I helgen var det välfyllda verkstäder på Campus Kramfors när Tapetserarmästarna i Norr var på besök, för att hålla sin årliga kompetenshelg. Närmare 50 möbeltapetserare deltog på föreläsningar, workshops och utställningar.

På fredagsmorgonen anlände möbeltapetserare från hela Norrland till Kramfors för att tillbringa helgen i Yrkeshögskolan Höga kusten/Träakademiens verkstäder. På plats mötte de upp andraårsstudenter som deltog för att knyta kontakter samt träffa framtida kollegor och leverantörer.

Helgens fullspäckade schema började med en föreläsning av Nevotex, som berättade om företagets hållbarhetsstrategier. Efter lunch tog Artex vid med föreläsningen ”Stora jobb” som varvades med mindre diskussionsgrupper.

– Det var intressanta föreläsningar och en riktig toppendag, säger en av studenterna på Träakademien.

Lördagen handlade om praktiskt arbete då de delades upp i grupper och gick mellan olika arbetsstationer. När de inte träffade utställare från branschen, arbetade de med flätade sitsar, moderna stoppningsmaterial och mallning. Det bjöds även på lunchunderhållning av gycklaren Arkadia som visade upp magiska trollkonster inför en skrattande publik.

Det blev en lyckad kompetenshelg för både medlemmar och studenter. Flera av de som var på plats från arbetslivet var tidigare studenter från Träakademien, som numera arbetar inom tapetserarbranschen. Bland annat var Christina S. Granström på plats, som nu driver Sandslåns tapetserarverkstad mindre än ett år efter avslutad utbildning.