Bygglovshandläggare/Byggnadsinspektör
Du utför handläggning av bygglov, bygganmälan och tillsynsärenden enligt plan- och bygglagen. Läs mer på Framtid.se om yrket bygglovhandläggare.
Du utför handläggning av bygglov, bygganmälan och tillsynsärenden enligt plan- och bygglagen. Läs mer på Framtid.se om yrket bygglovhandläggare.
Mätningsteknikens roll är idag betydligt viktigare än några decennier tillbaka. Mätningsteknikern ska finnas på plats före- under och efter exempelvis en byggproduktion och med kortare produktionstider ökar också ansvaret att göra inmätningar och utsättningar rätt och snabbt.
Som Mätningstekniker utför du mätningar i många olika sammanhang. Inmätning, utsättning, terrängmodeller vid byggnation av broar, vägar och andra mark- och anläggningsjobb, vid husutsättning och annan byggverksamhet, vid nyupprättning- och uppdatering av stomnät, kartor, fastigheter, VA-nät m.m.
Mätningsteknikern använder avancerade dataprogram och tekniska instrument såsom totalstation, GNSS, drönare mm och man mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Ett intresse för teknik, problemlösning samt kunskaper i matematik och datoranvändning är en bra bakgrund för dig som söker utbildningen. Arbetet är varierande och mycket självständigt. Man arbetar både inne och ute och arbetsuppgifterna innebär ofta intressant problemlösning, en spännande blandning av frihet och precision, natur och teknik.
Utbildningen är studiemedelsberättigande.
Grundläggande behörighet för studier på yrkeshögskolan samt:
Lägst betyg E från det nya systemet i kurserna Ma 2a eller 2b,eller 2c eller motsvarande kunskaper
Det råder idag brist på utbildade hantverkare inom möbelsnickeri. Samhällets krav på hållbarhet och kvalitet ökar hela tiden vilket gör att branschens efterfrågan på utbildad kompetent personal också ökar.
Som möbelsnickare kan din arbetsdag se ut på många olika sätt beroende på om man jobbar på ett större företag, specialsnickeri eller som egen företagare.
Examensarbete/Gesällprov
Utbildningen avslutas med ett examensarbete/Gesällprov på hög professionell nivå som ska sammanfatta alla delarna i utbildningen. Gesällbrevet är det grundläggande kompetensbeviset inom hantverksyrket och den som fått sitt Gesällbrev har genomgått en hantverksutbildning och har gjort ett godkänt gesällprov under eller efter sin utbildning enligt de krav som yrkets branschorganisation beslutat om i samarbete med Sveriges Hantverksråd.
Endast grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan krävs. Reell kompetens prövas.