Redovisningsekonom/konsult med lönekompetens

Vill du jobba med ekonomisk redovisning och information? Då är yrkesrollen Redovisningsekonom/konsult med lönekompetens rätt för dig. Som Redovisningsekonom arbetar du med bokföring, ekonomisk redovisning, hantering av avgifter och skatter samt löneadministration. Efter utbildningen kan du jobba som t ex redovisningsekonom, ekonomiassistent eller löneadministratör.

Vad gör en Redovisningsekonom/konsult med lönekompetens?

En Redovisningsekonom har en central och viktig roll inom företag och organisationer eftersom de ansvarar för att hantera och rapportera företagets ekonomi på ett korrekt och lagligt sätt. Rollen som Redovisningsekonom innebär ansvar för bokföring, ekonomisk redovisning och korrekt hantering av arbetsgivaravgifter, skatter och moms. Ditt deltagande i bokslut och årsredovisning ger en helhetsbild av företagets ekonomi och stödjer beslutsfattandet för att nå lönsamhetsmålen.

En Redovisningsekonom med löneadministration intar en nyckelposition inom hanteringen och administrationen av företagets lönefrågor med hjälp av avancerade digitala verktyg och system. Deras mångfacetterade arbetsuppgifter inkluderar löneberäkningar, administration av lönesystem, efterlevnad av lagstiftning och regelverk, kommunikation med anställda, generering av rapporter och samverkan med andra avdelningar.

Utöver interna positioner kan redovisningsekonomer även arbeta som konsulter eller på redovisningsbyråer som tillhandahåller ekonomiska tjänster till olika kunder. Som redovisningskonsult intar du en än mer konsultativ och rådgivande roll för kunderna.

Finns det en efterfrågan på redovisningsekonomer/konsulter med lönekompetens?

Efterfrågan på redovisningsekonomer och konsulter med kompetens inom löneadministration är hög i Sverige. Eftersom företag och organisationer behöver upprätthålla noggranna ekonomiska register och följa regelverk för redovisning och beskattning, är behovet av kvalificerade redovisningsekonomer konstant. Många företag, särskilt större företag, anställer interna redovisningsekonomer för att hantera sina ekonomiska processer.

Det startas drygt 70 000 företag varje år i Sverige och en allt högre andel av företagen outsourcar redovisning och lönehantering. Redovisningsbyråer har större efterfrågan från kunder än de kan möta och har därför ett stort behov av att rekrytera utbildade redovisningsekonomer.

Digitalisering, automatisering och hållbarhetsrapportering förändrar yrkesrollen till att bli mer konsultativ och strategisk. Redovisningsekonomer/konsulter kommer således inte att stå utan jobb, utan yrkesrollen kommer att förändras till att mer fokusera på värdeskapande uppgifter.

Vilken kompetens har jag efter utbildningen?

Redovisning och löneadministration
Du har djupgående kunskaper i löpande bokföring, bokslut, årsredovisning och deklaration samt löneadministration. Du kan självständigt hantera skatter, moms och arbetsgivaravgifter enligt gällande lagar och redovisningsprinciper.

Konsultativ och rådgivande förmåga
Yrkesrollen utvecklas mot en mer strategisk och rådgivande funktion. Du kan ge ekonomisk rådgivning till kunder och företag, analysera finansiella rapporter och stödja beslutsfattande kring lönsamhet och ekonomisk planering.

Digital kompetens och automatisering
Du har förmåga att arbeta i och optimera digitala redovisnings- och lönesystem, samt förstå och implementera automatiserade processer och AI-teknologi för att effektivisera ekonomiska arbetsflöden.

Hållbarhetsredovisning och regelefterlevnad
Du har kunskap om Agenda 2030 och Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) samt kan hantera hållbarhetsredovisning och säkerställa att företag följer gällande lagstiftning inom redovisning och beskattning.

Kommunikation och samarbete
Du kan anpassa din kommunikation efter olika målgrupper, hantera kundrelationer och arbeta effektivt i team. Detta är avgörande för att kunna agera som konsult och samverka med olika funktioner inom en organisation.

Hur ser utbildningens upplägg ut?

Utbildningen är en schemalagd heltidsutbildning som kombinerar teori med 24 veckors praktik i arbetslivet. 2-3 dagar per vecka genomförs lärarledd undervisning på skolan eller online vilket kan variera något mellan kurserna. Övrig tid förväntas du delta aktivt i projekt- och grupparbeten, gästföreläsningar mm. Totalt behöver du lägga ca 40 timmar per vecka på dina studier. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.

Hur är utbildningen förankrad med arbetslivet?

På NBI/Handelsakademin samarbetar vi med ett brett nätverk av företag för att ge våra studerande en verklighetsnära och relevant utbildning. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med branschen, representanter från arbetslivet arbetar aktivt i en ledningsgrupp för varje utbildning samt företag tar emot studerande på LiA (Lärande i Arbete) så att du får tillämpa dina kunskaper i skarpt läge. Detta gör att du är väl förberedd för yrkesrollen och din framtida karriär.

Mer information och kontakt

För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort.