Kultur, media och design
Exempel på yrken inom detta område är fotograf, art director, copywriter och manusförfattare – Kreativa arbeten som handlar om att skapa. Det kan handla om skapande för och på scen och film, men också för andra medier som webb och tidningar. Offentliga satsningar har stor betydelse för arbetsmöjligheterna vid bibliotek, teatrar och för arbete med konstnärliga uttryck. Efterfrågan på formgivare och tjänster inom reklam och kommunikation varierar utifrån den ekonomiska utvecklingen.

Filter
Studieform

Din sökning på gav 115 träffar

Producent film och tv-drama

Newton Kompetensutveckling

En spännande producentutbildning i Stockholm, mitt bland mediehusen i Frihamnen. Om du har erfarenhet från branschen är detta din chans!

Som producent inom film och tv-drama får du det övergripande ansvaret för produktionen.

Som producent fattar du beslut om produktionsstart, vilket leder till inspelningsfasen där du tar ekonomiska och praktiska beslut. Du reser med ditt team till olika inspelningsplatser och upprättar ett lokalt produktionskontor för att planera en säker och hållbar inspelning.

Utbildningen
Utbildningen bedrivs i Stockholm och ger dig insikt i rekryteringsprocessen för filmteamet. Du kommer lära dig om alla avtal och förhandlingar som rör produktionen, inklusive agenter för skådespelarna. Du kommer också att samarbeta med olika underleverantörer framför och bakom kameran. Utbildningen ger dig värdefulla kontakter med producenter och möjligheten att arbeta med projektutveckling och produktion på etablerade film- eller tv-bolag.

Utbildningen passar dig som har några års erfarenhet inom film- eller tv-branschen. Du som är en problemlösare och som kommunicerar tydligt och dokumenterar väl. Yrket innefattar att planera och leda och du behöver ha en förståelse för arbetsprocesser inom kreativa och agila projekt. Du ser fördelar med att arbeta frilans och använder olika planeringsprogram, kalkylprogram samt kreativt arbete och kommunikation. Dina verktyg är din kreativitet, mobil och dator.

LIA
Din praktik (LIA1 och LIA2) kommer att genomföras på en filmproduktion eller ett produktionsbolag. Det ger dig möjlighet att skapa värdefulla kontakter som kan guida dig vidare till jobb inom branschen.

Grundläggande behörighet
För att uppfylla grundläggande behörighet till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå.

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-01-10)
2025-01-13
Utbildningsslut
2025-05-31
2026-05-31
Studietakt
100%
YH poäng
330 YH-poäng (ca. 1.7 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-10-31
Branscher
Kultur, media, design

Digital kommunikatör

Campus Västra Skaraborg

Lär dig om ansvarsfrågor inom digital kommunikation och hur insatser kan leda till ökad försäljning och uppnå affärsmål.

Utbildningen Digital kommunikatör
Utbildningen fokuserar på metoder, analyser och mätningar av digitala kommunikationsinsatser, du kommer att kunna optimera marknadsföringsstrategier när du är klar med din utbildning.

Genom att arbeta med budgetering, projektprocesser och verktyg från både linjära och agila perspektiv, kommer du att kunna hantera komplexa projekt effektivt. Du får verktygen och lär dig metoderna för att kunna hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna och konkurrenternas aktiviteter.

Utbildning är utformad för att ge dig de färdigheter och den kunskap som krävs för att bli en framgångsrik digital kommunikatör. Ta chansen att bli en nyckelspelare i företags digitala kommunikationsstrategier.

Vad kan du jobba som efter din utbildning?
Efter utbildningen kan din yrkesroll vara digital kommunikatör, digital marknadsförare, digital marknadsassistent eller kommunikatör inom sociala medier. Du kan arbeta som anställd på ett företag eller i en organisation, men även som konsult. Du kan jobba inom de flesta branscher som har en marknadsavdelning, på ett privat företag, på en kommunikationsbyrå eller webbyrå. Inom den offentliga sektorn kan du ha en funktion på en kommunikationsavdelning eller som kommunikatör för en förvaltning/enhet.

Utbildningens upplägg
Utbildningen är på heltid och erbjuds på tre orter, Borås, Lidköping och Uddevalla. Du väljer den studieort du önskar utgå ifrån när du ansöker. Lidköping är huvudort för utbildningen, vilket betyder att fysiska träffar med hela klassen kommer att äga rum några gånger per termin i Lidköping.

Upplägget på utbildningen är flexibelt och kan variera från kurs till kurs. Beroende på kursens innehåll och kursmoment ges föreläsningar antingen i helklass på plats i Lidköping, via föreläsningssändningar till våra studieorter eller via distansföreläsningar på Teams.

Utbildningen är CSN-berättigad.

Behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan samt

Särskild behörighet: Lägst betyget E/3/G i följande kurser:

  • Medier, Samhälle och kommunikation 1, samt Medieproduktion 1

ELLER

  • Medier, Samhälle och kommunikation 1, samt Digitalt skapande 1

ELLER

  • Medier, Samhälle och kommunikation 1, samt två av nedanstående kurser:
  • Fotografisk bild 1
  • Grafisk kommunikation 1
  • Film och TV-produktion 1

ELLER

motsvarande förvärvad kompetens i arbetslivet.

