Hud- och Spaterapeut
Till hudterapeuten / SPA-terapeuten kommer människor av olika anledningar, exempelvis för att få hjälp med hudproblem eller för att få skönhetsvård. Läs mer på framtid.se
Till hudterapeuten / SPA-terapeuten kommer människor av olika anledningar, exempelvis för att få hjälp med hudproblem eller för att få skönhetsvård. Läs mer på framtid.se
En 1,5-årig utbildning till Hud- och spaterapeut
Vill du jobba med andra människors hälsa och välbefinnande? För allt fler är det viktigt att ta hand om sin hälsa och kropp.
Efterfrågan på hud- och kroppsbehandlingar ökar ständigt och arbetsmarknaden för hudterapeuter är gynnsam. Förutom arbete på salong efterfrågas även kompetensen inom handeln, på apotek, hos plastikkirurger och hudläkare. Det syns en ökning av privatkonsumtionen vilket leder till att efterfrågan på SHR-godkända hudterapeuter ökar.
Idag är det även accepterat bland män att ta del av behandlingsutbudet på hudvårdssalonger och spa. Vi
ser därför gärna manliga sökande. Utbildningen är godkänd av Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation (SHR).
Utbildningens innehåll
Anatomi och fysiologi 30p
Avancerad hudvård 20p
Dermatologi 15p
Entreprenörskap 15p
Hudvård 125p
Kemi och fysik 10p
Kroppsvård 20p
Lärande i arbete LIA 50p
Examensarbete 15p
Behörighet
Du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande för att uppfylla behörighetsvillkoren, dessutom krävs särskilda förkunskaper i:
- Naturkunskap 2
Vill du veta mer?
Läs mer på vår hemsida eller hör av dig till vår utvecklingsledare Charlotte White, 0418-47 30 60.
Hälsohögskolan i Jönköping är den enda skolan i Sverige som utbildar ortopedtekniker. Utbildningen har ett mycket gott rykte och gör att du kan söka tjänster både i Sverige och internationellt.
Som ortopedtekniker kan du göra en viktig insats genom att tillverka hjälpmedel som kan bli avgörande för att en funktionshindrad person ska kunna klara sig själv och slippa vara beroende av hjälp. En ortopedtekniker har ett mycket nära samarbete med ortopedingenjören. De arbetar tillsammans för att prova ut, anpassa och tillverka ortopedtekniska hjälpmedel.
Arbetet som ortopedtekniker kräver hög teknisk kompetens i produktions- och tillverkningsteknik där tekniken måste anpassas till individuella lösningar. Det är stort behov av utbildade ortopedtekniker på landets olika Ortopedtekniska avdelningar. Det finns sådana avdelningar på de större orterna i landet.
Våra yrkesutbildningar lägger stor vikt vid praktiska färdigheter och att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen. Därför är Yh-utbildningen en inspirerande kombination av teori och praktik.
25% av utbildningen består av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) ute på en ortopedteknisk avdelning. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen. Vi gör också spännande studiebesök och får lyssna till inspirerande gästföreläsningar.
Utbildningen går på helfart i 2 år.
Behörighet
Grundläggande behörighet samt lägst betyget E/3/G i kurserna:
- Matematik 2
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
eller motsvarande kunskaper
Mål
Utbildningen ska leda till:
Startar i augusti 2025
Var med och bygg framtidens tandvård! Utbildning för dig som är serviceinriktad och gillar att arbeta med människor.
1,5 år | Karlstad | Kostnadsfri & CSN-berättigad
Som tandsköterska arbetar du med tandvård, förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. Ofta arbetar du i team tillsammans med tandläkaren och tandhygienisten där du assisterar tandläkaren vid undersökning och behandling av patienter. Beroende på din erfarenhet och utbildning kan du även få uppgifter som rör själva behandlingen av patienten. I din roll som tandsköterska har du även administrativa arbetsuppgifter, så som att kalla patienter till behandling, fakturera och hantera patientjournaler.
Medicinsk Vårdadministratör är en yrkesroll inom sjukvården som har en nyckelfunktion i det viktiga dokumentations- och koordinationsarbetet kring patienten. Yrket har utvecklats mycket under de senaste tjugo åren och idag är efterfrågan stor på medicinska vårdadministratörer med hög administrativ kompetens och kunskaper inom bland annat IT, ekonomi och juridik.
Behovet av medicinska vårdadministratörer är stort, och förväntas vara det även under kommande år. Det stora behovet beror bland annat på pensionsavgångar och att det under lång tid har funnits en brist på utbildade medicinska vårdadministratörer.
Som medicinsk vårdadministratör kan du arbeta bland annat på sjukhus, på vårdcentral, på husläkarmottagning eller inom företagshälsovården. En medicinsk vårdadministratör arbetar med digital kommunikation och dokumentation av journal- och patientdata och registrering och rapportering av andra patientrelaterade uppgifter inom såväl offentlig som privat sjukvård. Den medicinska vårdadministratören har god kunskap om medicinsk terminologi och kroppens uppbyggnad, liksom juridik inom hälso- och sjukvården, diagnosklassificering och digitala verktyg.
Utbildningens mål
Efter denna utbildning kan du arbeta som medicinsk vårdadministratör. Du kan bland annat sköta medicinsk dokumentation inom sjukvården på ett självständigt sätt, ge kvalificerad support till forskare och ingå i olika verksamheters teamarbete. Du har förmågan att samarbeta såväl med olika yrkeskategorier inom vården som med patienter. Genom LIA-perioderna, alltså de delar av utbildningen som sker på en arbetsplats, omsätter du dina teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter och skapar ett närverk inför kommande anställning som medicinsk vårdadministratör. Sammantaget blir du väl förberedd för yrkesrollen och får kompetens som arbetslivet efterfrågar.
Utbildningens innehåll
Kontakt
sara.williamsson@campus.varberg.se
Som tandsköterska får du vara med och assistera vid undersökningar och behandlingar av patienter. Du jobbar mycket med rengöring och sterilisering av instrument och utrustning samt ser till att förbereda för nästa patient så att allt arbetsmaterial finns på plats.
Du arbetar även med förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. Även administrativa uppgifter, som tidsbokning och telefon/reception, förkommer. Som tandsköterska kan du även ha rollen som personaladministratör och vara spindeln i nätet på kliniken.
Utbildningen
Utbildningen ges på distans med ungefär 10 obligatoriska träffar, vilka är mellan 1-3 sammanhängande dagar och då i Oskarshamn. Utbildningen bedrivs på heltid och på distans. Dina lärare finns för dig via telefon, mail samt via vår webbaserade lärplattform.
Utbildningen kräver stort engagemang från dig och du får vara beredd på att vara disiplinerad och att studera mycket på egen hand. Att studera på 100% kan lätt jämföras med ett heltidsarbete.
LIA
LIA-perioderna (Lärande i arbete) är uppdelade i tre omgångar och motsvarar 16 heltidsveckor. Perioderna ska fördelas mellan både privat tandvård och folktandvård.
Behörighet
Grundläggande behörighet samt godkända betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2 samt Engelska 5.