Kvalificerad Säkerhetsingenjör
Huvudsakliga arbetsuppgifter för säkerhetstekniker går ut på att installerar brandlarm, inbrottslarm, kameraövervakning, passersystem och diverse annan säkerhetsutrustning. Läs mer på Framtid.se
Huvudsakliga arbetsuppgifter för säkerhetstekniker går ut på att installerar brandlarm, inbrottslarm, kameraövervakning, passersystem och diverse annan säkerhetsutrustning. Läs mer på Framtid.se
Är du en nyfiken, uppfinningsrik och envis person som gillar analytiskt arbete, så har du nu chansen att utbilda dig till en yrkesroll som IT-branschen skriker efter – kvalitetssäkrare och testare inom IT.
Som kvalitetssäkrare och testare inom IT säkerställer du hög kvalitet i produkter och tjänster innan de släpps till release på marknaden. Du har en viktig roll inom utvecklingen av ny programvara, för att säkerställa att tekniken möter användarnas behov på ett tillfredsställande sätt, och att ni levererar fungerande och kvalitetssäkrade produkter. Engagemanget från arbetslivet är stort och det är hög efterfrågan på våra studenter för både LIA och jobb efter examen.
Yrkesroller efter utbildningen
Behovet av kvalitetssäkrare och testare inom IT fortsätter att kraftigt öka. IT-projekt blir allt mer komplexa och mer resurser läggs på att kvalitetssäkra systemutvecklingsprojekt. I och med detta så ökar efterfrågan på testare kraftigt. Det finns därför stora möjligheter för både anställning och konsultuppdrag inom branschen lång tid framöver. Efter utbildningen Kvalitetssäkrare och testare inom IT kan du arbeta som IT-konsult eller på ett företags interna IT-avdelning som till exempel:
Utbildningen
Du kommer att lära dig kvalitetssäkring och testning grundligt, genom att både teoretisk och praktisk få tillämpa hela testprocessen i olika verklighetstrogna situationer. Du får kunskap om vilka metoder som passar för olika typer av uppdrag, vilka testtekniker du kan använda i olika situationer, olika testverktyg samt hur man testar och kvalitetssäkrar programvaror. Vi går också igenom branschens olika områden inom kvalitetssäkring och testning av IT.
LIA
En fjärdedel av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats genom en LIA-praktik. Tidigare studenter som har läst den här utbildningen har gjort LIA-praktik hos företag som Polisen, ICA, Spotify, Bontouch, NordicStation, Handelsbanken, Redmind, Creuna, Expleo och Silverrail.
Särskild behörighet:
Utbildningen förbereder dig inför en karriär inom säkerhetsbranschen som t.ex.
Särskild behörighet:
För behörighet krävs en sammanlagd yrkeserfarenhet om minst två (2) år - d.v.s. totalt 24 månader, minst deltid d.v.s. 20 timmar/vecka. Denna tid ska ha en relevant koppling till utbildningens inriktning, inom Säkerhet - Trygghet eller inom koordinering, projektledning och förändringsarbete.
KURSBESKRIVNING
Branschkunskap
Kursen ger en introduktion till säkerhets- och trygghetsbranschen, dess historik och utveckling samt grundläggande terminologi. Därtill ger kursen förståelse för det aktuella säkerhetsläget i Sverige och internationellt för att skapa en gemensam plattform inför utbildningen.
Risk-, kris-, och kontinuitetshantering
De studerande ökar sin kunskap och erhåller verktyg för att arbeta systematiskt med riskhantering, krisberedskap och kontinuitetsplanering. På detta sätt lär de sig att inventera, analysera och förebygga problem samtidigt som de säkerställer verksamhetens operativa förmåga. En del av kursen kräver engelsk fackterminologi och kurslitteratur.
Projektledning
Kursens övergripande mål och innehåll De studerande ges förutsättningar att kunna planera, styra och leda projekt. Här presenteras projektens olika faser, och de studerande erhåller olika verktyg och metoder utifrån såväl forskning som best practise. I kursen ingår att sätta SMARTA mål. De studerande tränas i att kunna leda projektmedlemmar de formellt inte är chef över och att uppnå effektiva samarbetsklimat för att nå uppsatta mål.
