VVS- och Energiingenjör

VVS-ingenjörer skapar energieffektiva och välfungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta och bo i. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Miljösamordnare Hållbara Byggnader

KYH

✓ YH-utbildning i Malmö, Norrtälje, Piteå & Stockholm

Som miljösamordnare har du en specialistroll inom byggnadsteknik, miljökunskap och miljölagstiftning! Du samordnar, planerar, driver och följer upp miljöfrågor hos företag och organisationer. Ditt jobb är att identifiera miljöpåverkan vid byggprojekt. Det innefattar att göra byggvarubedömningar, inventera markförhållanden och ta hänsyn till lagstiftningsfrågor. Du varvar mellan kontor och ute i fält på byggarbetsplatser.

Behörighetskrav

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Godkänt betyg i någon av följande kurser:
    • Matematik 2
      ELLER
    • Bygg och anläggning 1

Saknar du något behörighetskrav? Det finns flera olika sätt att bli behörig på! Läs om hur du kan bli behörig till KYH här!

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-25
Branscher
Bygg & fastighet
Övrigt
Ekonomi, admin, sälj
Satellitort
Malmö, Piteå, Norrtälje

Fastighetstekniker Hållbar drift

KYH

✓ YH-utbildning i Avesta, Norrtälje, Piteå, Ronneby & Växjö

Fastighetstekniker har operativt ansvar för fastigheten och har koll på fastigheters styr- och reglerteknik, övervakningssystem och driftoptimering. Det innefattar daglig drift och underhåll av tekniska system i fastigheten såsom ventilation, värme, VA, kyla, och elsystem. Målet är att minimera energiförbrukningen! Utöver det tekniska arbetet underhåller och skapar du nya relationer med kunder, entreprenörer och leverantörer.

Behörighetskrav

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Godkänt betyg i någon av följande kurser:
    • Matematik 2
      ELLER
    • Energiteknik 1 och Praktisk ellära

Saknar du något behörighetskrav? Det finns flera olika sätt att bli behörig på! Läs om hur du kan bli behörig till KYH här!

Utbildningsstart
Vårterminen 2026
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Höstterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Studieort
Avesta kommun
Satellitort
Norrtälje, Piteå, Ronneby, Växjö

Byggnadsingenjör digitalt byggande

NBI/Handelsakademin

Vill du vara med i framtidens hållbara och digitala samhällsbyggande? Som Byggnadsingenjör med inriktning mot digitalt byggandefår du en central roll i att designa, konstruera och förverkliga byggnadsprojekt med hjälp av moderna digitala verktyg som BIM (Building Information Modeling). BIM är inte bara en teknik – det är framtidens sätt att planera, samordna och optimera byggprocesser med fokus på hållbarhet och effektivitet.

Vad gör en Byggnadsingenjör med kompetens inom hållbart och digitalt byggande?

Som Byggnadsingenjör med kompetens inom hållbart och digitalt byggande är du en nyckelperson i framtidens byggprojekt. Du arbetar med att planera, projektera och samordna byggprocesser där hållbarhet och digital teknik står i fokus. Med hjälp av BIM och moderna digitala verktyg skapar du digitala modeller som effektiviserar projektering, produktion och förvaltning. Du säkerställer att byggnader och anläggningar uppfyller höga krav på energieffektivitet, materialval och klimatpåverkan – samtidigt som du bidrar till smarta, ekonomiska och hållbara lösningar.

Din roll innebär att du samverkar med arkitekter, ingenjörer, entreprenörer och myndigheter för att skapa framtidens hållbara samhällen. Det är ett varierande yrke där du kan arbeta både praktiskt ute på byggarbetsplatser eller mer strategiskt och digitalt på kontor.

Finns det en efterfrågan påByggnadsingenjörmedkompetens inom hållbart och digitalt byggande?

Bygg- och konstruktionsbranschen genomgår en digital transformation och generationsväxling, vilket skapar en stark efterfrågan på byggnadsingenjörer med BIM-kompetens. Prognoser visar ett växande behov av experter som kan använda digital teknik för att driva hållbara och effektiva byggprojekt. Efter examen kan du arbeta som byggprojektör, BIM-samordnare eller entreprenadingenjör inom husbyggnad, installationsteknik eller infrastruktur.Oavsett om du vill jobba på ett mindre företag eller i en större organisation, är detta en utbildning som ger dig flexibiliteten– en framtidssäker karriär med många möjligheter.

Vilken kompetens har jag efter utbildningen?

Digital projektering och BIM-samordning
Du lär dig att arbeta med den senaste tekniken inom BIM och digital projektering. Du kan skapa och hantera digitala modeller och samordna information genom hela byggprocessen – från idé till färdig byggnad.

