Skogsbrukstekniker

Skogsbrukstekniker behöver ha djupa kunskaper och färdigheter i hanterandet av såväl skogsmaskiner som av det skogliga företagandet. Läs mer på Framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Fiske- och jaktguide

ForshagaAkademin

Välkommen till Yrkes­högskolan Fiske- och Jaktguide

Utbildningen
Utbildningen är tvåårig och omfattar 400 Yh-poäng uppdelade i två delar; Yh-kurser och LIA/praktik (Lärande i arbete). Efter genomförd utbildning erhålles ”Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen”.

OBS! Det finns två olika yrkesutgångar: fiske eller jakt.

Övergripande mål med utbildningen: 

  • Guidekunskap – god kunskap om förekommande arbete på en camp; guidning, försäljning, matlagning etc.
  • Entreprenörskap – kunna identifiera och tillvarata näringens möjligheter.
  • Företagsekonomiskt kunnande – att ha insikt i vad som krävs för att skapa ett lönsamt företag.
  • Turismkunskap – ha kunskap om faktorer som styr turismströmningar och paketeringar av arrangemang.
  • Fiske- och jaktkunnande – få bred kunskap inom området.
  • Fisk- och viltbiologi – ha en god vetenskaplig kunskapsbas för ett yrkesmässigt nyttjande av naturen.
  • Säkerhet och ansvar – kunskap om arrangörens ansvar/omhändertagande.

Inriktning Fiske eller Jakt
Utöver den gemensamma kursplanen, med övergripande kurser samt kombinerade fiske- och jaktkurser, väljer studenten en fördjupning som riktar sig mot yrkesutgång fiske eller jakt.

Stor erfarenhet av branschen
Inom sportfiske har skolan varit verksam och ledande på yrkeshögskolenivå de senaste femton åren. ForshagaAkademin har ett nära samarbete med många företag och organisationer inom sportfiske- och jaktområdet. Detta säkerställer att studenterna får en utbildning med bra branschförankring och god möjlighet till nätverksbyggande.

Framtidsutsikter
Fiske- och jaktturismbranschen växer och därmed finns utrymme för fler företag. Vår utbildning ger dig redskapen att möta efterfrågan!

Yrkeshögskole­­utbildningen Fiske- och jaktguide är avgiftsfri.
Däremot får du själv betala för litteratur och annat studiematerial, precis som vid en högskoleutbildning.

Som student på Yh Fiske- och jaktguide är du berättigad till studiemedel från CSN. Det gäller även under LIA-perioderna (Lärande I Arbete) ute på en arbetsplats.

LIA (Lärande i arbete)
Använd dina kunskaper – i skarpt läge!
I utbildningen ingår LIA-perioder på totalt 23 veckor. LIA innebär praktik på t ex fiskecamper, jaktcamper och i redskapsbutiker. Under dessa veckor får du möjlighet att utbildas i skarpt läge och vidareuteckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du väljer själv om du vill göra en LIA-period i Sverige eller utomlands. Vill du nischa dig inom t ex flugfiske eller en viss typ av jakt väljer du en LIA-plats där du får utvecklas mycket inom detta område.

ForshagaAkademin har en väl upparbetad bank av LIA-platser.

Efter utbildningen

  • Sportfiske
    Inom fiskebranschen finns jobben främst inom turismsektorn i Sverige och utomlands. Utöver detta får våra fd studenter jobb inom redskapshandeln, både på grossist och detaljistsidan. Fisk- och vattenvårdsområdet och mediaområdet är också branscher dit våra fd studenter har sökt sig. Ofta är det en kombination av ovanstående som förser våra studenter med jobb sett över hela året.
  • Jakt
    Jaktbranschen växer så det knakar och därmed finns utrymme för fler företag i branschen. Vår utbildning ger er redskapen att möta efterfrågan! Efter utbildningen kan våra studenter arbeta som t ex  jaktguide och jaktarrangör.

Boende
Studenter på YH Fiske- och Jaktguide ordnar själva med boende under sin studietid i Forshaga, men här kommer några tips:

ForshagaAkademin Studentboende.
I samarbete med ForshagaBostäder. Begränsat antal rum.


SÄRSKILDA FÖRKUNSKAPER
Krav på särskilda förkunskaper: Minst godkänt betyg (E/3/G) i naturkunskap 1a1 / naturkunskap A.
OBS! Saknar du godkänt betyg i ovanstående, finns möjligheten att bli antagen via en sk fri kvot.

Obligatoriskt är också ett personligt brev med info om dig själv, ditt fiske- / jaktintresse, dina mål med utbildningen.

