Mjukvaruutvecklare inriktning AI

Programmerare kan arbeta med allt ifrån dataspel till avancerade styrsystem för tillverkning i industrin. Vanligen arbetar du utifrån riktlinjer eller instruktioner som systemutvecklaren dragit upp eller diskuterar själv förutsättningarna med beställarna av programmet. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Automations- och digitaliseringsingenjör

Yrkeshögskolan i Halmstad

EFTERFRÅGAN PÅ INGENJÖRER SOM KAN UTVECKLA AUTOMATION OCH DIGITALISERING ÄR MYCKET STOR! VI HAR UTBILDNINGEN!

Studera i Halmstad, Lidköping eller i Ljungby! Du får låna en laptop under utbildningstiden!

YRKESOMRÅDEN
Automation finns överallt men framförallt inom tillverknings- och processindustrin. Det kan t.ex. vara inom livsmedels-, fordons-, massa-, energi-, utvecklings-, förpacknings-, metallindustri samt konsult- och entreprenadverksamheter.

I ett automationssystem finns det alltid övergripande styr- och reglersystem som PLC-system och komponenter i dess periferi som givare, ställdon, servon, motorer, HMI-paneler, industriella nätverk etc. För att dessa ska kunna samverka tillsammans i ett helintegrerat system behövs automations- och digitaliseringsingenjörer.

YRKESROLLEN
En automations- och digitaliseringsingenjör utför uppgifter som t.ex. projektering, konstruktion, virtuell verifiering/simulering, installation, montage och programmering av automations- och digitaliserade system.

Yrkesrollen som automations- och digitaliseringsingenjör är mycket omväxlande och utvecklande och branschen har ett stort rekryteringsbehov av denna kompetens.

DATOR
Under utbildningstiden får du låna en laptop (high performance) av oss.

UTBILDNINGEN
Utbildningen är på 2 läsår (aug – juni) och man kan välja att läsa i Halmstad, Lidköping eller i Ljungby. Utbildningens olika kurser är framtagna tillsammans med branschen för att matcha den kompetens som de behöver.

Kurser
Följande kurser ingår i utbildningen.
- Industriell elteknik och CAD, 40p
- Driv- och positioneringsteknik, 15p
- Industriell digitalisering, 25p
- Digital- och analog reglerteknik, 25p
- PLC-system och programmering, 40p
- Virtuell simulering och HMI/SCADA, 15p
- Cyber security OT och industriell IT, 15p
- Person- och maskinsäkerhet, 15p
- Digital fastighetsautomation, 15p
- Projektmetodik och dokumentation, 15p
- Hållbarhets- och produktionsekonomi, 15p
- Teknisk engelska automation, 10p
- Mekanik och CAD, 20p
- Examensprojekt, 30p
- LIA 1, 20p
- LIA 2, 30p
- LIA 3, 55p

Summa: 400p

Kurserna integreras för att ge en samlad kompetens för att kunna utöva yrket. Undervisningen varvas med teori och praktiska laborationer för att stärka kunskaperna. Vi arbetar med system som i dag används i industrin så att man känner igen tekniken när man är på LIA och när man efter utbildningen ska börja arbeta inom yrkesområdet.

Både lokaler och utrustning på skolan finns tillgängliga även efter ordinarie skoltid för att öka flexibiliteten och möjlighet att öva på det man har behov av.

Vissa delar i utbildningen spelar vi in så att man kan repetera i efterhand.

Behörighet - läs mer här >>

BRANSCHEN
Vi samverkar med ett stort antal företag på olika sätt i utbildningen. För att nämna några, AFRY, Albany International, Arla Foods, Carlsberg Sverige, Getinge Sterilization, Lindab, Essity, Stora Enso Paper, Spitze, Assemblin, Dafgårds, Electrolux m.fl.

ANSÖKA
Det gör man direkt på vår hemsida.

LÄS MER PÅ VÅR HEMSIDA!

