På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Film

Elingenjör med allmän behörighet

Elingenjör med allmän behörighet

Yrkeshögskolan i Halmstad

Elingenjör med allmän behörighet

Som elingenjör arbetar man med allt från konstruktion till installation och slutkontroll på både låg- och högspänningsanläggningar

Exempel på behörighet till utbildningen
Läst elprogrammet, energiprogrammet och liknande eller arbetat som elektriker, elmontör etc.

Allmän behörighet för låg- och högspänning (auktorisation)
I utbildningen ingår även den teoretiska delen för allmän behörighet för både låg- och högspänning.

Yrket är en blandning av både teoretiska och praktiska kompetenser. En elingenjör ska kunna vara verksam från ritbordet till installation och överlämnande och slutkontroll. Tekniken innefattas av både låg- och högspänning inom flera olika branscher.

Branschen är under ständig teknikutveckling och förändring både genom myndighets- och kundkrav och inte minst beroende på miljötekniska och ekonomiska grunder. Elnäten byggs ut och moderniseras med säkrare och smarta system. I tillverknings- och processindustrin utförs både nyinstallation och modernisering av elanläggningar med ny produktions- och energioptimerad teknik. Elingenjörer som ska arbeta med detta fordrar därför kompetens i hela kedjan, från projektering till installation och i drifttagning. Det man efterfrågar är en praktisk yrkesingenjör som kan vara verksam i hela produktionsledet och direkt på fältet.

Har man en teknisk bakgrund inom elbranschen eller liknande är denna en utmärkt vidareutbildning.

Som elingenjör kan du arbeta inom olika branscher som bygg, energi och industri (process och tillverkning). Arbetsuppgifterna varierar beroende på bransch men huvudinnehållet handlar om elteknik med fokus på elinstallation och elkraft.

Yrkesrollen karaktäriseras av en blandning av både praktiska och teoretiska arbetsuppgifter inom elteknik -en elingenjör som arbetar praktiskt med gedigna teoretiska kunskaper.

Anställningsmöjligheterna är mycket goda. Vi genomför regelbundet egna undersökningar inom branschen och inom detta yrkesområde finns ett stort anställningsbehov. Enligt prognoser av bl.a. Svensk energi, teknikföretagen, AMS, SCB m.fl. bedömer man att det kommer uppstå en brist av denna yrkeskategori.

Praktiken (LIA) under utbildningen är på 24 veckor vid något eller några företag. Här lär du dig att omsätta de teoretiska kunskaperna direkt i yrket och samtidigt skaffar du dig kontakter och referenser.

Utbildningen är på två läsår (400 yh-poäng) och sker i samarbete med näringslivet. Man ska ha ett stort intresse för teknik och gilla utmaningar. Man ska vara beredd att satsa fullt ut, i gengäld får man attraktiva kunskaper och intressanta projektarbete i stimulerad miljö. Det som gör utbildningen unik är den långa företagsanknutna praktiken -LIA som på olika sätt präglar utbildningstiden.

Studietakt

100%

Poäng

400 YH-poäng

Start *

Påbörjad

Slut

2021-06-04

* Dubbelkolla gärna datum med anordnaren

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

JAG VILL HA MER INFORMATION

Vill du ha mer information om en utbildning? Här kan du kontakta utbildningsanordnaren om Elingenjör med allmän behörighet på Yrkeshögskolan i Halmstad.