Brottsprevention och trygghetsarbete
Kursen ger kunskaper i arbetet kring att förebygga och förhindra brott och ordningsstörningar, med särskilt fokus på social respektive situationell brottsprevention. Kursen ger förståelse för skillnaden och samspelet mellan insatsområden av strategisk och operativ karaktär. Därtill ges verktyg för att kunna arbeta med samverkan tillsammans med berörda parter såsom myndigheter, kommuner och regioner, privata näringslivet samt föreningslivet. Slutligen ger kursen förståelse för vikten av hjälp-, stöd- och skyddsinsatser för brottsdrabbade. Kursen har en hög vetenskaplig förankring och behandlar flertalet internationellt vedertagna brottspreventiva modeller och kriminologiska teorier
Företagsekonomi
Kursen ger de studerande kunskaper kring centrala begrepp och teorier inom modern ekonomistyrning och verksamhetsstyrning. De studerande ska utveckla fardigheter och formågor i att hantera modeller och metoder som stöd för styrning och utveckling av verksamheter med inriktning på säkerhets- och trygghetsarbete.
Ledarskap och kommunikation
Kursens övergripande mål och innehåll Kursen innefattar moment som situationsanpassat ledarskap, gruppdynamiska processer, motivation och konflikthantering som alla har en tydlig vetenskaplig förankring. De studerande tränas därtill i muntlig och skriftlig kommunikation framförallt på svenska men även på engelska.
Evenemangssäkerhet
Kursen ger kompetens för att på ett aktivt sätt kunna delta i planering och projektering av evenemang för att säkerställa säkerhet och trygghet. Kursen ger insikt om evenemangssäkerhetsarbetets samtliga tongivande områden. Kursen ger kunskap för att tillämpa verktyg för systematik och processer i syfte att effektivisera resursanvändning och kostnader. Kursen ger också förståelse för konsekvenserna av incidenter i samband med evenemang.
Säkerhetsjuridik
Kursen ger de studerande kunskaper om lagar, förordningar och myndighetsföreskrifter som specifikt påverkar branschen, yrkesrollen och dess utförande inom såväl privata som offentliga sektorn. De studerande får grundläggande kunskap i upphandling och entreprenadjuridik.
Säkerhetsskydd
Kursen ger en särskild inblick i den svenska säkerhetsskyddslagstiftningen och tillhörande myndighetskrav. Här ges en inblick i terminologin varpå de tre ingående delarna informationssäkerhet, fysisk säkerhet och personalsäkerhet behandlas utifrån sin koppling till Sveriges säkerhet. De studerande erhåller mycket praktisk träning i olika former av analyser.
Personalsäkerhet
Kursen ger de studerande en förmåga att kunna arbeta tryggt och säkert ur perspektiven före, under och efter anställning. Detta innefattar bl.a. rekrytering, intervjuteknik, grundutredning, bakgrundskontroll, tystnadsplikt, tekniska stödverktyg för onboarding/offboarding, säkerhetsmedvetandehöjande åtgärder (security awareness, utbildning och övning), disciplinära åtgärder och arbetsmiljö.
Kursen går även igenom personalrelaterade hotbilder såsom social engineering och insiders, samt behandlar vikten av en säker underleverantörshantering. Därutöver ger kursen en koppling till säkerhetsskyddslagstiftningens specifika krav på säkerhetsprövning och registerkontroll. Kursen varvar teori med diskussionsmoment och praktisk träning enskilt och i grupp.
Fysisk säkerhet
Kursen ger grundläggande kunskaper i fysisk säkerhet där de studerande även ges verktyg att öka sin beställarkompetens och kravställning. De studerande höjer sin kompetens avseende inbrottsskydd (lås, larm, bevakning, övervakning), säker passage (zonindelning, tillträdesbegränsningar, passagesystem, nyckel- och korthantering), brandskydd (brand- och utrymningsrutiner/-larm, systematiskt brandskyddsarbete, SBA) samt försäkringsvillkor.
Därutöver ger kursen en koppling till skyddslagens och säkerhetsskyddslagstiftningens specifika krav på fysiskt skydd. Genom hela kursen utgås från gällande kravmassor (t.ex. lagstiftning, Stöldskyddföreningens (SSF) samt myndighetsspecifika kravsamlingar) där de studerande lär sig att hitta var kraven finns samt när och hur de ska tillämpas.
LIA period 1
Kursen ger möjlighet till att tillämpa utbildningens innehåll på en arbetsplats samt till att lära känna och få förståelse för det arbete som bedrivs inom säkerhet och trygghet. För att tillgodogöra sig denna kurs är det en förutsättning att de studerande har genomfört tidigare delkurser i utbildningen.
