Vill du utveckla teknisk struktur och logik som driver en webbapplikation eller annan programvara? Då är yrkesrollen Backend Developer rätt för dig. Som Backend Developer arbetar du med systemets funktionalitet och prestanda och utvecklar serverapplikationer, databaser och övergripande arkitektur. Efter utbildningen kan du jobba som t ex Backend Developer, Systemarkitekt eller Databasutvecklare.
Vad gör en Backend Developer med kompetens inom Cloud?
En Backend Developer är hjärnan bakom systemets funktionalitet och prestanda. Rollen innebär att utveckla och underhålla serverapplikationer, databaser och systemarkitektur. Du ansvarar för hur data lagras, bearbetas och kommuniceras, samt skapar API:er som möjliggör integration mellan frontend och andra system. Arbetsuppgifterna inkluderar att skriva serverside-kod, optimera databasprestanda och implementera säkerhetsåtgärder för att skydda mot hot.
Med kompetens inom Cloud hanterar du även molnbaserade plattformar som AWS, Azure eller GCP för att distribuera, skala och automatisera applikationer. Du arbetar med containerteknik som Docker och orkestreringsverktyg som Kubernetes för att säkerställa robusthet och skalbarhet i molnmiljöer.
Finns det en efterfrågan på Backend Developer med inriktning Cloud?
Efterfrågan på Backend Developers med kompetens inom Cloud är stark i Sverige och förväntas öka markant. Digitaliseringen driver behovet av robusta, skalbara och säkra system i både stora företag och startups samt sträcker sig över många branscher. Enligt TechSverige arbetar cirka 50 000 personer som backendutvecklare i Sverige, med en prognostiserad ökning på 32 % fram till 2028 – vilket innebär cirka 16 000 nya jobb.
Molnutveckling med plattformar som AWS, Azure och Google Cloud är särskilt efterfrågad, liksom kunskaper i C#/.NET och API-integration. Företag betonar starkt vikten av molnkompetens för att hantera data, förbättra systemintegration och stödja digital transformation. Backend Developers är avgörande för att bygga den tekniska infrastrukturen som möjliggör innovation, datadrivna beslut och affärsutveckling i en snabbt växande tech-sektor.
Vilken kompetens har jag efter utbildningen?
Systemutveckling med C#/.NET
Djupgående kunskaper i objektorienterad programmering, utveckling av backend-applikationer samt fullstackutveckling med .NET-plattformen. Du lär dig hantera designmönster, versionshantering (Git) och bygga skalbara system.
Molnutveckling och Cloud Platforms
Färdigheter i att utveckla och administrera molnbaserade applikationer med plattformar som Azure, inklusive serverless-arkitektur, containerization (Docker), och molndatabaser. Fokus på kostnadsoptimering, säkerhet och IAM (Identity & Access Management).
API-utveckling och Integration
Förmåga att skapa, anropa och säkra API:er med fokus på RESTful-API:er och ASP.NET Web API. Kompetens i autentisering och auktorisation med OAuth2 och OpenID Connect för att säkerställa säker datahantering mellan system.
Databasdesign och Datahantering
Kunskaper i att designa, bygga och administrera relationsdatabaser (SQL), samt arbeta med både lokala och molnbaserade databaser. Fokus på effektiva databasfrågor, säker dataåtkomst och optimering av prestanda.
Agil systemutveckling och DevOps-metodik
Förståelse för agila arbetssätt som Scrum och Kanban, samt praktiska färdigheter i att arbeta i team med agila metoder. Grunder i DevOps för att säkerställa effektiv systemutveckling genom användandet av CI/CD-kedjor.
Hur ser upplägget ut för utbildningen?
Utbildningen är en schemalagd heltidsutbildning som kombinerar teori med 24 veckors praktik i arbetslivet. 2-3 dagar per vecka genomförs lärarledd undervisning på skolan eller online vilket kan variera något mellan kurserna. Övrig tid förväntas du delta aktivt i projekt- och grupparbeten, gästföreläsningar mm. Totalt behöver du lägga ca 40 timmar per vecka på dina studier. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.
Hur är utbildningen förankrad med arbetslivet?
På NBI/Handelsakademin samarbetar vi med ett brett nätverk av företag för att ge våra studerande en verklighetsnära och relevant utbildning. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med branschen. Representanter från arbetslivet arbetar aktivt i en ledningsgrupp för varje utbildning samt företag tar emot studerande på LIA (Lärande i Arbete) så att du får tillämpa dina kunskaper i skarpt läge. Detta gör att du är väl förberedd för yrkesrollen och din framtida karriär.
Mer information och kontakt
För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort.