Medborgarskolan Syd bild

Medborgarskolan Syd

Medborgarskolan Syd sätter viljan att lära först. Vi drivs av att skapa en högre mening, av att utveckla människors intressen till ny kunskap – genom hela livet. Vi är en ideell förening och vår verksamhet är öppen för alla.

Vi gör vårt yttersta varje dag för att inspirera människor att utvecklas och hämta ny kunskap på ett lustfyllt sätt. Med folkbildning, uppdragsutbildningar och skolverksamhet engagerar vi många människor i hela landet – från Kiruna i norr till Ystad i söder. Vår verksamhet är partipolitiskt och religiöst obunden.

Vår verksamhet inom folkbildning spänner över ett stort antal ämnesområden och engagerar enskilda deltagare och grupper i alla åldrar och med många olika bakgrunder. Folkbildningen är fri och frivillig och tillgänglig för alla och här går det att förkovra sig i nästan vad som helst. Här erbjuder vi kurser, föreläsningar och evenemang inom ett stort antal ämnen och områden.

Ljud-, ljus och scentekniker

Medborgarskolan Syd

Drömmer du om att arbeta som ljud-, ljus eller scentekniker? Då ska du gå Medborgarskolan Syds och Eslövs folkhögskolas nya YH-utbildning.

Som ljud-, ljus eller scentekniker jobbar du med ljus, ljud, video, riggning, planering och logistik. Du är först och sist på plats. Under en föreställning/framträdande sköter du bildmixrar, ljus- och/eller ljudprogrammering. Du ser till att allt flyter på som det ska enligt planeringen.

Du utgår från producentens kravspecifikation, regissörens manus, ljusmästarens-/eller ljuddesignerns ritningar och ansvarar för att allt sker säkert och medverkar aktivt i riskbedömningar. Du jobbar i ett stort kreativt team av olika kompetenser med våra främsta artister. Det är ett spännande, omväxlande och stimulerande arbete.

Efter utbildningen till ljud-, ljus och scentekniker kan du bland annat jobba som event-, och scentekniker på teatrar eller konsertlokaler, för upplevelse-, event- eller teknikuthyrningsföretag.

LIA – Lärande i arbete
En tredjedel av utbildningen är arbetsplatsförlagd praktik, så kallad LIA – Lärande i arbete. Ute på en arbetsplats får du möjlighet att vidareutveckla de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för att arbeta som ljud-, ljus och scentekniker. Det kan förekomma obekväm arbetstid.

Medborgarskolan Syd och Eslövs folkhögskola har ett etablerat kontaktnät ute i arbetslivet som vi samverkar med för att kvalitetssäkra utbildningen och erbjuda LIA-platser.

Utbildningen är upplagd över fyra terminer och med tre LIA-perioder på 4, 8 respektive 12 veckor under andra, tredje och fjärde terminen.

Utbildningen är på 400 YH-poäng vilket omfattar två år. Den är CSN-berättigad och du har möjlighet att bo i natursköna Eslöv på folkhögskolans internat. Utbildningen drivs gemensamt av Eslövs folkhögskola och Medborgarskolan.

Behörighet
Grundläggande behörighet. Om fler söker än antalet platser sker urval genom särskilt prov.

Utbildningsstart
2024-08-26
2025-08-25
2026-08-24
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-31
Branscher
Teknik & tillverkning
Kultur, media, design