I ”Rosa verkstan” i Pålsböle hittar vi ägarinnan och Möbeltapetseraren Sandra. I fyra veckor har hon hjälp i verkstaden på Åland av Helena och Petra som går andra året på Möbeltapetserarutbildningen på Yrkeshögskolan Höga kusten.

Yrkeshögskoleutbildningar är upplagda på så sätt att studenter ska få så bra förutsättningar som möjligt i deras kommande arbetsroll. Det innebär också flera veckor av LIA, Lärande i arbete ute på företag i branschen. Yrkeshögskolan Höga kusten har också ett strategiskt och långsiktigt deltagande i Erasmus+ programmet där fokus ligger på utveckling och internationalisering. Det här innebär bl.a. att studerande kan få bidrag för att göra sin LIA utomlands.

 – Utan bidrag från Erasmus skulle vi inte kunnat genomföra den här LIAn, säger både Helena och Petra, som är väldigt nöjda med både LIAn och Åland så här långt.

Den första veckan arbetade de framför allt med diverse mindre jobb. Men efter det har de fått arbeta helhjärtat med varsin öronlappsfåtölj. På dessa har de byggt om resårhusen från grunden och har nu påbörjat att stoppa fåtöljsitsarna.

– Här får vi prova på en massa olika saker som ingår i en företagares vardag. Alltifrån att ta emot kunder, beräkna kostnader och tygåtgång, till att snöra resårhus och klä om möblerna, såklart.

När LIA-perioden är slut kommer de återgå till studierna på Yrkeshögskolan Höga kusten/Träakademien. De har mindre än ett år kvar av sina studier innan de beger sig ut i arbetslivet som fullfjädrade möbeltapetserare.

Senare i november åker två blivande ”specialiserade undersköterskor i demensvård” till Danmark för att göra sin LIA. Tidigare har även en studerande på Byggnadsvårdsutbildningen gjort sin LIA i Schweiz.