • Affärsidé och affärsplan, 8p
  • Ekonomisk redovisning, 8p
  • Att leda och arbeta i projekt, 8p
  • Arbetsrätt, 4 p
  • Marknadsföring i praktiken, 6 p
  • Examensarbete, 30p

Vi vänder oss till dig som har slutbetyg från gymnasiet eller motsvarande och viss erfarenhet i yrket. Du skall ha ett väl grundat intresse för yrkesinriktningen och du måste vara förberedd på att lärlingsutbildningens upplägg kräver stort ansvarstagande i utbildningssituationen.

Som studerande på Hantverksakademin har du rätt till studiestöd från CSN, studienivån är yrkeshögskola. Som lärling har du en individuell studieplan.

Vi på skolan följer kontinuerligt upp din utveckling både i det teoretiska och praktiska lärandet.

Lärande i arbete – LIA
På Hantverksakademin tillbringar du 80% av lektionstiden i din mästers ateljé eller verkstad. Lärandet sker i verkligheten, på verkliga arbetsplatser och utbildningen i yrket ges av erfarna handledare, oftast mästare i yrket. Lärandet på lärlingsplatsen innebär också att man får värdefulla kontakter i sin bransch som mycket väl kan leda till jobb efter avslutade studier. 

Studiemedel, Examen och Europass
Utbildningen är studiemedelsberättigad och är på heltid samt leder till en yrkeshögskoleexamen på 400 yrkeshögskolepoäng. Man får även ett Europass som öppnar för möjligheter att praktisera yrket i övriga Europa.

Traditionella hantverksyrken
På Hantverksakademin kan man utbilda sig inom cirka 80 traditionella hantverksyrken. En aktuell lista finns alltid på hantverksakademin.se 

Modern lärlingsutbildning innebär:

  • Utbildningen sker i skarpt läge med verkliga uppdrag
  • Närhet till senaste trender och teknik
  • Nätverksbyggande i din kommande yrkesverklighet
  • Långtgående möjligheter till individuellt upplägg
  • Minimerar övergången till ditt framtida yrkesliv

10 anledningar att välja Hantverksakademin

  • En modern lärlingsutbildning – 80 traditionella hantverksyrken
  • Studiemedelsberättigad – slipp ta dyra lån för att uppfylla din yrkesdröm
  • Lär dig hantverket av yrkesverksamma hantverkare – på plats i deras verkstäder och ateljéer
  • Kurser i ekonomi, juridik och marknadsföring – förbereder dig för livet som hantverksföretagare
  • Examensutställning – visa upp det du har lärt dig
  • Studieresa – till europeisk storstad eller hantverksmässa
  • Yrkeshögskoleexamen – möjlighet att avlägga gesällprov
  • Europass – ökar dina möjligheter att jobba utomlands
  • Få ett unikt nätverk med andra hantverkare – till nytta och nöje
  • Skolan ägs och drivs av Stockholms hantverksförening – bara #riktigahantverkare

Hantverksakademin i Sverige AB utbildar hantverkare på uppdrag av Stockholms Hantverksförening. Hantverksakademin medverkar aktivt till att föryngra våra yrkeskårer och bevara hantverkskunnandet inom de traditionella hantverksyrkena.

Studerande på Hantverksakademin erbjuds studerandemedlemskap i Stockholms Hantverksförening.

Utbildningsstart
2024-09-02
Utbildningsslut
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-04-15
Branscher
Kultur, media, design
Teknik & tillverkning
Övrigt