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-16)
Påbörjad (2022-08-15)
2023-08-14
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2023-06-30
2024-06-30
2025-07-10
2026-07-09
2027-07-08
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Hotell, restaurang, turism
Djur & natur
Övrigt

Trädgårdsmästare - ledarskap, skötsel och underhåll av gröna miljöer

Centrum för vuxenutbildning, Umeå

Utbildningsstart i augusti 2024

Älskar du trädgård och vill fördjupa dig inom området skötsel och planering, anläggning, underhåll, växtproduktion och vidareförädling? Kanske vill du bli arbetsledare inom kommun, kyrkan, handelsträdgård, hos anläggningsföretag eller varför inte bli egen företagare eller rådgivare inom området?

Utbildningen utgår från Forslundagymnasietge men bedrivs delvis på distans under vinterhalvåret (okt-mars). Totalt 10 träffar där de som ligger i växtodlingssäsongen är längre träffar/studieveckor medan de övriga omfattar 2-3 dagar. De träffar som har examinerande moment i är obligatoriska medan övriga sammankomster, både fysiska och digitala, är frivilliga men starkt rekommenderade för att klara utbildningen.

Under den mer intensiva växtodlingssäsongen kommer längre träffar och sammanhållna studieveckor med mer bunden studiegång i Umeå att varvas med LIA-perioder ute i arbetslivet.

Vi har själva befintliga kontakter i de fyra nordligaste länen samt Dalarna men LIA kan givetvis göras i hela landet förutsatt att vi kan kvalitetssäkra och skriva avtal med andra LIA-platser.

För dig som inte bor i Umeå finns olika boendelösningar under utbildningstiden.

Behörighet
Särskilda förkunskaper krävs med lägst betyget E/3/G i följande gymnasiekurser (eller motsvarande kunskaper);

- Fordon och redskap, 100p
- Marken och växternas biologi, 100p
- Växtkunskap 1, 100p
- samt relevant yrkeserfarenhet omfattande minst 1 år på halvtid.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-09-12)
2024-09-09
Utbildningsslut
2024-06-30
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
410 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
2024-03-01
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Djur & natur
Ekonomi, admin, sälj
Studieort
DISTANS (Umeå kommun)

Driftledare lantbruk

Centrum för vuxenutbildning, Umeå

Utbildningen vänder sig till dig som kanske redan är i näringen och vill vidareutbilda dig för mer kvalificerade uppgifter och ett ökat helhetsansvar. Den är även för dig som vill ta klivet in i näringen med sikte på framtida drift av egen verksamhet och eget företagande.

Utbildningen omfattar 60 veckor under knappt 1,5 år. Studierna sker till stor del på distans men med nio obligatoriska flerdagarsträffar på Forslundagymnasiet i Umeå för praktiska övningar, laborationer och annan gemensam undervisning.

Naturbruksgymnasierna Forslunda i Umeå, Nytorp i Arbrå samt Torsta i Ås samverkar för att erbjuda denna spets- och driftledarkompetens i hela norra Sverige och du kan söka från hela landet. Vägarna till behörighet och antagning är många så tveka inte om du vill vara med och utveckla en spännande bransch som kombinerar högteknologisk kompetens med landsbygdens biologiska och levande processer hos djur och natur.

Utbildningsstart
2023-10-16
2024-10-01
2025-10-01
Utbildningsslut
2024-06-28
2025-07-10
2026-07-09
Studietakt
100%
YH poäng
250 YH-poäng (ca. 1.3 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-08-20
Branscher
Djur & natur
Ekonomi, admin, sälj
Studieort
DISTANS (Umeå kommun)

Arborist

Hvilan Utbildning

Bli professionell trädklättrare – Utbilda dig till arborist!

En arborist är en trädvårdsspecialist och har mycket goda kunskaper om trädets funktion, anatomi, biologi och livsmiljö. Arborister arbetar för att träden ska vara säkra, vackra, problemfria och får ett långt liv. Arborister bedömer behov av, planerar och genomför trädvårdsinsatser. De är också sakkunniga vid trädval samt alla arbeten som rör hantering av träd från plantskola till planteringsplats, plantering, uppbindning, skötsel och vård.

Som arborist kan du arbeta med beskärning och fällning av träd. Som klättrande arborist är det viktigt att vara i god fysisk kondition, tycka om att arbeta utomhus under alla årstider och vara beredd på att arbeta på höga höjder.

I rådgivande/konsulterande arbetsuppdrag gör du inventeringar och riskbedömningar av större trädbestånd och enstaka träd i parker, kyrkogårdar och gatumiljö.

