Trafiklärare
Trafiklärare undervisar elever som studerar för att kunna ta körkort för personbil, motorcykel, buss, lastbil och släpfordon. Läs mer på framtid.se
Trafiklärare undervisar elever som studerar för att kunna ta körkort för personbil, motorcykel, buss, lastbil och släpfordon. Läs mer på framtid.se
El, mekanik och eget ansvar. Vill du arbeta på fältet i ett fritt och omväxlande yrke där teknisk kunskap varvas med mycket kundkontakt? Bli en problemlösare i ett praktiskt arbete där den ena dagen inte är den andra lik.
Problemlösning och flexibilitet
Som hisstekniker är du ute mycket på fältet, i din egen servicebil, och du installerar, moderniserar och reparerar hissar och rulltrappor. Du får mycket eget ansvar och kan i stor mån planera ditt arbete själv. På utbildningen får du lära dig att arbeta med tekniska produkter, datorer och med el och hydraulik. Du lär dig om säkerhet och miljö, men också om kvalitet och kundvård. Arbetet som hisstekniker är ett praktiskt och omväxlande arbete
Stort behov
Branschen är i stort behov av utbildade hisstekniker med modern kompetens. Det ökande bostadsbyggandet gör att det behövs många hisstekniker som arbetar med nyinstallation av hissar, men även med upprustning och modernisering av äldre hissar. Dessutom kommer nyrekrytering att behövas eftersom många hisstekniker slutar på grund av ålderspension. Branschen är i stort behov av utbildade hisstekniker med modern kompetens som snabbt kan komma in i jobbet.
Riktigt hisschakt i utbildningen
Xenter har investerat i ett hiss-labb och ett hisschakt på skolan. Där får du under utbildningen bygga en hiss och arbeta praktiskt även på skoltid. Du får prova dina kunskaper direkt och lär dig omedelbart hur mekaniken fungerar. Under en tredjedel av utbildningen är du ute på LIA-praktik (lärande i arbete). Det är då du får erfarenhet i branschen, får använda dig av det du lärt dig och träffar företag som har stora behov av att rekrytera hisstekniker.
Praktiskt arbete
Hisstekniker är både ett tekniskt och ett socialt yrke. Som hisstekniker krävs både att snabbt kunna hitta det tekniska problemet, men också samtidigt kunna kommunicera med hyresgäster, fastighetsägare och kollegor. Gillar du ett praktiskt arbete, är självgående och är en kreativ problemlösare? Vill du arbeta i ett yrke som är fritt och med mycket ansvar? Ja, då passar utbildningen hisstekniker dig. I utbildningen ingår även praktik, LIA på valfri ort, 13 veckor.
Efter utbildningen har du kompetenser för att:
Utbildningen drivs i samarbete med Hissförbundet
Kvalificerad lönekonsult med inriktning på digitala systemlösningar är ett framtidsyrke sett till de kommande förändringarna och behovet av yrkesrollen inom det anställande arbetslivet. Yrkesrollen står inför stora förändringar i och med digitaliseringen, globaliseringen, ny komplex lagstiftning och krav på konsultativa kompetenser.
Påhlmans Handelsinstitut har utvecklat utbildningen Kvalificerad lönekonsult med inriktning på digitala systemlösningar i samråd med branschorganisationer och näringslivet för att möta branschens framtida krav på rätt kompetenser.
Som Lönekonsult arbetar du med löpande lönehantering, skatter, förmånsberäkning samt intern och extern redovisning och rapportering. Yrkesrollen kräver en bred kompetens med kunskaper i bland annat konsultativ rådgivning, statistik, digitala systemlösningar, analys, HR, arbetsrätt och kollektivavtal. Som person i yrkesrollen måste du kunna arbeta självständigt, arbeta processtyrt med fasta rutiner samt vara mycket noggrann.
Utbildningen är en satellitutbildning där Stockholm är huvudort och Karlstad är satellitort. Detta innebär att studerande i Karlstad kan följa utbildningen som ges i Stockholm digitalt via storbildsskärm. Utbildningen är en heltidsutbildning med 15 lärarledda lektioner/vecka i genomsnitt, övrig tid självstudier.
Utbildningens innehåll
Övergripande mål för YH-utbildningen Kvalificerad lönekonsult – digitala systemlösningar är att ge den studerande nödvändiga kunskaper för att kunna utföra de arbetsuppgifter yrkesrollen kräver idag och i framtiden.
I utbildningen ingår 20 veckor LIA kurs. LIA är fördelat på två perioder/kurser. Lärande i arbete = praktisk tillämpning av utbildningens teoretiska avsnitt i ett av branschens företag under ledning av en handledare.
Du söker din LIA själv, med hjälp av dina egna kontakter och målsättningar. I och med att Påhlmans handelsinstitut har det slutliga ansvaret för att samtliga studerande har en LIA, använder vi vårt omfattande kontaktnät för att säkerställa LIA-platserna.
Denna utbildning bedrivs på distans
Som logistiker, eller speditör som det även kallas, är din uppgift att hitta de bästa, mest miljövänliga och kostnadseffektiva logistik- och transportlösningarna. Yrkets karaktär har de senaste åren förändrats radikalt beroende på att alltmer komplexa logistik- och transportbeslut måste fattas.
Arbetet är krävande, så allt från språkkompetens till kunskaper om logistiklösningar, transport och hållbarhet är viktiga komponenter. Du ska kunna hantera kundkontakter, rådgivning och uppföljning, samt hantera aktuella programvaror och kvalitetssystem som används i branschen. Denna utbildning ger dig möjlighet att arbeta i branscher som skriker efter arbetskraft.
Du ska även ha kunskaper om hur man räknar på transportekonomi, transportval ur ett hållbarhetsperspektiv och beräkningen av en transports miljöpåverkan samt logistikens betydelse för samhället inklusive infrastrukturens betydelse för transporter.
I utbildningen ingår LiA (praktik) i 30 veckor.
Efter fullgjord utbildning ska du kunna fungera som:
Förkunskapskraven är:
Du uppfyller också förkunskapskraven om du förvärvat motsvarande kunskaper genom yrkeserfarenhet eller andra studier (t.ex. utomlands). Kontakta oss om du är osäker på om din utbildning och/eller yrkeserfarenhet uppfyller kraven.
Vill du jobba med ett järnvägsnät som räcker till Hong Kong? Är du nyfiken på hur järnvägen fungerar som transportsystem – ur ett tekniskt, ekonomiskt, miljö- och trafiksäkerhetsmässigt perspektiv? Är du intresserad av teknik och vill lära dig om BEST – Ban-, El-, Signal- och Teleteknik?
På YH-programmet Järnvägsingenjör får du lära dig saker som allmän och tillämpad underhållsteknik av järnvägen, spårgeometri, tågdrift och om järnvägens kraftförsörjning och elsystem. Du kommer lära dig att utforma ett drift- och underhållsprojekt från planeringsskedet till genomförande och uppföljning.
Yrkesroller efter utbildningen
Som järnvägsingenjör kan du arbeta som konsult eller anställd på ett och samma företag, på en mindre eller en väldigt stor arbetsplats, inne på ett kontor, ute på ett bygge eller både och. Det är ett omväxlande, varierande, stimulerande och socialt arbete där du använder såväl teoretiska som praktiska färdigheter, och du får utlopp för både kreativitet och innovation. Du kommer att arbeta med delar av järnvägsnätet (eller andra spår) i Sverige som med sina 16 500 km räls räcker hela vägen till Hong Kong!
Efter utbildningen Järnvägsingenjör kan du bland annat att jobba som:
Utbildningen
Samhällets krav på transporter ökar ständigt och därmed också investeringarna i infrastruktur för bland annat järnvägstrafik. Flera nya och betydande satsningar planeras och behovet av ingenjörer är mycket stort inom till exempel järnvägssignalering, anläggningsprojektering, säkerhetssystem, liksom inom planering av järnvägar, tågtrafik och transporter med järnväg. I kombination med att de sista av den ansenliga gruppen 40-talister nu går i pension så är det nu stor brist på bygg- och anläggningsingenjörer, speciellt när det gäller ledande positioner. Det ökade behovet förutspås gälla för åtminstone de närmaste tio åren.
Vänligen observera följande:
Inom utbildning Järnvägsingenjör läser du järnvägssäkerhet. För att få behörighet att vistas på spår gäller särskilda språk- och hälsokrav.
Om du t ex har nedsatt hörsel eller är färgblind kan det innebära att du inte kan bli behörig. Det är viktigt att känna till detta innan du påbörjar din utbildning. Hälsoundersökning kommer att erbjudas inom ramen för utbildningen men enbart för dem som är antagna. Är du osäker kan du själv bekosta och göra en trafikmedicinsk undersökning hos t ex Previa innan du påbörjar utbildningen.
OBS! Detta utgör inte ett hinder för den som siktar in sig på arbete i branschen utanför spårområdet.
Särskild behörighet:
STARTAR EJ
Vill du ha ett stimulerande arbete och vara med om att forma framtidens skola? I så fall kan utbildningen lärarassistent vara något för dig!
Lärarassistent är en relativt ny yrkesroll som håller på att växa fram inom skolans värld. Det är ett yrke för dig som vill jobba med barn och ungdomar i skolan och vara ett stöd, både i och utanför klassrummen. Som lärarassistent blir du en del av det pedagogiska sammanhanget och hjälper till att skapa en trygg och stabil miljö i skolan.
Yrkesrollen efter utbildningen
Yrkesrollen som utbildningen leder till är Lärarassistent.
Det råder stor brist på lärare i Sverige. I rollen som lärarassistent bistår du lärarna i deras pedagogiska och sociala arbete, och du arbetar tillsammans med enskilda lärare eller flera lärare i ett arbetslag. I din roll möter du många olika människor, både barn och vuxna, där det gäller att du fångar upp och förstår deras behov samt hur du kan hjälpa till att avlasta och underlätta.
Lärarassistenter har en viktig roll i skolan och utbildningen ger färdigheter att både hantera olika administrativa system, samverka i och utanför klassrummet samt kommunicera med både personal, vårdnadshavare, myndigheter och barn.
Särskilda förkunskaper krävs i följande kurser:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Utbildningen
Detta är en Distansutbildning där 100% av undervisningen sker på distans. Du kommunicerar med lärare och övriga kurskamrater via moderna medieanläggningar. Utbildningen läses på heltid med undervisning flera dagar i veckan och har, precis som våra andra YH-utbildningar, minst en fjärdedels praktik under studietiden.