På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Ok

Framtidstro präglar Andreas yrkesval

Framtidstro präglar Andreas yrkesval

Skrivet av: Fastighetsakademin

Publicerat: 2012-03-14

När Andreas Theander ville läsa vidare efter gymnasiet hade han svårt att hitta en utbildning som passade hans intresse för både teknik och ekonomi och som ledde fram till ett yrke. Så fick han se en annons för Fastighetsakademin och insåg att det var drifttekniker han borde bli.

Fastighetsakademin, som erbjuder en av fastighetsbranschen skräddarsydd yrkesutbildning, ligger i ett rofyllt industriområde i Göteborgs utkant. Skolans lokaler är fräscha och funktionella och en av grannarna i huset är praktiskt nog en restaurang som ger studentrabatt på luncherna.
    När vi kommer på besök arbetar Andreas Theander i datorsalen med en uppgift inom marknadsföring. Bredden på ämnena är stor – allt från teknik och miljö till kommunikation och företagsekonomi ingår.
    Andreas formligen flyger upp från stolen för att hälsa oss välkomna och leder oss till ett studierum där vi kan prata ostörtl.

Att gå vidare till högre studier var inget självklart beslut för Andreas.
    – Efter gymnasiet var jag skoltrött och arbetade på ett lager en tid. Arbetskamraterna var trevliga men jobbet föga utvecklande, lönemässigt var det heller ingen höjdare och därför väcktes lusten att börja studera igen, säger han.
    Andreas var dock osäker på vilket yrke han skulle satsa på och skaffade utbildningskataloger från alla tänkbara högskolor och andra utbildningar.
    – Att studera till civilingenjör med inriktning mot lantmäteri var nog det som låg närmast till hands. Min pappa är ingenjör i grunden och det påverkade säkert. Men den utbildningen finns i Lund och jag var inte så pigg på att flytta.
    Då råkade Andreas snubbla över Fastighetsakademins annons.
    – På deras hemsida läste jag mer om utbildningen och vilka jobb den leder till och kände att drifttekniker är ett yrke som skulle passa mig. Tidigare visste jag inte ens att det fanns ett sådant yrke.
    Andreas tycker att det är ett stort plus att Fastighetsakademin erbjuder en komplett yrkesutbildning som bara tar 2,5 år. Han stortrivs med sitt val och poängterar att både lärare och studenter är väldigt engagerade. Dessutom uppskattar han att det ingår mycket praktik.
    – Att vara ute på praktik blir bara roligare och roligare, säger han. Först kändes det som om man fick följa med som en svans bara, nu får jag visa vad jag går för och ta egna initiativ. Jag har exempelvis fått arbeta med klimatmätningar och ritningar över ventilationsanläggningar och prövat på hur det är att vara kvartersvärd.
    På alla praktikplatser har han blivit vänligt bemött.
    – Folk har varit hjälpsamma och villiga att förklara hur saker fungerar och gett mig råd och tips. Dessutom har jag fått svara på frågor om Fastighetsakademin. Många är nyfikna på utbildningen och säger att det är kul att den startat.

Att fastighetsbranschen utformat utbildningen tycker Andreas är jättebra.
    – Då får vi den kompetens som företagen efterfrågar, säger han.
    Andreas och hans studiekamrater går ut skolan till jul.
    – Jag tror alla har god chans att få jobb, särskilt om man är beredd att flytta på sig. Att vi behövs ute på fastighetsföretagen har vi fått klart för oss. Många fastighetsanställda kommer snart att gå i pension. Men om man får jobb hänger förstås också på hur man är och uppför sig.

Innan Andreas började studera till drifttekniker läste han några kurser på Handelshögskolan. Regler och betygssystem var desamma, men studiemiljön rätt annorlunda.
    – På Handels var nästan alla studenter i samma ålder, en majoritet kom från välbärgade hem och man skulle helst klä sig på ett visst sätt för att smälta in. På Fastighetsakademin studerar folk i olika åldrar och med skiftande bakgrund och det finns absolut ingen klädkod (skratt). Jag trivs bättre här. Skolan är dessutom så liten att man hinner lära känna varandra. Att den ligger lite offside spelar ingen roll. Det är bra kommunikationer och man frestas inte att gå på caféer med skyhöga priser.
    Ett vilt studentliv med ett pärlband av fester är heller inget för Andreas. Han vill koncentrera sig på studierna och göra så bra ifrån sig som möjligt.
    – Men visst ordnar vi kul grejer ihop. Nyss samlades vi killar för att heja fram de tjejer på skolan som sprang Vårruset i Slottskogen och sedan hade vi grillfest. Det är många tjejer som läser här och yrket som drifttekniker är självfallet inte könsbundet. Branschen efterfrågar tjejer, så de har kanske ett försprång när vi ska ut och söka jobb.
    Efter utbildningen vill Andreas gärna arbeta med fastighetsautomation, den datorteknik som styr fastigheter, eller med kylteknik.
    – Men jag tror inte att jag ska få drömjobbet direkt och är öppen för andra arbetsuppgifter. Det bästa med yrket är nog att det är så varierat och fritt och att det inte är så mycket pappersarbete. Det finns nog också goda möjligheter att göra karriär. Det verkar som om det är mycket internrekrytering inom företagen.
    För att passa som drifttekniker tror Andreas att det krävs att man är flexibel. Den sociala förmågan är också viktig och lite fallenhet för teknik är en grundförutsättning.
    – Jag har alltid varit teknikintresserad, har arbetat inom flygvapnet som larmoperatör och äger tre motorcyklar som jag gillar att meka med och bygga om.

Att klara sig på studielån är ingen lätt balansgång, speciellt om man som Andreas har en kostsam hobby, bil och egen lägenhet.
    – Ibland får man leva snålt och käka nudlar. Men jag går även på krogen med kompisar. Är man 25 år vill man ut och dricka öl och träffa tjejer.
    Sommarjobb är ett sätt att dryga ut studielånet, men Andreas valde att vara ledig förra sommaren.
    – En del av ledigheten ägnade jag dock åt att läsa in några extra kurser, ämnen som de som går fastighetsförvaltarlinjen studerar. Att välja linje var inte lätt. Båda yrkena verkar vara intressanta.
    Om han ska jobba i sommar har han ännu inte bestämt när vi möts.
    – Jag är medveten om att de som sommarjobbat kan ha ett plus när vi ska ge oss ut och söka jobb. Samtidigt är studierna krävande, man behöver tid att ladda om sina batterier och få känna sig fri. Det här är ingen utbildning man bara kan glida igenom.

Text: Ingegerd Rönnberg. Foto: Christer Ehrling.
Artikeln har tidigare publicerats i tidskriften Fastighetsfolket. Texten är kortad något för denna publicering.
Den utbildning som Andreas i artikeln gick, ”Drifttekniker”, motsvaras bäst i dag av programmet ”Teknisk förvaltare”.