Technical Operations Specialist bild

Technical Operations Specialist

Har du ett starkt tekniskt intresse och brinner du för att hjälpa andra? Denna utbildning rustar dig för arbete med service och support inom IT på avancerad nivå.

Arbete med service och felsökning mot IT-miljöer sker idag inom de flesta branscher, företag, organisationer, förvaltningar och kommuner. Ett ökat antal verksamheter väljer att outsourca sin IT-miljö samtidigt som tekniken blir mer och mer komplex. Allt fler verksamheter lägger också hela eller delar av IT-miljön i molnet. Detta medför högre krav på systemens funktionalitet och högre teknisk kompetens för att lösa eventuella fel som kan uppstå. Det ger ett ökat behov av personal med kompetens att administrera, hantera och felsöka systemen.

Vad gör en Technical Operations Specialist?
Som Technical Operations Specialist fokuserar du på serviceärenden inom IT på en avancerad nivå. I början av karriären arbetar du troligtvis som kvalificerad extern eller intern supportfunktion inom andra eller tredje linjens support. Med mer erfarenhet kan du sedan jobba som teamleader med ett övergripande ansvar på en supportavdelning.

Varför ska du gå en YH-utbildning till Technical Operations Specialist?
När samhället går allt mer mot digitala lösningar blir denna yrkesroll en avgörande och allt viktigare länk mellan användarna och tekniken. De allra flesta verksamheter är helt beroende av fungerande IT-lösningar och system i den dagliga driften, därför behövs det fler personer som är specialiserade inom teknisk felsökning och IT-service.

Under utbildningen får du bland annat lära dig:
Tekniska kunskaper inom yrkesområdet, kunskap i projektmetodik, IT-säkerhet, avancerade kunskaper inom ITIL/ ärendehanteringssystem, teknisk engelska, kundbemötande

Praktik varvas med teori
En del av utbildningen genomförs ute på företag, så kallad LIA (Lärande i arbete). Som studerande ger det dig dels kunskaper som du direkt kan applicera i din kommande yrkesroll, dels ett nätverk att ta avstamp ifrån efter avslutad utbildning. Undervisningen i skolan kombineras med teoretiska och projektbaserade studier. Det gör dig mycket väl förberedd inför din framtida profession och du kan börja jobba direkt efter avslutad examen.

Vem är du som söker IT-utbildningen till Technical Operations Specialist?
Du brinner för service och att hjälpa andra, samtidigt som du har ett tekniskt intresse som du vill utveckla vidare. Du har ett pedagogiskt och tålmodigt förhållningssätt till att vägleda andra. Dessutom är du troligtvis mycket lösningsfokuserad och kan snabbt anpassa dig till nya situationer.

Vad blir du efter utbildningen?
Efter examen kan du bland annat arbeta som:

  • Technical Operations Specialist
  • On-site Technician
  • IT-supportspecialist
  • Helpdesktekniker
  • IT-service Manager
  • IT-konsult

Behörighetskrav
För att söka till denna utbildning krävs att du har grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Dessutom behöver du ha minst två års dokumenterad erfarenhet av arbete inom Data/IT-branschen eller motsvarande kunskaper.

Tips! Utbildningen bedrivs som EC Stream – vilket innebär att du kan studera digitalt oberoende av ort. Du kan med andra ord plugga var du vill via livestreamad undervisning.