Saknar du någon av de särskilda behörighetskurserna Medier, Samhälle och kommunikation 1 samt Medieproduktion 1/Digitalt skapande 1/Fotografisk bild 1/Grafisk kommunikation 1/Film och TV-produktion 1?
Då kan du ansöka om en plats på vår behörighetsgivande förutbildning (BFU). Genom att slutföra och bli godkänd på BFU-kursen blir du behörig och får en garanterad plats på utbildningen.

Utbildningsstart
2025-01-20
Utbildningsslut
2026-06-19
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-10-31
Branscher
Journalistik & information
Kultur, media, design
Data & IT
Satellitort
Borås, Uddevalla

Inredningsdesigner

Inredningskurser Sverige - YH

Här är utbildningen för dig som vill utbilda dig till Inredningsdesigner!

OBS! Studerandeavgift

Utbildningen vänder sig till dig som vill ha en djupare förståelse för både det estetiska och de tekniska aspekterna av inredning. Den förbereder dig för att delta i, leda och samordna inredningsprojekt, vilket innebär nära samarbete med yrkesgrupper som exempelvis arkitekter och byggprojektörer.

Som inredningsdesigner skapar du miljöer som både är funktionella och estetiskt tilltalande. En viktig del av rollen är att förstå och följa aktuella normer och standarder.

Utbildningen omfattar ritteknik och användning av digitala verktyg för att framställa detaljerade och tekniskt korrekta planer.

Vi tror att du är både kreativ och analytisk, med ett starkt intresse för hur estetik, funktion och teknik kan integreras för att skapa inspirerande och hållbara lösningar i såväl privata som offentliga miljöer.

Utbildningen
Utbildningen är en tvåårig distansutbildning, med obligatoriska, digitala sammankomster, på heltid som leder till en yrkeshögskoleexamen (400p). Den innehåller en blandning av individuella uppgifter, projektarbeten och föreläsningar.​ Vi har vi ett nära samarbete med näringslivet, och många av de föreläsare och handledare du möter under utbildningen är aktiva inom branschen.

LIA - praktikperiod
Under utbildningen ingår en LIA-period på 14 veckor. Praktiken ger studenterna möjlighet att applicera sina kunskaper i en verklig arbetsmiljö, få personlig feedback och förstå de specifika behoven och förväntningarna inom yrkesrollen som inredningsdesigner.

Praktiken är avgörande för att studenterna ska kunna skapa relevanta kontakter inom branschen och förbättra sina anställningsmöjligheter efter examen.

Kostnad för utbildningen: 155 000:-.
Utbildningen berättigar till merkostnadslån för kursavgiften samt studiestöd från CSN.

Behörighet
Grundläggande behörighet samt Arbetsprov

Efter avslutad utbildning kan du:

  • Arbeta med rumslig gestaltning, projektledning och inredningsprojektering med fokus på estetik, funktion, hållbarhet och ekonomi.
  • Ha kunskap om lagkrav, branschpraxis och certifieringar som styr inredningsbranschen.
  • Analysera och föreslå lösningar på inredningsrelaterade problem med hänsyn till material, kvalitet, miljö och lönsamhet.
  • Planera, strukturera och leda projekt inom inredningsdesign.
  • Kommunicera effektivt med olika parter och projektörer.
  • Tillämpa aktuella regelverk och vedertagna metoder inom inredningsprojektering.
  • Självständigt driva inredningsrelaterade projekt och välja relevanta tekniska och estetiska lösningar.
  • Säkerställa att miljömässiga och kvalitetsmässiga krav uppfylls i projekt.
  • Genomföra projekt från idé till mål och minimera eller eliminera fel och brister.
  • Knyta värdefulla kontakter under LIA-perioden som förbättrar dina anställningsmöjligheter.
Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Utbildningsslut
Höstterminen 2026
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-10-31
Branscher
Kultur, media, design
Studieort
DISTANS

Redigerare - Postproduktion

Xenter Yrkeshögskola

För att bli en framgångsrik redigerare för postproduktion krävs det en gedigen utbildning och kompetens. Om du är passionerad av film och vill vara en del av dess magi så är en utbildning till redigerare den rätta vägen för dig!

Utbildningen
Utbildningen är utformad för att ge dig de nödvändiga färdigheterna och kunskaperna för att du ska kunna arbeta effektivt i en kreativ och hektisk arbetsmiljö. Målet är att förbereda dig för att kunna klippa, redigera och sammanställa video- och ljudmaterial till en professionell standard. Utbildningen fokuserar på att utveckla både tekniska och kreativa färdigheter, inklusive att förstå berättarstrukturen, skapa en enhetlig visuell stil och behärska olika redigeringsprogram.

Under utbildningen kommer du att få lära dig grunderna i videoredigering, ljudredigering och färgkorrigering. Du kommer att bekanta dig med olika redigeringsverktyg och program. Dessutom kommer du att få träna på att använda avancerad utrustning och teknik som används inom branschen.

En viktig del av utbildningen är att förstå den kreativa processen bakom redigering. Du kommer att lära dig olika berättarstrukturer, klipptekniker och visuella stilar som används för att skapa effektfulla berättelser. Du kommer även att lära dig att samarbeta med regissörer, producenter och andra medlemmar i produktionsteamet för att förverkliga den önskade visionen.

Praktisk erfarenhet
För att förbereda dig för det verkliga arbetslivet innehåller utbildningen praktikperioder och projektarbete. Detta ger dig möjlighet att tillämpa dina färdigheter i en verklig produktionsmiljö och bygga upp din portfolio. Praktikperioderna ger även möjlighet att skapa kontakter inom branschen, vilket kan vara ovärderligt för att säkra jobb efter avslutad utbildning.

Efter utbildningen
Efter att ha slutfört en yrkeshögskoleutbildning i redigering för postproduktion öppnas dörrar till en mängd olika karriärmöjligheter. Som redigerare för postproduktion kan du arbeta inom film, TV, reklam, webbproduktion och mycket mer. Du kan specialisera dig inom olika områden som dokumentärredigering, visuella effekter, ljudredigering eller färgkorrigering. 

Utbildningsstart
2025-01-13
2026-01-12
2027-01-11
Utbildningsslut
2026-12-18
2027-12-17
2028-12-15
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Kultur, media, design
Journalistik & information
Data & IT

3D-tekniker

Xenter Yrkeshögskola

Som 3D-tekniker får du arbeta i en kraftigt växande bransch. Utvecklingen inom additiv teknik går fort, både på process- och materialsidan. 3D-printing går snabbt: från idé till färdig produkt på bara några timmar!

Utveckla med nya tekniker
Som 3D-tekniker använder du den senaste 3D-tekniken för utveckling och framtagning av nya produkter. Området 3D-printing, additiv tillverkning, är inte helt nytt, men det görs intensiva framsteg som möjliggör användning i större skala och mer affärsmässigt. Det pågår mycket experimenterande och utveckling av programvaror, skrivare och material.  Nya former blir plötsligt möjliga, former som med vanliga metoder inte går att tillverka.

Allt fler använder 3D-teknik
Branschen har ett stort behov av 3D-tekniker med stor och bred kompetens. Allt fler industriella företag får upp ögonen för 3D-printtekniken och den additiva tillverkningen. 3D-teknik ger utrymme för nya tankebanor, samtidigt som kravet på kunskap ökar för att kunna utnyttja alla möjligheter som finns. Branscher som idag använder tekniken är konstruktörer och produktutvecklare, arkitekter, industridesigners, verktygstillverkare, gummi-, plast-, fordons-, verkstads- och medicinindustrin.

3D-labb med modern teknik
Xenter har investerat i tre 3D-labb där de senaste industriella och ickeindustriella 3D-skrivarna inom 3D-print finns att tillgå. Xenter är aktiva inom branschorganisationen SVEAT och deltar på många externa mässor för att påverka och visa upp 3D-teknikens möjligheter.

Är du orädd och nyfiken?
YH-utbildningen är framtagen tillsammans med branschen och är skräddarsydd efter behoven som arbetslivet efterfrågar. Är du en driven person som har ett intresse för framtidens produktionsmetoder och samtidigt orädd och nyfiken? Vågar du misslyckas för att ta dig framåt? Är du en problemlösare som gillar att arbeta kreativt och nyskapande? Ja, då passar 3D-teknikerutbildningen dig.

Branscher som idag använder tekniken är konstruktörer och produktutvecklare, arkitekter, industridesigners, verktygstillverkare, gummi-, plast-, fordons-, verkstads- och medicinindustrin. Man tillverkar många prototyper men även proteser, flygplansdelar, smycken, konst och design av olika slag, så som haute couture-plagg och skor. Med examen från 3D-utbildningen kommer du inte i första hand att designa egna produkter utan vara den som väldigt konkret garanterar att tillverkningen blir bra.

Efter utbildningen har du kompetenser för att:

  • bereda och producera med AT-teknik
  • samarbeta och bidra med teknisk och operativ kompetens i AT-projekt
  • felsöka och komma med åtgärder när en 3D-printer slutat fungera
  • skapa och generera egna CAD-filer för senare utskrift på 3D-printer
  • granska, förbättra, bedöma scannat material för ett acceptabelt slutresultat
  • konstruera och modullera egna produkter för 3D-utskrifter
  • värdera metoder för att underhålla och bedöma driften av 3D-maskiner
  • ge kunder stöd och råd när det gäller att bedöma vad som är rimligt och möjligt att skriva ut med en 3D-printer
  • presentera företagets produkter inom AT på engelska inför en grupp besökare eller företagets kunder
  • bemöta kunder och medarbetare på ett konstruktivt och produktivt sätt
  • förstå vikten av och ta ansvar för uppställda mål och deadlines i verksamheten
  • 3D-printa i relevant material
  • ta och ge konstruktiv kritik
  • leda projekt enskilt eller i grupp

Kontakt:
Nichlas Larsson
Lärare
0761-18 39 53

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-19)
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-05-22
2027-05-21
2028-05-19
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Data & IT
Kultur, media, design