Trafikverksskolan

Järnvägen - mer än bara lokförare

Aldrig har så många åkt tåg som nu. Aldrig har det varit så trångt på spåren som nu. Aldrig har vårt klimat behövt dig så mycket som nu. Var med och bygg vidare på denna hållbara bransch - utbilda dig inom järnväg!

Vad kan du jobba med på järnvägen?

Järnvägsbranschen är stor och omfattar många olika samverkande delar som kräver olika kunskaper och kompetenser. Ett jobb inom järnvägsbranschen kan vara både teoretiskt och praktiskt. Du kanske föredrar att planera och rita framtidens järnväg eller så vill du jobba fysiskt med att bygga den. Du kan också jobba med att åtgärda fel och underhålla befintligt järnvägssystem. Vad du än väljer är järnvägen full av utvecklingsmöjligheter och alla delar är lika viktiga för att bidra till ett hållbart och närmare Sverige.

Vi är din framtid på spåren – plugga järnväg hos oss!

Oavsett om du är helt ny i branschen eller söker kompetensutveckling i din nuvarande roll, har Trafikverksskolan utbildningen för dig på alla nivåer.

I vår unika övningsanläggning för järnväg i Ängelholm har du som studerar tillgång till allt från bangård, spår, spårväxlar, järnvägsfordon, signaler, hög- och lågspänningsanläggningar, simulatorer och ett järnvägsmuseum. Hos oss får du en bra överblick i hur hela järnvägssystemet hänger ihop och kan öva på dina framtida arbetsmoment i en säker järnvägsmiljö. 

Välkommen till en framtidsbransch som börjar med oss!

Hos oss blir du anställningsbar direkt efter examen med en bra lön och stora utvecklingsmöjligheter. Läs mer om jobben inom denna framtidsbransch och våra kortare och längre utbildningar som tar dig dit, längre ner på sidan eller på trafikverksskolan.se

Reportage från Trafikverksskolan

Bild_2.jpg bild

Bästa valet jag gjort

2021-04-27
Att plugga till kontaktledningstekniker är bästa valet jag gjort! För nio år sedan påbörjade Mikael sin bana på järnvägen. Efter tips om ett spännande, omväxlande och välbetalt jobb sökte han till Yrkeshögskoleutbildningen på Trafikverksskolan i Ängelholm. Utbildningen som till stor del innehöll helt nya kunskaper avslutades med praktik som sen gick direkt över i en anställning. I dag arbetar Mikael Olsson hos STG. – Jag har provat på en hel del olika uppdrag. De första åren jobbade jag inom entreprenad och byggde kontaktledning på olika projekt från Kalmar i söder till Kiruna i norr. I Kiruna byggde vi på 1365 m djup i gruvan, vi körde flera kilometer i berget för att komma till arbetsplatsen, en riktigt häftig upplevelse. På senare år har jag arbetat inom underhåll på Stockholm syd, - berättar Mikael. Under tiden på skolan lades grunden, därefter har det varit en konstant utveckling, exempelvis kan nämnas att Mikael tagit lastbilskort, är behörig att framföra TSA (spårgående arbetsredskap), är kopplingsledare, tillsyningsman och faktainsamlare.  Mikael fortsätter att berätta: – Som kontakledningstekniker är man ute i alla väder och det är en del av charmen. Ett härligt minne från jobben i norr, där det är midnattssol under sommaren, var när vi stod upphissade i liftmotorkorgen med utsikt över Lapporten, det glömmer jag aldrig. Jobbet på järnvägen har känts rätt ända sedan dag ett och jag tror aldrig att jag kommer lämna utan snarare växa in i nya roller, det finns ju så många alternativ på järnvägen. Det blev så rätt, jobbet är helt underbart. Att plugga till kontaktledningstekniker är ett av de bästa valen jag gjort. 

Lokförare

Trafikverksskolan

Trivs du i en mix av kundkontakt och ensamarbete, är stresstålig och vill bidra till framtidens hållbara resande? Då är lokföraryrket något för dig.

Jobba som lokförare

Jobbet som lokförare är en spännande kombination av teknik och människor. Arbetsuppgifterna varierar och yrket kräver ett stort säkerhetstänk, god samarbetsförmåga, hög simultankapacitet och förmåga att kunna fatta snabba, självständiga och kloka beslut.