Utbildningsstart
2024-08-19
Utbildningsslut
2026-06-05
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Data & IT
Satellitort
Ljungby, Lidköping

Systemutvecklare .NET

Campus Varberg

Digitalisering i samhället fortsätter att öka kraftigt, inte minst genom vår nya mobilitet med alla de tjänster som numera levereras över smarta mobiler och plattor via molntjänster, handelsplatser och finansiella applikationer. Behovet av systemutvecklare är mycket stort och många företag kan inte växa på grund av brist på kompetens.

Att jobba som systemutvecklare idag handlar framförallt om att förstå och tillmötesgå användarens allt högre krav samtidigt som man ska bygga stabila och säkra systemlösningar.

Smarta mobiler och plattor är nu en naturlig del i människors vardag. Idag förväntar sig användarna att hitta i stort sett all information man behöver, sköta sina bankaffärer, handla, boka, navigera och kommunicera via appar och avancerade webbtjänster. Kraven på enkelhet och effektivitet har ökat markant.

Utbildningen ger dig framförallt kunskaper inom utveckling av backendkod men även frontend finns med i utbildningen. Backend är den teknik och programmering som påverkar en hemsida eller mjukvaras funktionalitet. Backendkoden kommer se till att det blir rätt när servrar och databaser kommunicerar med varandra.  Dessa resultat presenteras sedan på ett begripligt och visuellt sätt för slutanvändaren genom frontendkod.

Utbildningens mål
Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetenser som gör att du kan ta ansvar i rollen som systemutvecklare, webbutvecklare, systemarkitekt, applikationsutvecklare, mjukvaruutvecklare mm. Utbildningen kommer att ge dig en mycket bred baskunskap kring de nya digitala verktygen och teknikerna. Du kommer att ha färdigheter att hantera och utveckla program och applikationer samt integrera dessa med servermiljöer, databaser och mobila system. Du lär dig om objektorienterad programmering i C#, agil systemutveckling, att designa och utveckla databaser, utveckling av webbplatser, API:er och ramverk. Javascript, HTML och många andra spännande områden.

Utbildningens innehåll i korthet

  • Agil systemutveckling i team
  • Avancerad .NET
  • Avancerad systemutveckling med ASP, .NET
  • Databasutveckling och databasadministration
  • Examensarbete
  • LIA 1 Grundläggande systemutveckling
  • LIA 2 Avancerad systemutveckling
  • Objektorienterad programmering
  • Systemtestning för frontendutvecklare
  • Utveckling med C#
  • Webbutveckling

Kontakt
Pär Wiik
0702-51 32 44

Utbildningsstart
2024-09-01
2025-09-01
2026-09-01
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Data & IT
Teknik & tillverkning

Webbutvecklare inom .NET

EC Utbildning

Ta dina programmeringskunskaper och ditt intresse för kod till nästa nivå! Läs till Webbutvecklare inom .NET.

Kod är grunden till alla webbsidor, appar och gränssnitt. Ju mer digitaliserade vi blir och ju fler plattformar som används, desto större blir också behovet efter programmerare som kan skriva och utveckla denna kod.

I den här utbildningen specialiserar du dig på webbutveckling med utgångspunkt i Microsofts .NET-plattform och programmeringsspråket #C. Tillsammans ligger dessa till grund för de flesta av dagens kommersiella applikationer och är starkt etablerade både i Sverige och resten av världen. Med denna yrkesinriktning kommer du med andra ord att vara rykande het på arbetsmarknaden.

Du lär dig även utveckla interaktiva webbsidor, applikationer och gränssnitt mot användare samt plattformsoberoende multimedia-applikationer för webbpublicering. Du får även god inblick i angränsande kompetensområden såsom webbsäkerhet, databaser och mjukvaruanalys. Utbildningen erbjuder alltså en bred kunskapsbas inom allt från C#-programmering, HTML5 och JavaScript och webbsäkerhet.