De studerande formulerar en arbetsbeskrivning och mål för perioden tillsammans med LIA-företagets handledare. Utifrån de överenskomna målen skriver de studerande en LIA-rapport vilken redovisas muntligt och skriftligt vid periodens slut. Rapporten ligger till grund för kunskapskontroll och betygssättning. Här finns möjlighet för de studerande att skriva rapporten på engelska om så önskas utifrån aktuell LIA-plats och studentens behov.
Informationssäkerhet
Informationssäkerhet ökar i omfattning och komplexitet, och därmed ökar också behovet att kunna hantera möjligheter och risker kopplat till legala krav, omvärlden och teknikutvecklingen. Kursen ger de studerande kunskaper och färdigheter att hantera informationssäkerhetsrisker i enlighet med etablerade standarder och ramverk samt att efterleva aktuell lagstiftning på området.
Kursen har en tydligt tvärvetenskaplig holistisk approach och ger verktyg att navigera med utgångspunkt utifrån människa, teknik och organisation. Här behandlas de viktiga begreppen sekretess, riktighet, tillgänglighet och spårbarhet. Därutöver ger kursen en koppling till säkerhetsskyddslagstiftningens specifika krav på informationssäkerhet.
Utredning
Kursen ger de studerande en introduktion samt förståelse för utredningsarbete och dess olika beståndsdelar. Omfattning avser att kunna kravställa och leda utredningar avseende intern och extern brottslighet som riktas mot en organisation.
Hållbarhet
Kursen ger de studerande en inblick i hållbarhetsbegreppet och de 17 hållbarhetsmål som globalt har överenskommits och fastställts av FN. Här ges en inblick i de tre huvudområdena ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet, och kunskap om hur dessa kan integreras i säkerhets- och trygghetsarbetet.
LIA period 2
Kursen ger fördjupad arbetslivserfarenhet genom att driva egna processer i en faktisk miljö. Eget ansvar, fördjupning inom identifierade intresseområden och löpande leveranser till det valda LIA-företaget ingår i kursen. För att tillgodogöra sig denna kurs är det en förutsättning att de studerande har genomfört tidigare delkurser i utbildningen.
De studerande formulerar en arbetsbeskrivning och mål för perioden tillsammans med LIA-företagets handledare. Utifrån de överenskomna målen skriver de studerande en LIA-rapport vilken redovisas muntligt och skriftligt vid periodens slut. Rapporten ligger till grund för kunskapskontroll och betygssättning. Här finns möjlighet för de studerande att skriva rapporten på engelska om så önskas utifrån aktuell LIA-plats och studentens behov.
Examensarbete
Kursen ger fördjupad kompetens i att formulera frågeställningar, samla information, analysera, bedöma och dra slutsatser utifrån egen undersökning. Examensarbetet innefattar en skriftlig rapport och en muntlig framställning och utgår oftast från ett aktuellt case i arbetslivet. Är koncernspråket engelska brukar examensarbetet skrivas och presenteras på engelska.
Sätt stopp för IT-angrepp! Den snabbt ökande digitaliseringen av samhället ger oss nya möjligheter, samtidigt som det blir allt viktigare att skydda sin information. Efterfrågan på en aktuell och bred IT-kompetens är stor. Bli Cyber Security Specialist!
IT-brotten ökar
Idag är IT-angrepp ett allvarligt och ofta förekommande säkerhetsproblem som företag och organisationer behöver skydda sig mot. Risken för intrång är stor och attacker sprider sig snabbt genom internet. IT-systemen hos många företag har blivit mer komplexa och därmed svårare att övervaka. Det ökade mobila användandet leder till flexibilitet och tillgänglighet, men ökar även sårbarheten. Nya tekniker kräver nya säkerhetslösningar och ett nytt sätt att tänka kring säkerhet.
Allt fler är uppkopplade
Den digitala tekniken utvecklas så snabbt att säkerheten inte hänger med. Allt fler är uppkopplade, inte bara IT-utrustning utan även kylskåp och bilar (Internet of Things). Mobiler och surfplattor finns numera integrerade i företags och organisationers IT-system samtidigt som allt fler tjänster blir molnbaserade. Nästa generations IT-säkerhet ställer höga krav och för att möta detta behövs en specialistkompetens inom området. En kompetens näringslivet starkt efterfrågar.
Nära samverkan med branschen
YH-utbildningen är framtagen tillsammans med företag som arbetar med IT-säkerhet och är skräddarsydd efter behoven i branschen. Utformningen sker i ledningsgruppen med yrkesverksamma representanter från branschen. Det ger dig de kunskaper arbetslivet efterfrågar och YH-utbildningen är hela tiden aktuell. Under din LIA-praktik (lärande i arbete) får du erfarenhet i branschen, får använda dig av det du lärt dig och träffar företag som har stora behov av att rekrytera IT-säkerhetstekniker.
