I Berlins norra distrikt, Prenzlauer Berg, ligger möbeltapetserarverkstaden Urban Polstermanufaktur. Här har Åsa tillbringat fyra veckor med att klä om och renovera möbler. Som möbeltapetserarstudent har hon valt att göra sin LIA i Tyskland. Att flytta dit efter utbildningen och starta eget är inte heller något hon utesluter.

 Hösten 2023 flyttade Åsa upp från Helsingborg för att studera möbeltapetsering på Träakademien/Yrkeshögskolan Höga kusten. Hon kom till Kramfors med en utbildningsbakgrund som lett till många unika och roliga arbeten. Efter en period som bl.a. poddredigerare kände hon att det var dags för något nytt. Hon valde då att utbilda sig till möbeltapetserare i Kramfors.

 - Jag är en kreativ person som jobbat en hel del stillasittande vid ett skrivbord, så en längtan efter att få arbeta med händerna växte fram, säger Åsa.

När det första läsåret led mot sitt slut var det dags för kursen lärande i arbete (LIA). Ett moment där studenterna får tillbringa flera veckor ute på företag i branschen.

Åsa tyckte det vore spännande att genomföra sin LIA i ett annat land och se hur de arbetar på olika platser i världen. Dessutom erbjöds finansiering via Erasmus+ projekt för de som gör sin LIA ute i Europa. Eftersom hon tidigare bott i Berlin visste hon på ett ungefär vart i staden hon ville, så när hon väl hittade rätt företag kontaktade hon dem. Hon har nu haft, som hon beskriver det, fyra otroliga veckor på företaget.

 - Jag såg direkt när jag hittade Urban Polstermanufaktur att det var hit jag ville, berättar Åsa.

I den lilla verkstadens tre rum delade de upp arbetsuppgifterna på varje möbel så att arbetet skulle flyta på. När en av dem stoppade en fåtölj arbetade den nästa på klädseln och den tredje började förbereda kommande projekt. Detta var en arbetsprocess som ägarna tagit fram för att effektivisera arbetet. Nu när Åsa var på plats fick de ännu ett kugghjul i maskineriet, vilket ledde till ett än mer effektivt arbete.

 - Handledarna visade hur bra det kan fungera att arbeta i par och med samma objekt på en gång, säger Åsa.

På Urban Polstermanufaktur arbetar de nästintill uteslutande med moderna metoder och material. Det blev en lärorik LIA-period med nya erfarenheter för Åsa som framför allt fått lära sig det historiska hantverket under första året på Träakademien. Under LIAn har hon arbetat efter kunskaperna som hon lärt sig under utbildningen och samtidigt modifierat teknikerna efter handledarnas vision.

Enligt Åsa så har LIA-perioden varit en ögonöppnare för att vilja starta upp ett eget företag efter utbildningen. Hon hoppas på att samarbeta med andra och dela lokaler. Det skulle göra jobbet roligare och lättare. Det viktiga är att hitta någon man passar bra att jobba ihop med. Var hon skulle vilja starta upp sitt företag är för tidigt att svara på. Men hon ser möjligheter på flera platser i Sverige och Europa.

 - Kanske blir det hemma i Helsingborg eller här i Västernorrland? Men det vore inte så dumt att flytta till Berlin igen heller, säger hon med ett skratt.

Som student på Yrkeshögskolan Höga kusten kan du få möjlighet att göra din LIA i ett annat EU-land med hjälp av Erasmusbidrag. Tidigare studenter har bl.a. valt att göra sin LIA i Danmark, Åland, Schweiz, Nederländerna och Tyskland.