Traditionsenligt ställer Träakademien ut på möbelmässan i Stockholm och i helgen öppnas dörrarna för allmänheten.

Yrkeshögskolan Höga kustens hantverkstudenter på Träakademien har snart tillbringat en hel vecka på Stockholm Furniture Fair där de ställer ut möbler. I år arbetar de efter ett minimalistiskt tema med fokus på hantverksyrket och utbildningarna. I montern samspelar vepor och väggfärger med möbler från de olika utbildningarna. Fredrika Lundgren som går andra året på möbeltapetserarutbildningen berättar om årets upplaga av möbelmässan. Fredrika säger att det varit en hel del besökare redan sedan öppningsdagen i tisdags. Under den första delen av veckan är det branschfolk som besöker varandras montrar och knyter kontakter. Bland annat har personer från Nederländerna, Tyskland och Storbritannien intresserat sig för alstren från Kramfors.

 – Det har varit riktigt intressant att få besöka andra utbildningsmontrar och se vad de valt att ställa ut. Sedan har en av höjdpunkterna varit studiebesöken, säger Fredrika.

För de studerande som inte står i montern har inplanerade studiebesök ägt rum. Bland annat har möbelsnickarna besökt Stockholm slotts snickeriverkstad och möbeltapetserarna besökte Dramatens verkstäder där ett välkänt ansikte dök upp. Frida Sörbom som tidigare studerat på Träakademien visade dem runt. Hon berättade om vad hon arbetar med samt tapetseraryrkets bredd. Frida arbetar med att klä om möbler till olika scenografier samt att framställa textila dekorer och rekvisita till Dramatens föreställningar.

 – Att knyta kontakter tycker jag är något av det viktigaste med den här resan. Jag har redan plockat på mig en hel del visitkort och pratat tyger med leverantörer inför mitt gesällprov, berättar Fredrika.

Hon ser nu framemot lördagen då dörrarna öppnas upp för allmänheten. Då kommer Träakademien bjuda på goodiebags och informationsblad om de fyra hantverksutbildningarna. Fredrika tycker att möbelmässan är ett utmärkt skyltfönster för de studerande och Träakademien. Hon hoppas även att de kommer träffa flera blivande studenter.

 – Avslutningsvis skulle jag vilja säga att det är otroligt roligt att få vara här och representera skolan och hantverksyrket vi utövar, säger Fredrika Lundgren.

Ansökan till Yrkeshögskolan Höga kustens hantverksutbildningar stänger den 15 april.