Arborister kan vara anställda i offentliga förvaltningar och företag inom trädgårdsskötsel. Du kan också starta eget företag och ha uppdrag åt privata kunder, företag eller förvaltningar.

Skolan har speciallokaler och resurser som är anpassade efter undervisningen: övningssalar, markbyggnadshall, 65 ha odlingsmark, parkområden, växthus samt maskinhall med tillhörande utrustning och maskiner. Lärarna och yrkesinstruktörerna har en hög ämneskompetens, god branschkännedom och är erfarna utbildare.

Preparandutbildning
För att tillse att det finns möjlighet även för yrkesväxlare att bli behöriga kommer vi att erbjuda ett behörighetsgivande kurspaket, en sk. riktad preparandutbildning. Kurspaketet kommer att ges på distans och ger särskild behörighet för att söka våra Yh-utbildningar, däremot garanterar de inte en studieplats.

Behörighet
För att bli antagen till utbildningen krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt lägst betyget E/3/G i kurserna nedan:

  • Fordon och redskap, 100p
  • Marken och växternas biologi, 100p
  • Växtkunskap 1, 100p

Eller motsvarande innebär en lämplig kunskapsnivå att bygga vidare på i yrkeshögskoleutbildningen.

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-30)
Påbörjad (2022-08-29)
2023-08-28
Utbildningsslut
2023-06-30
2023-06-30
2025-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Djur & natur
Teknik & tillverkning
Säkerhetstjänster

Skogsbrukstekniker

Skogstekniska - Alfta/Ljusdal

Naturbruk Ljusdal har tillsammans med skogstekniska i Alfta en YH-utbildning till skogsbrukstekniker 300 YH-poäng. 

Det råder idag en stor efterfrågan på utbildade inom skogsbranschen, många företag har mycket svårt att rekrytera. Prognosen över efterfrågan på arbetskraft kommer även att öka kommande år, bland annat på grund av pensionsavgångar.

Skogsbrukstekniker syftar till att ge breda praktiska och teoretiska kunskaper och möjlighet att arbeta med flertal skogliga yrken. Våra sökande elever får en hög relevans på arbetsmarknaden och 9 av 10 får jobb direkt efter slutförd examen.

Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om:

  • Arbetsledande funktion i ett skogligt arbetslag
  • Skogsbruksföretagets ekonomi och organisation
  • Lagar och avtal samt regler som styr det praktiska skogsföretagand
  • Ledarskap, Kommunikation och lagarbete
  • Företagande, entreprenörskap och marknadsföring
  • Naturhänsyn – och kulturmiljövård i skogsbruket- Hållbart skogsbruk
  • Certifieringar inom skogsbruket
  • Skogsbruk med olika mål och alternativa skogsskötselmodeller
  • Specialiserad skogsmaskinkörning med god miljöhänsyn

Efter avslutad utbildning ska den studerande ha färdigheter i att:

  • Organisera och leda ett skogsentreprenadföretag
  • Arbeta i, utveckla och leda målstyrda arbetslag
  • Utöva och leda praktiskt avverkningsarbete och skogsvårdsarbete
  • Praktiskt arbeta med ekonomi,  redovisning och uppföljning i skogsbruksföretaget
  • Upprätta budget och göra kalkyler/offerter/ affärsplaner i skogsmaskinföretaget
  • Utföra service, underhåll och felsökning
  • Att kommunicera med yrkestermer inom skogsbruket även på engelska
  • Att använda moderna tekniska hjälpmedel sitt yrkesutövande och hålla sig ajour med uppdateringar

Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kompetenser för att:

  • Starta och driva eget skogsvårds eller avverkningsföretag
  • Kunna väga samman produktions-, ekonomiska- och miljömål i skogsbruket
  • Ha en helhetssyn på skogen som resurs för samhälle, kultur och friluftsliv – ett hållbart skogsbruk
  • Kunna ta ekonomiskt resultatansvar för sitt arbete samt slutföra förelagda projekt
  • Fungera som en god ledare och föredöme för både medarbetare och uppdragsgivare
  • Hantera utveckling av medarbetare samt skapa goda relationer mellan medarbetare, chefer, kunder och övriga intressenter

Utbildningen ger behörighet till Skogsmästarprogrammet  i Skinnskatteberg

Behörighet
Du är behörig att antas till denna yrkeshögskole­utbildning om du har gymnasiebetyg samt har genomfört kurserna Skogs­skötsel 1, Motor & röjmotorsåg och Terräng­transporter.

Utbildningsstart
Påbörjad (2022-08-15)
2023-08-01
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2024-02-28
2024-12-27
2025-12-19
2026-12-18
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Djur & natur
Teknik & tillverkning
Satellitort
Ljusdal