Byggnadsingenjör - Produktionsledning
Som byggnadsingenjör medverkar du i byggprocessens olika delar, från utveckling av en idé via färdigställande och underhåll till en omfattande ombyggnad eller slutlig rivning. Läs mer på Framtid.se
Som byggnadsingenjör medverkar du i byggprocessens olika delar, från utveckling av en idé via färdigställande och underhåll till en omfattande ombyggnad eller slutlig rivning. Läs mer på Framtid.se
Utbildningen är platsbunden, med lärare på livelänk, på orterna Norrtälje, Stockholm, Söderhamn, Östersund, Malmö och Piteå
Utbildningen till miljösamordnare passar dig som vill arbeta med miljöfrågor inom byggsektorn, som är duktig på att organisera och har en god samarbetsförmåga.
Under denna utbildningen får du gedigna kunskaper om byggnaders påverkan på yttre och inre miljö, energiförsörjning, projektkunskap och förbereds för ett utvecklande arbetsliv.
Som miljösamordnare har du en specialistroll inom byggnadsteknik, miljökunskap och miljölagstiftning och arbetar med att samordna, planera, driva och följa upp miljöfrågor hos företag och organisationer. Du identifierar miljöpåverkan vid byggprojekt och föreslår åtgärder. Andra arbetsuppgifter är byggvarubedömningar, att inventera markförhållanden och ta hänsyn till lagstiftningsfrågor. Längre fram i karriären kan du även arbeta med inventeringsplaner av fastigheter, administrera de formella delarna av miljöarbetet och skriva miljöprogram.
Du varvar mellan arbete på kontor och ute i fält på byggarbetsplatser. Yrkesrollen kräver att man trivs med samarbete, är nyfiken och hela tiden strävar efter att utvecklas.
Exempel på yrkestitlar förutom miljösamordnare:
Behörighet
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:
- Matematik B / Matematik 2
- Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
ELLER
- Bygg och anläggning 1
Utbildningen är på heltid och platsbunden, med lärare på livelänk, på följande orter: Stockholm, Malmö, Gävle, Hudiksvall, Söderhamn.
Under utbildningen får du kompetens inom samhällsbyggnadsprocessen, plan- och bygglagen, Boverkets regler, energikrav, byggteknik, kommunikation och kundbemötande.
Som Handläggare på byggnadsnämnd är du anställd av kommun och inom offentlig verksamhet och kan då arbeta antingen som bygglovshandläggare eller byggnadsinspektör. I arbetet granskar du bland annat handlingar och byggen, beslutar om kontrollplaner.
I din yrkesroll har du mycket kontakt med olika människor i sambandmed bygglovsansökningar, och ofta finns ett rådgivande element i regelfrågor.
Efterfrågan på bygglovshandläggare och byggnadsinspektörer ökar i takt med en hög byggtakt på bostadsmarknaden.
Exempel på yrkestitlar förutom Handläggare på byggnadsnämnd:
Behörighet
Du behöver även ha minst godkänt betyg i:
- Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
Har du ett brinnande intresse för 3D-grafik och är en fena på programmering? Är du dessutom en problemlösare av rang, ja men då kanske en utbildning till Technical Artist är något för dig.
Om utbildningen
Denna utbildning riktar sig till dig som brinner för grafik och programmering, den inleder på en relativt avancerad nivå inom 3D-teknik och spelmotorer. Många som går utbildningen har därför tidigare erfarenhet. Exempelvis jobb inom grafik, 3D-grafik eller programmering eller motsvarande kompetens.
Under utbildningen får du kunskaper inom shaders, vfx, rigging, scripting/tools och mycket mer. Du lär dig även utveckla verktyg så som; shaders, animationssystem och partikelsystem. Vidare lär du dig utveckla spel från idé till mål, allt enligt den processmetodik som används i branschen.
Du fungerar som en kommunikationscentral mellan disciplinerna vid skapandet av ett spel och stöder ditt team för att nå er gemensamma vision. Detta innebär en lösningsfokuserad roll där du aktivt jobbar med att underlätta och optimera arbetsflöden för gruppen.
Under utbildningen skapar de studerande på utbildningen åtta spel tillsammans med de andra disciplinerna på skolan, från första idé till spelbart spel enligt den arbetsmetodik som används av företagen i branschen. Detta ger dig en värdefull insikt kring vad det innebär att samarbeta med andra yrkesroller och du får en god förståelse för de möjligheter och utmaningar andra yrkesroller kan möta i arbetet med att skapa ett spel.
