Mira Svanered kände att hon ville karriärväxla och arbeta med något som för henne var viktigt och meningsfullt ur ett hållbarhetsperspektiv. Hon valde att sluta som kostymör inom film & tv-branschen och utbilda sig till byggnadsvårdare på Yrkeshögskolan Höga Kusten i Kramfors.

Våren 2020 besökte Mira en studie- och yrkesvägledare i hopp om att hitta sin nya karriärsbana i livet. Där samtalade de bland annat om byggnadsvårdsutbildningen på Träakademien / Yrkeshögskolan Höga Kusten. Hon blev snabbt intresserad då hon tyckte att det verkade som en bra utbildning där hon skulle få en bra grund för att kunna arbeta i branschen. Hon valde att söka till utbildningen. Mira blev antagen och flyttade upp från Hudiksvall till Kramfors för att påbörja studierna. Än idag bor hon kvar i länet och arbetar som egenföretagare som framför allt restaurerar gamla hus.

”Jag valde utbildningen eftersom att jag ville jobba med något där jag kunde få utlopp för min kreativitet och även få tillbringa mer tid utomhus. Sedan är det viktigt för mig att få jobba med något som känns hållbart inför framtiden.”

Under utbildningens gång var hon extra förtjust i att ha tillgång till skolans lokaler på både kvällar och helger. Att få använda verkstäderna med maskiner och verktyg även utanför lärarledda tider var ett stort plus, då hon fick mer tid att arbeta på sina projekt.

Under praktikperioderna (LIA, Lärande i arbete) praktiserade Mira bland annat hos en konservator och en målare. Arbetsuppgifterna kunde variera från fönsterrenovering till att trycka tapeter.

”Det var en bra och viktig del i utbildningen för att få uppleva arbetslivet. Det var även via LIA som jag knöt många av mina kontakter inom branschen.”

I samma stund som hon slutade utbildningen startade hon sitt företag Svanereds byggnadsvård. Hon är ensam på företaget men samarbetar till och från med en tidigare klasskamrat som även startat ett företag. Hennes arbetsvardag är varierad, varje ny vecka dyker nya intressanta uppdrag upp.

Att måla samt lägga golv och paneler i hus från 1700-talet till 1970. Mira berättar avslutningsvis att det som driver henne och gör yrket så roligt är att få arbeta och vårda gamla byggnader så de håller långt in i framtiden.