Lokförare
Ansökan är öppen mellan 1 juni till 30 september 2023.
Utbildningen till lokförare omfattar ett års heltidsstudier. Under 220 dagar läser du teoretiska kurser, utför praktiska övningar och gör LIA (Lärande i arbete) hos någon av våra företagspartners i branschen. Under utbildningens gång kommer du också skriva ett examensarbete.
Efter examen har du kompetensen att framföra tåg under överinseende av en erfaren förare och är anställningsbar hos ett av branschens järnvägsföretag där du får en kompletterande utbildning på just det fordon du kommer köra i tjänsten. Utbildningen ger dig de kunskaper, färdigheter och kompetenser du behöver för din framtida anställning som lokförare.
Följande kurser ingår i lokförarutbildningen:
- Järnvägsteknik
- Regler och säkerhet i järnvägsmiljö
- Miljö
- Regler och säkerhet för tågfärd och växling
- Föraren
- LIA (Lärande i arbete)
- Förarbevis
- Infrastruktur enligt det kompletterande intyget
- Rullande materiel
- Farligt gods
- Infrastruktur
- Examensarbete
- Slutprov
På vår övningsanläggning i Ängelholm har du som studerande tillgång till en unik studiemiljö med bangård, spår, järnvägsfordon och Järnvägens museum. Kunniga och erfarna lärare som arbetat inom de olika infrastrukturområdena kommer att vägleda dig på banan mot ditt drömyrke.
Utbildningen bedrivs ofta i mindre grupper, exempelvis under färdighetsträningen i våra tågsimulatorer.
Under tre LIA-perioder praktiserar du hos olika järnvägsföretag där du följer en lokförares vanliga arbetsschema. Eftersom järnvägsföretagen är spridda över hela landet gäller samma för LIA-platserna. Detta innebär att vi inte kan garantera att din LIA-plats kommer ligga i nära anslutning till din hem- eller studieort. Blir du tilldelad en LIA-plats på annan ort behöver du själv stå för eventuella merkostnader såsom resa och boende.
Särskilda behörighetskrav
För att bli antagen till lokförarutbildningen ska du som söker ha:
- fyllt 20 år när du tar examen (vid särskilda skäl godkänns även du som fyllt 18 år)
- slutfört utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan med godkänt resultat 1
- lägst betyg E i svenska 1, matematik 1a, 1b eller 1c, och engelska 5
- samt vara fysiskt och psykiskt lämplig att framföra järnvägsfordon
Gymnasiebetyg i ett modernt språk med lägst betyg E, bedöms av Transportstyrelsen som likvärdig kravet på engelska 5 med lägst betyg E.
För att uppfylla lagens förbehåll på fysisk och psykisk lämplighet krävs att du som ansöker uppfyller hälsokraven i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:61). Din psykologiska lämplighet kommer att bedömas av psykologer med tillstånd av Transportstyrelsen som en del av antagningsprocessen. Observera att du som sökande själv måste betala en del av avgiften för att genomföra bedömningen, närmare bestämt 1 500 kronor. Läs mer om detta på ansökningsinstruktionen i ansökningsformuläret.
Bedömningen görs sedan i två delar:
- Ett internetbaserat test från egen dator
- Ett fördjupat test och tillhörande bedömning som görs på plats på Trafikverksskolan i Ängelholm.
Har du redan ett yrkespsykologiskt utlåtande som är högst fem år gammalt behöver du inte genomgå en ny bedömning.
Kontakt
jan-olof.jonsson@trafikverket.se
Telefon 010-124 30 39, tisdagar och torsdagar 9.30-11.30