Industrirörtekniker

En industrirörtekniker arbetar på större industrier som har så kallade processledningar, det vill säga rörsystem som transporterar vätskor och gaser som ingår i den tillverkning som sker på industrin. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på liknande utbildningar som kanske kan passa dig

Trätekniker

Träteknikerutbildning i Hammarö AB

Att arbeta med trä
Om du vill arbeta med ett levande material som finns i vår vardag, då är utbildningen till trätekniker ett naturligt val. Trä är ett av naturens kanske mest formbara material och har används sedan urminnes tider för både dess praktiska funktion och för att det är vackert. Trä är ett material som människan använt i alla tider och kommer att ha allt större betydelse i framtiden främst av ekologiska skäl.

Studerande från hela landet kommer till oss för att lära sig allt om hela produktionskedjan från uppdelning stock till att designa och tillverka träprodukter för hemmamiljö samt att tillverka inredningar för offentlig miljö.

Kontaktnät
En fjärdedel av utbildningen är i praktisk verksamhet i ett träföretag. Förutom specifika kunskaper om träbranschen, får du också utbildning ibland annat företagsekonomi och ledarskap. Dessutom kommer du att få tillbringa en fjärdedel av utbildningen i arbetslivet, i samarbete med Träbranschen har ett antal av de studerande fått göra sin praktik i ett EU-land. Det ger dig ytterligare nyckelkunskaper och inte minst, värdefulla kontakter.

Spännande karriärmöjligheter
Utbildningen är utformad i samråd med branschen för att motsvara de krav som finns på framtidens medarbetare. Det innebär att du efter avslutad examen har många spännande karriärsmöjligheter på en trämarknad som hela tiden växer.  I utbildningen ges goda kunskaper om trämaterialet för att kunna arbeta i olika träföretag allt från enmansföretag till de stora med tillverkning över hela Sverige. Träteknikerutbildningen har en unik utbildningsanläggning där vi kan hantera hela tillverkningsprocessen från råvara till färdig produkt.

Tio minuters bussresa från Karlstad finns lokalerna för Träteknikerutbildning i Hammarö AB vid Skoghalls centrum. Skolan bygger på en lång tradition från starten av Rikssågverksskolan till dagens bredare utbildning från uppdelning av stock till färdiga träprodukter som är limmade och ytbehandlade.

Tänkbara yrken
Inom träföretagen finns många olika yrken som bygger på trädets väg från skogen till konsumenten. Sågverkstekniker som kan uppdelningen av stock och hur trämaterialet skall torkas till rätt fuktkvot. Vidareförädlingen kan fortsätta med hyvling och kompomentillverkning som kan gå vidare till en byggvaruhandel i form av lister och paneler som kan vara ytbehandlade.

Säljare av trävaror kan ha olika uppgifter inom sågverken och i byggvaruhandeln med inriktning mot företag eller privatpersoner som skall bygga något hemma. Ett mycket stort antal av de småhus som byggs tillverkas av företag som har specialiseras mot tillverkning av trähus, företagen har en rad av olika kompetenser för tillverkning av småhus.

Medelstora och små företag finns framför allt inom tillverkning av inredningar och möbler, inom företagen finns många olika yrken beroende på vilken förädling som finns på företaget. I utbildningen ingår goda kunskaper om standardmaskiner och bearbetning i datastyrd fräs samt att göra ritningar på dator. För de mycket små företagen som kan vara egenföretagare ges utbildning för att med relativt enkel utrustning tillverka snygga inredningar och möbler.

För att nå en helhet i olika roller inom träbranschen finns kunskaper om trädesign, produktionsekonomi och ledarskap med i utbildningen. Svenska för tekniker och Engelska för tekniker är viktiga delar i utbildningen, utbildningen avslutas med ett större examensarbete där de studerande tillsammans med företagen skall fördjupa sig i ett område som har betydelsen för företagens och individens utveckling.