Gemensamt för all spelutveckling är att den sker tvärdisciplinärt och agilt. En tredjedel av utbildningen är LiA – praktik - på ett spelföretag där du får använda de kunskaper du förvärvat under tiden på skolan.
________________________________________________________________
THE GAME ASSEMBLY – UTSEDD TILL EN AV VÄRLDENS FRÄMSTA SPELSKOLOR
The Game Assembly – utsedd till en av världens främsta spelskolor – har utbildat framtidens spelutvecklare sedan 2008. TGA är en yrkeshögskola som bedriver utbildningarna i nära samarbete med spelbranschen och är idag är en viktig aktör för att förse den svenska och internationella branschen med talangfulla medarbetare.
Bli professionell trädklättrare – Utbilda dig till arborist!
En arborist är en trädvårdsspecialist och har mycket goda kunskaper om trädets funktion, anatomi, biologi och livsmiljö. Arborister arbetar för att träden ska vara säkra, vackra, problemfria och får ett långt liv. Arborister bedömer behov av, planerar och genomför trädvårdsinsatser. De är också sakkunniga vid trädval samt alla arbeten som rör hantering av träd från plantskola till planteringsplats, plantering, uppbindning, skötsel och vård.
Som arborist kan du arbeta med beskärning och fällning av träd. Som klättrande arborist är det viktigt att vara i god fysisk kondition, tycka om att arbeta utomhus under alla årstider och vara beredd på att arbeta på höga höjder.
I rådgivande/konsulterande arbetsuppdrag gör du inventeringar och riskbedömningar av större trädbestånd och enstaka träd i parker, kyrkogårdar och gatumiljö.
Arborister kan vara anställda i offentliga förvaltningar och företag inom trädgårdsskötsel. Du kan också starta eget företag och ha uppdrag åt privata kunder, företag eller förvaltningar.
Skolan har speciallokaler och resurser som är anpassade efter undervisningen: övningssalar, markbyggnadshall, 65 ha odlingsmark, parkområden, växthus samt maskinhall med tillhörande utrustning och maskiner. Lärarna och yrkesinstruktörerna har en hög ämneskompetens, god branschkännedom och är erfarna utbildare.
Preparandutbildning
För att tillse att det finns möjlighet även för yrkesväxlare att bli behöriga kommer vi att erbjuda ett behörighetsgivande kurspaket, en sk. riktad preparandutbildning. Kurspaketet kommer att ges på distans och ger särskild behörighet för att söka våra Yh-utbildningar, däremot garanterar de inte en studieplats.
Behörighet
För att bli antagen till utbildningen krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt lägst betyget E/3/G i kurserna nedan:
Eller motsvarande innebär en lämplig kunskapsnivå att bygga vidare på i yrkeshögskoleutbildningen.
Vill du gå en kort utbildning som leder till jobb med bra lön? Ta chansen att utbilda dig till kvalificerad svetsare! Arbetsmarknaden är mycket god då svetsare under de senaste åren varit ett av de yrken där det råder stor brist på arbetskraft. Du behövs!
Osby Lärcenter/Vuxenutbildningen och Ekbackeskolan erbjuder en ettårig yrkeshögskoleutbildning (40 veckor) till certifierad svetsare med kvalificerad kompetens, 200 yh-poäng. Det finns 12 platser och utbildningen är riksrekryterande.
Under utbildningens gång kommer du att lära dig kvalificerad svetsning i olika material och med olika metoder, såväl individuellt som i arbetslag. Du kommer också att producera och läsa ritningar samt läsa och förstå men även skriva egna WPS-er.
Kurser inom utbildningen:
Valbara kurser:
Efter avslutade studier har du de färdigheter som krävs för anställning inom verkstadsindustrin där stora krav ställs på kompetens och kvalitet. Kvalificerad svetsare är ett arbete med goda framtidsutsikter då efterfrågan på utbildad personal är stor.
Utbildningen leder till följande yrken:
Tveka inte att höra av dig om du har några frågor.
Varmt välkommen med din ansökan!
Kontakt
Jörgen Persson, Svetsansvarig
0709-31 80 81