På Yhguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Jag förstår

Trädgårdsmästare

Trädgårdsmästare

Yrkeshögskolan i Enköping

Trädgårdsmästare

Trädgårdsmästaryrket har egentligen alltid handlat om samma sak, nämligen att arbeta med växter i människans tjänst.

Växter är en av de viktigaste beståndsdelarna i en trädgård, oavsett om denna är stor eller liten, privat eller offentlig eller hur den skall användas. För att kunna skapa och sköta en trädgårdsanläggning på ett tillfredsställande sätt är det därför viktigt för en trädgårdsmästare att ha goda växtkunskaper.

Du som vill lära dig mer om växter – deras namn, utseende, växtsätt, hur de kan användas på ett bra sätt i en vacker anläggning och hur de sköts på bästa sätt – grattis då har du hittat rätt utbildning!

Utbildningen innehåller både teori och praktik – med bland annat Enköpings vackra parker som ”klassrum”. Du får lära dig skapa nytt, men även det viktiga hantverket att sköta och underhålla, bevara, liksom att förnya befintliga anläggningar. Med det ökande intresset för växter, natur och trädgård är vi övertygade om att möjligheterna att få arbete efter utbildningen är goda. Detta bekräftas av företag inom trädgårds-branschens olika grenar, där det idag råder brist på utbildad personal.

Begreppet växtkunskap innefattar träd och buskar, perenner, lök- och knölväxter och  sommarblommor. Gestaltning innebär bland annat att du får studera färg och form, lära dig fästa en idé på papper och kanske även genomföra den i praktiken, t ex i form av ett projektarbete.

Ungefär en tredjedel av utbildningens totalt 80 veckor är arbetsplatsförlagda, fördelade på fyra perioder. Det kallas LIA - lärande i arbete - och innebär att du genom att vara ute i företag under handledning ska kunna tillägna dig kunskaper på ett sätt som inte är möjligt under den skolförlagda delen av utbildningen. Du får pröva på flera företag inom olika delar av trädgårdsbranschen.

400 YH-poäng

Start

Påbörjad

2018-02-26

2019-02-04

Slut

2019-01-31

2020-01-31

2020-12-18

Studietakt

100%

ANSÖKAN ÄR STÄNGD