Kontaktperson/Utbildningsansvarig
Jörgen Esslinge
Mobil: 070-566 05 58

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-23)
Påbörjad (2022-08-22)
2023-08-21
2024-08-19
Utbildningsslut
2023-06-23
2024-06-21
2025-06-20
2026-06-19
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-05-14
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Bygg & fastighet

Automationsingenjör mekatronik

Yrgo

Vill du arbeta kreativt och praktiskt med problemlösning och utveckling av självstyrda system? Som automationsingenjör optimerar, testar och underhåller du automatiserade system, processer och anläggningar. Hela 6 månader av utbildningen består av LIA (praktik), som du gör ute på företag i branschen.

Utbildningen går att läsa både i Göteborg och Arvika.

Mekatronik är en sammanslagning av mekanik och elektronik och finns i nästan all automatiserad teknik. Som automationsingenjör inom mekatronik arbetar du med programmering, konstruktion, testning, underhåll och reparation av automatiserade och digitaliserade industrianläggningar och automatiserade industriella elanläggningar.

Det är ett varierande arbete där du gör konstruktionsberäkningar och ritningar, programmerar datorsystem, installerar mekaniska och elektriska komponenter, driftsätter och följer upp.

LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är av många en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Under LIA:n får du träna på din framtida yrkesroll, testa dina nya kunskaper och knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Detta är en tvåårig heltidsutbildning på plats och den leder till en yrkeshögskoleexamen. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och de flesta föreläsare och handledare är personer som arbetar inom området.

Du kan läsa mer om utbildningen på yrgo.se.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-09-05)
2023-09-04
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
2023-02-01
Ansökan stänger
2023-04-17
Branscher
Teknik & tillverkning
Data & IT
Satellitort
Arvika

Experience Designer - Karlstad

Changemaker Educations AB

Digitaliseringen och kundernas upplevelsekrav gör att Experience Designers anställs i flertalet av samhällets organisationer, och främst inom Data/IT, Telekom och digitala bolag, samt hos stora koncerner och inom offentlig verksamhet.

Vi samarbetar med en rad företag och organisationer som alla uttrycker ett växande behov av Experience Designers. Vi har samlat några av branschens mest kunniga UXare och föreläsare under ett och samma tak. Du får möjlighet att utbilda dig till framtidens vassaste och bredaste Experience Designer.

Du sätter själv ribban för hur långt du vill nå under dina två år hos oss.

Som en del av utbildningen gör du LIA (Lärande i arbete, praktik, internship) hos ledande branschföretag. LIAn fördjupar ditt lärande och du får de arbetserfarenheter som krävs för att utveckla dagens och morgondagens kundupplevelser och affärsnytta. Du bygger ditt nätverk och skapar relationer med framtida arbetsgivare redan understudietiden.

Vi samarbetar med en rad företag och e-handelsplattformar gällande LIA, branschevents, föreläsningar och rekrytering, exempelvis; Avanade, 10X Labs, Coffestain Studios, Future Ordering, Furuboda Kompetens Center, LiU, Monkey Dancers, Promag, RICE, Science Park Mjärdevi, SVT, Scio VR, Warpzone Studios, Avalanche Studios m fl.

Exempel på titlar och yrkesroller för dig efter examen är:

 • Experience Designer
 • Interaktionsdesigner
 • UX Designer
 • User Researcher
 • Gamification Designer
 • Planner

Kontakt
Daniel Ehrendahl
Head of education Experience designer,
070-265 06 89

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-09-13)
Påbörjad (2022-09-12)
2023-09-01
2024-09-01
2025-09-01
Utbildningsslut
2023-05-26
2024-05-31
2025-07-10
2026-07-09
2027-07-08
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
2023-02-01
Ansökan stänger
2023-05-03
Branscher
Data & IT
Kultur, media, design
Teknik & tillverkning

Byggnadsingenjör Digitalt Byggande – distans

Nackademin

Byggbranschen och inte minst anläggningsdelen har mycket stort efterfrågan av den kompetens som behövs i den digitaliseringsprocess branschen är inne i. En Byggnadsingenjör inom digitalt byggande behöver både bred kunskap inom byggteknik och specialiserade kunskaper inom digitalisering av byggbranschen, BIM-verktyg och projektekonomi och det får du i denna utbildning.

Utbildningen ger dig möjlighet att förstå och förklara byggprocessens alla olika skeden, där du självständigt ska kunna välja arbets- och projektmetodik för att kunna skapa en effektiv produktion. Du får kunskap om byggproduktionen ur ett digitalt, tekniskt-, ekonomiskt-, miljö- och logistikmässigt perspektiv.

I utbildningen byggnadsingenjör inom digitalt byggande behövs både bred kunskap inom byggteknik och specialiserade kunskaper inom digitalisering av byggbranschen vilket du bland annat läser i kurserna BIM-verktyg och samordning, projektekonomi, KMA och juridik.

Detta är en distansutbildning med 6 stycken inplanerade fysiska träffar. Utbildningen är på heltid och det krävs att man lägger ned minst 40 timmar per vecka. De fysiska träffarna genomför du i Stockholm eller Karlstad utifrån vad som är bäst för dig. Varje träff är en heldag och med fokus på muntlig interaktion och redovisningar.

LIA
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Du får värdefulla kontakter och lär känna branschen på ett djupare plan.

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som:

 • Digital byggnadsprojektör
 • Arbetsledare
 • Byggnadsingenjör digitalt byggande
 • Entreprenadingenjör
   

Särskilda förkunskaper krävs i följande kurser:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

 • Matematik 2/B (Du behöver ha godkända betyg i antingen matematik 2a, 2b eller 2c. Motsvarar även matematik B)
 • Engelska 6
 • Svenska 2
Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-01)
2023-08-01
2024-08-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-05-02
Branscher
Bygg & fastighet
Data & IT
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Solna kommun)
Satellitort
Karlstad

Futuregames Spelartist - Karlstad

Changemaker Educations AB

Som Game Artist skapar du den visuella upplevelsen av spel både i 2D och 3D. Du producerar allt innehåll i spelet som till exempel miljöer, karaktärer, fordon, bakgrunder, attiraljer, färger, mönster, ljus och posteffekter. Du får även rigga och animera dina kreationer utifrån en av Sveriges modernaste Mo-Cap studio som finns på Campus.

Game Artist hos FutureGames är en högre yrkesutbildning för blivande game artists / spelgrafiker, 2D/3D artists. Utbildningen har till syfte att ge en professionell yrkesutbildning helt i tiden för vad spelstudios efterfrågar. Tonvikten ligger på visuellt skapande och utvecklande av den kreativa processförmågan.

Game Artist ger dig en gedigen kompetensbas inom 3D Generalization, Environment Art, Texture Art, Animation, Technical Art, Character/Props Art Du lär dig design artistens hantverk och konst med beställaren som ledstjärna.

Som en del av utbildningen gör du LIA (Lärande i arbete) och utgör 25% av utbildningen. LIAn fördjupar ditt lärande och du får värdefulla arbetserfarenheter.

Vi samarbetar med en rad företag, exempelvis; Coldwood, Grand Pike, Dice, Zordix, GoldTown Games, Paradox Arctic, Turborilla, Avalanche Studios, EA, LevelEight, North Kingdom mm.

Kontakt
Ghazal Taghavi
Head of education Game artist
073-500 82 06

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-09-05)
2023-09-01
2024-09-01
Utbildningsslut
2025-02-28
2026-02-28
2027-02-28
Studietakt
100%
YH poäng
470 YH-poäng (ca. 2.4 år)
Ansökan öppnar
2023-02-01
Ansökan stänger
2023-05-03
Branscher
Kultur, media, design
Data & IT
Teknik & tillverkning