Vad blir du efter examen?

Du kan arbeta som:

  • Webbutvecklare inom .NET
  • Systemutvecklare
  • Applikationsutvecklare

Tips! Utbildningen bedrivs som EC Stream – vilket innebär att du kan studera digitalt oberoende av ort. Du kan med andra ord plugga var du vill via livestreamad undervisning.

Utbildningsstart
Höstterminen 2024
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-20
Branscher
Data & IT

Byggprojektör inom BIM

EC Utbildning

Brinner du för konstruktion och vill jobba kreativt med innovativ 3D-teknik? Studera till Byggprojektör inom BIM.

BIM står för Building Information Modelling och avser själva skapandeprocessen av digitala modeller inom bygg- eller anläggningsprojekt. BIM ersätter i allt högre grad traditionella ritningar och handlingar och visas som en digital representation av en byggnad eller anläggning. Där samlas och organiseras all information för en byggnads livscykel och används för många ändamål och av en mängd olika aktörer. Fördelarna med BIM är många, däribland bättre och mer ändamålsenliga produkter, effektivare och mer kvalitativa processer, kortare tid och lägre kostnader. Precis som så många andra branscher är byggbranschen mitt uppe i en digital revolution, vilket medför att BIM nu snabbt börjar användas genom hela byggnadens eller anläggningens livscykel.

Utbildningen syftar till att du ska få de kunskaper och kompetenser du behöver för att kunna arbeta som en BIM projektör med allt från 3D projektering av markmodeller och tomtplanering, till beräkning av schaktvolymer, hållfasthetslära, samt bygg-fastighet och underhållsteknik.

Vad blir du efter examen?

Du kan arbeta som:

  • Byggprojektör inom BIM
  • Modelleringsansvarig
  • BIM-ansvarig
  • BIM-samordnare

 
Tips! Utbildningen bedrivs som EC Stream – vilket innebär att du kan studera digitalt oberoende av ort. Du kan med andra ord plugga var du vill via livestreamad undervisning.

Utbildningsstart
Höstterminen 2024
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-20
Branscher
Bygg & fastighet
Data & IT
Teknik & tillverkning

IT projektledare

Campus Varberg

Det har länge varit stor brist på IT-kompetens i Sverige. Detta i kombination med implementering av nya tekniker såsom hyperautomation, molntjänster, 5G och AI pekar allt på en fortsatt stor efterfrågan. Behovet av digitalisering på alla nivåer och områden har blivit allt tydligare och Coronapandemin förstärkte denna trend. 

Ett flertalet undersöknngar och rapporter kring behovet av IT-kompetens är också samstämmiga – IT-projektledare är en av de mest efterfrågade IT-kompetenser under många år framöver. Rollen är avgörande för att olika intressenter ska kunna samspela och effektivt nå funktions- och tidsmål i alla IT-projekt. En viktig ingrediens är att förstå både tekniken bakom ett IT-projekt och uppdragsgivarens respektive kundens behov av lösning och samtidigt kunna kommunicera åt båda hållen. Både regionalt och nationellt är efterfågan stor på IT-projektledare. 

Utbildningens mål
Målet är att du efter fullgjord utbildning ska kunna arbeta självständigt och utifrån organisationens perspektiv leda och planera IT-projekt. Du ska arbeta på ett affärsmässigt, hållbart och kundorienterat sätt. Du ska kunna leda grupper och team i projekt- och förändringsarbete utifrån en grundläggande teknisk förståelse. Efter genomförd utibildning har du kunskaper, färdigheter och kompetenser som gör att du kan ta ansvar i roller som affärsutvecklare IT, agil projektledare, IT-projektledare, projektledare digitalisering och uppdragsledare IT.

Kontakt
Magnus Svanström
Utbildningsledare
0340-69 74 31
076-34 33 84

Utbildningsstart
2024-09-01
Utbildningsslut
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Data & IT
Ekonomi, admin, sälj