Processoperatör och laborant bild

Processoperatör och laborant

Önskar du ett tekniskt inriktat arbete och är beredd att jobba inom ett område där utvecklingen snabbt går framåt och där ett intresse av att lära sig nya saker alltid kommer att vara högaktuellt? Då kan vår nya Yh-utbildning till automationstekniker eller automationsingenjör vara något för dig!

Utbildningen
Automation är en framtidsbransch av stor betydelse för konkurrenskraften och för de stora frågorna runt resursanvändning, energi och miljö. Utbildningen kan kort beskrivas som belägen i gränslandet mellan maskin-, el- och datateknik.

Du får lära dig att arbeta i projekt inom automation och som omfattas av programmering av PLC/DCS-system samt tillhörande konstruktionsarbete och dokumentation. Du skaffar kunskaper om moderna industridatorsystems uppbyggnad och funktion från givare till överordnat system. Du erhåller processkunskap inom området massa- och papperstillverkning.

Lärande i arbete
Under din utbildning kommer du att praktisera på ett eller flera företag inom branschen i 20 veckor under det som kallas för Lärande i arbete (LIA). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.

Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i kursen Matematik 2/matematik B eller ha motsvarande kunskaper.