Utbilda dig till lokförare

Hos oss går du en ettårig yrkeshögskoleutbildning med utbildare som själva arbetat som lokförare. Utbildningen är förlagd på två studieperioder med ett sommarlov mitt i. Teori varvas med många praktiska moment i vår unika järnvägsanläggning i Ängelholm, där du tidigt får prova på att manövrera ett lok. På Trafikverksskolan i Ängelholm har du också tillgång till alla andra av järnvägens delar såsom bangård med spår, järnvägsfordon och järnvägsmuseum.

Särskilda behörighetskrav
För att bli antagen till lokförarutbildningen ska du som söker ha:

 • fyllt 20 år när du tar examen (vid särskilda skäl godkänns även du som fyllt 18 år)
 • slutfört utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan med godkänt resultat 1
 • lägst betyg E i svenska 1, matematik 1a, 1b eller 1c, och engelska 5
 • samt vara fysiskt och psykiskt lämplig att framföra järnvägsfordon

Gymnasiebetyg i ett modernt språk med lägst betyg E, bedöms av Transportstyrelsen som likvärdig kravet på engelska 5 med lägst betyg E.

För att uppfylla lagens förbehåll på fysisk och psykisk lämplighet krävs att du som ansöker uppfyller hälsokraven i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:61). Din psykologiska lämplighet kommer att bedömas av psykologer med tillstånd av Transportstyrelsen som en del av antagningsprocessen. Observera att du som sökande själv måste betala en del av avgiften för att genomföra bedömningen, närmare bestämt 1 500 kronor. Läs mer om detta på ansökningsinstruktionen i ansökningsformuläret.

Bedömningen görs sedan i två delar:

 • Ett internetbaserat test från egen dator
 • Ett fördjupat test och tillhörande bedömning som görs på plats på Trafikverksskolan i Ängelholm.

Har du redan ett yrkespsykologiskt utlåtande som är högst fem år gammalt behöver du inte genomgå en ny bedömning.

Kontakt
jan-olof.jonsson@trafikverket.se
Telefon 010-124 30 39, tisdagar och torsdagar 9.30-11.30

Läs mer om utbildningen och yrket på vår hemsia!

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-03-11)
2025-03-10
2026-03-09
Utbildningsslut
2025-02-07
2026-02-06
2027-02-05
Studietakt
100%
YH poäng
220 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-09-30
Branscher
Transporttjänster
Säkerhetstjänster

Järnvägstekniker / Kvalificerad Bantekniker

Trafikverksskolan

Vill du hitta gnistan i ditt arbete? Gillar du fysiskt arbete utomhus och vill vara med och bygga en järnväg som kommer att kunna nyttjas av generationer framöver? Då är bantekniker ett yrke för dig.
 

Jobba som bantekniker

Som bantekniker är du med och underhåller och bygger järnvägen. Du arbetar med rälsen och banans överbyggnad som exempelvis slipersbyten eller kapning och slipning av räl. Tillsammans med järnvägens övriga tekniska system inom signal- och elteknik samt telekommunikation blir du en samhällsbyggare som hjälper till att förhindra och avhjälpa vid akuta feltillstånd i spåret.

Utbilda dig till bantekniker

Hos oss går du en ettårig yrkeshögskoleutbildning med utbildare som själva arbetat många år ute i järnvägsspåret. Under den första terminen varvas teori med många praktiska moment i vår unika övningsanläggning för järnväg i Ängelholm. Här får du möjlighet att i en säker miljö öva på arbetsmoment både inomhus och utomhus. På övningsanläggningen finns även bangård med spår, signaler och ledningar, olika järnvägsfordon och järnvägsmuseum.

Behörighet
Grundläggande behörighet med godkänt betyg i matematik 1 och svenska 1.

Övriga behörighetskrav
Du ska genomgå en syn och hörselundersökning med godkänt resultat för att vara lämplig för yrkesrollen och fylla i en hälsodeklarationsblankett.

Kontakt
jan-olof.jonsson@trafikverket.se
Telefon 010-124 30 39, tisdagar och torsdagar 9.30-11.30

Läs mer om utbildningen och yrket på vår hemsida!

Utbildningsstart
2024-08-19
Utbildningsslut
2025-05-23
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Bygg & fastighet

Järnvägstekniker / Kvalificerad Kontaktledningstekniker

Trafikverksskolan

Vill du ha spänning på jobbet? Tycker du om att bygga och är orädd för höjder? Vill du bidra till att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt? Då är eltekniker på järnväg ett yrke för dig.

Jobba som kontaktledningstekniker

Som kontaktledningstekniker är du med och bygger och underhåller de elanläggningar som järnvägen behöver. Du bygger kontaktledning på hög höjd, installerar hjälpkraft och växel- värme. Tillsammans med järnvägens övriga tekniska system inom signal- och banteknik samt telekommunikation blir du en samhällsbyggare som hjälper till att förhindra och avhjälpa vid fel i spåret.

Utbilda dig till kontaktledningstekniker

Hos oss går du en ettårig yrkeshögskoleutbildning med utbildare som själva arbetat många år ute i järnvägsspåret. Under den första terminen varvas teori med många praktiska moment i vår unika övningsanläggning för järnväg i Ängelholm. Här får du möjlighet att i en säker miljö öva på arbetsmoment både inomhus och utomhus samt på låg och hög höjd. På övningsanläggningen finns även bangård med spår, signaler och ledningar, olika järnvägsfordon och järnvägsmuseum.

Behörighet
Grundläggande behörighet med godkänt betyg i matematik 1 och svenska 1.

Övriga behörighetskrav
Utbildningen ställer krav på förkunskaper i följande gymnasieämnen:

 • Praktisk ellära 1
 • Mekatronik 1
 • Elektromekanik 1

Kontakt
jan-olof.jonsson@trafikverket.se
Telefon 010-124 30 39, tisdagar och torsdagar 9.30-11.30

Läs mer om utbildningen och yrket på vår hemsida!

Utbildningsstart
2024-08-19
2025-08-18
Utbildningsslut
2025-05-23
2026-05-22
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Bygg & fastighet

Järnvägstekniker / Kvalificerad Signaltekniker

Trafikverksskolan

Är du en elentusiast som gillar problemlösning, små kablar och vill arbeta med avancerade säkerhetssystem samtidigt som du bidrar till att fler väljer ett hållbart resande? Då är signaltekniker ett yrke för dig.

Jobba som signaltekniker

Som signaltekniker är du med och underhåller och bygger järnvägens många signalsystem, allt för att bibehålla den höga säkerheten. Du kommer att arbeta med ställverk, vägskydd, signaler och lampor som alla ser till att tågtrafiken sker på ett säkert sätt. Du kommer även att arbeta med avancerade säkerhetssystem som skickar information till bland annat lokförarna om vad som händer längs spåret. Tillsammans med järnvägens övriga tekniska system inom el- och banteknik samt telekommunikation blir du en samhällsbyggare som hjälper till att förhindra och avhjälpa akuta feltillstånd i spåret.

Utbilda dig till signaltekniker

Hos oss går du en ettårig yrkeshögskoleutbildning med utbildare som själva arbetat många år ute i järnvägsspåret. Under den första terminen varvas teori med många praktiska moment i vår unika övningsanläggning för järnväg i Ängelholm. Här får du möjlighet att i en säker miljö öva på arbetsmoment både inomhus och utomhus. På övningsanläggningen finns även bangård med spår, signaler och ledningar, olika järnvägsfordon och järnvägsmuseum.

Behörighet
Grundläggande behörighet med godkänt betyg i matematik 1 och svenska 1.

Övriga behörighetskrav
Utbildningen ställer krav på förkunskaper i följande gymnasieämnen:

 • Praktisk ellära 1
 • Mekatronik 1
 • Elektromekanik 1

Du ska även genomgå en syn och hörselundersökning med godkänt resultat för att vara lämplig för yrkesrollen.

Kontakt
jan-olof.jonsson@trafikverket.se
Telefon 010-124 30 39, tisdagar och torsdagar 9.30-11.30

Läs mer om utbildningen och yrket på vår hemsida!

Utbildningsstart
2024-08-19
2025-08-18
Utbildningsslut
2025-05-23
2026-05-22
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Bygg & fastighet