Nästa generations IT-säkerhet
YH-utbildningens tyngdpunkter ligger på integration, drift och underhåll av ny teknik. Under utbildningen till Cyber Security Specialist får du kunskaper om hur man utvecklar nästa generations IT-säkerhet. Ett intresse för att arbeta med datorer och IT-säkerhet är ett plus och vill du arbeta i en förändringsbenägen bransch med en gnutta spänning där de goda, IT-säkerhetstekniker, möter de onda, hackers, så passar utbildningen till IT-säkerhetstekniker dig.
Yrkeshögskoleutbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet för att skräddarsy yrkesrollen på bästa sätt. Utformningen sker i ledningsgruppen där företrädare från branschen deltar, på så sätt får du precis de kunskaper som företagen efterfrågar.
Efter YH-utbildningen ska du ha kunskaper om:
Efter YH-utbildningen ska du ha färdigheter i att:
Kontakt:
Sohail Hasware
Utbildningsledare
070-200 93 90
En tvåårig yrkeshögskoleutbildning för dig som vill arbeta med trädvård. Utbildningen syftar till att ge djupa kunskaper, färdigheter och en gedigen trädvårdskompetens.
En arborist är en trädvårdsspecialist och har mycket goda kunskaper om trädets funktion, anatomi, biologi och livsmiljö. Arborister arbetar för att träden ska vara säkra, vackra, problemfria och får ett långt liv. Arborister bedömer behov av, planerar och genomför trädvårdsinsatser. De är också sakkunniga vid trädval samt alla arbeten som rör hantering av träd från plantskola till planteringsplats, plantering, uppbindning, skötsel och vård.
Som arborist kan du arbeta med beskärning och fällning av träd. Som klättrande arborist är det viktigt att vara i god fysisk kondition, tycka om att arbeta utomhus under alla årstider och vara beredd på att arbeta på höga höjder.
I rådgivande/konsulterande arbetsuppdrag gör du inventeringar och riskbedömningar av större trädbestånd och enstaka träd i parker, kyrkogårdar och gatumiljö.
Arborister kan vara anställda i offentliga förvaltningar och företag inom trädgårdsskötsel. Du kan också starta eget företag och ha uppdrag åt privata kunder, företag eller förvaltningar.
Efter utbildningen kan du arbeta som:
Arborist, Trädvårdare, Parkförvaltare, Kyrkogårdsförman, Arbetsledare, Skogsvaktare, Driftschef, park och grönområden.
Preparandutbildning
För att tillse att det finns möjlighet även för yrkesväxlare att bli behöriga kommer vi att erbjuda ett behörighetsgivande kurspaket, en sk. riktad preparandutbildning. Kurspaketet kommer att ges på distans och ger särskild behörighet för att söka våra Yh-utbildningar, däremot garanterar de inte en studieplats.
Behörighet
För att bli antagen till utbildningen krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt lägst betyget E/3/G i kurserna nedan:
Eller motsvarande innebär en lämplig kunskapsnivå att bygga vidare på i yrkeshögskoleutbildningen.
Som IT-säkerhetstekniker jobbar du med att skydda företag, myndigheter och organisationers nätverk, information, system och utrustning för att minska riskerna för intrång och attacker. Viktiga arbetsuppgifter för en IT-säkerhetstekniker är att upprätta rutiner för att underhålla skyddet mot obehörigt intrång och minimera riskerna genom att utföra olika riskanalyser.
Den snabba tekniska utvecklingen och den ökade digitaliseringen medför oerhörda möjligheter för samhällsutvecklingen men även stora säkerhetsproblem där konsekvenserna av bristfällig IT-säkerhet blir tydliga för såväl privatpersoner som företag och myndigheter. Ett exempel på detta är att bedrägerier och identitetsstölder via internet har ökat markant.
Yrkesroller efter utbildningen
Utbildningen riktar sig till dig som är en bra problemlösare och som vill jobba med att hjälpa företag att förbättra eller upprätthålla sin IT-säkerhet. Du kommer att jobba med att genomföra utredningar för att lösa olika IT-säkerhetsrelaterade problem och genomföra tekniska granskningar, risk- och säkerhetsanalyser samt implementera, driftsätta och förvalta säkerhetslösningar.
Efter utbildningen kan du bland annat jobba som:
Särskild behörighet: