Sommelier bild

Sommelier

Utbildningen för dig som vill ha en gedigen dryckeskunskap samt kunskap om mat och dryck i kombination. Du får dessutom den unika möjligheten att genomföra WSET nivå 2 och 3 i vin samt WSET nivå 2 i sprit. Vårt nära samarbete med arbetslivet innebär att du får den senaste och mest aktuella kompetensen som efterfrågas både på hemmaplan och internationellt. Dessutom har du chans att knyta många värdefulla kontakter i branschen under utbildningens gång.

Den klassiska sommelieren arbetar på restaurang och har ansvar för drycker, inköp, lagerhållning och vin- och dryckeslistor. Du vägleder gästerna i val av dryck till maten och har ansvar för deras sammantagna upplevelse vid bordet.

Som utbildad sommelier kan du också välja andra typer av tjänster. Du kan arbeta som inköpare eller säljare hos grossist eller på Systembolaget. Du kan också arbeta som hovmästare, dryckesansvarig, matsalschef eller Food and Beverage Manager.

Om utbildningen

Under utbildningen får du bland annat

  • fördjupade kunskaper om viner, öl, cider, sprit, vatten och kaffe
  • träna på att smaka, dofta och beskriva olika drycker
  • teoretiska kunskaper om viners ursprung, druvor och distrikt
  • lära dig att kombinera mat med dryck
  • stor kunskap om olika dryckesproducenter och deras produkter
  • lära dig kundbemötande, säljteknik, ledarskap och ekonomi
  • möjlighet att genomföra WSET nivå 2 och 3 i vin och WSET nivå 2 i sprit, som erbjuds i samarbete med WSET Approved Program Provider The Good Wine Habit.

WSET står för Wine & Spirit Education Trust och erbjuder korta, fördjupande kurser. Efter avslutad kurs och godkänd examination får du ett diplom för att visa på din kunskap.

LIA (praktik)

LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är av många en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Under LIA:n får du träna på din framtida yrkesroll, testa dina nya kunskaper och knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Studieupplägg och examen

Utbildningen är ettårig, platsbunden (ej distans) och går på heltid. Den leder till en yrkeshögskoleexamen.

Undervisningen varierar mycket och består bland annat av praktiska moment, föreläsningar och studiebesök. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och de flesta föreläsare och handledare är personer som arbetar inom området.

Mer info och ansökan

Läs mer och ansök på Yrgos webbplats: https://yrgo.se/utbildningar/sommelier/