Kostnadsstyrning och ekonomisk uppföljning
Du får insikt i hur man skapar kostnadskalkyler, gör mängdavtagningar och följer upp projektets ekonomi. Du kan hantera både manuella och digitala verktyg för att säkerställa att projekten håller både budget och kvalitet.

Hållbart byggande och klimatsmarta lösningar
Med fokus på hållbarhet får du kompetens att analysera och integrera klimatsmarta lösningar i byggprojekt. Du behärskar verktyg för livscykelanalyser (LCA), klimatdeklarationer och återbruk – viktiga delar i framtidens byggande

Effektiv projektledning och teknisk samordning
Du utvecklar din förmåga att leda och samordna byggprojekt med hjälp av digitala verktyg. Du blir en nyckelperson i att driva projekt framåt genom smart informationshantering och samverkan mellan olika teknikområden.

Självständigt och professionellt yrkesutövande
Efter utbildningen är du redo att ta ansvar och arbeta självständigt i rollen som byggnadsingenjör. Du har kompetens att identifiera utmaningar, föreslå lösningar och bidra till att utveckla hållbara och effektiva byggprojekt.

Hur ser utbildningens upplägg ut?

Utbildningen är en schemalagd heltidsutbildning som kombinerar teori med 24 veckors praktik i arbetslivet. 2-3 dagar per vecka genomförs lärarledd undervisning på skolan eller online vilket kan variera något mellan kurserna. Övrig tid förväntas du delta aktivt i projekt- och grupparbeten, gästföreläsningar mm. Totalt behöver du lägga ca 40 timmar per vecka på dina studier. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.

Genom satellitformatet för utbildningen kommer du 2-3 gånger i veckan att delta i lärarledda lektioner lokalt på satellitorten samt 2-3 besök i Luleå per termin. Detta ger dig möjlighet att delta i utbildningen från Luleå oavsett om du bor i Norrbotten eller Västerbotten.

Hur är utbildningen förankrad med arbetslivet?

På NBI/Handelsakademin samarbetar vi med ett brett nätverk av företag för att ge våra studerande en verklighetsnära och relevant utbildning. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med branschen.  Representanter från arbetslivet arbetar aktivt i en ledningsgrupp för varje utbildning samt företag tar emot studerande på LIA (Lärande i Arbete) så att du får tillämpa dina kunskaper i skarpt läge. Detta gör att du är väl förberedd för yrkesrollen och din framtida karriär.

Mer information och kontakt

För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-18
Branscher
Bygg & fastighet
Data & IT
Studieort
Luleå kommun
Satellitort
Umeå, Lycksele

Anläggningsingenjör – hållbart och digitalt samhällsbyggande

NBI/Handelsakademin

Vill du vara med och skapa den infrastruktur som formar framtidens hållbara samhälle? Som Anläggningsingenjör med kompetens inom hållbart och digitalt samhällsbyggande spelar du en avgörande roll i att bygga vägar, broar och järnvägar som möter både dagens och morgondagens behov. Denna utbildning ger dig spetskunskaper inom BIM (Building Information Modeling), hållbarhet och digitalisering – färdigheter som är starkt eftertraktade på arbetsmarknaden.

Vad gör en Anläggningsingenjör med kompetens inom hållbart och digitalt byggande?

Som Anläggningsingenjör bidrar du till en hållbar framtid genom att skapa infrastrukturlösningar som förbättrar både miljön och människors vardag. Digitalisering och hållbarhet är centrala i rollen, och din kompetens blir avgörande i utvecklingen av klimatsmarta samhällen.

Anläggningsingenjören arbetar med allt från projektering och byggledning till förvaltning av infrastrukturprojekt. Med hjälp av BIM-teknik skapar och hanterar du intelligenta 3D-modeller som visualiserar hela projektet. Det möjliggör kostnadseffektiva, hållbara och välkoordinerade lösningar. Du blir en nyckelspelare som säkerställer att infrastrukturprojekten håller hög kvalitet, uppfyller miljökrav och levereras i tid.

Finns det en efterfrågan på Anläggningsingenjörermedkompetens inom hållbart och digitalt byggande?

Den svenska bygg- och anläggningssektorn står inför enorma infrastruktursatsningar, bland annat genom regeringens nationella transportplan som omfattar investeringar på över 876 miljarder kronor fram till 2033. Detta, tillsammans med den gröna omställningen och ökade krav på digitalisering, har skapat ett akut behov av utbildade Anläggningsingenjörer med kunskaper inom hållbarhet och BIM. Enligt Arbetsförmedlingen och branschföreträdare är det liten konkurrens om jobben nu och under de närmaste 5 åren – en utbildning inom detta område öppnar dörrar till en säker och spännande framtid.

Vilken kompetens har jag efter utbildningen?

BIM och digital projektering
Kunskap att skapa och hantera 3D-modeller, utföra digital samordning och visualisering samt använda digitala verktyg för effektiv projektstyrning.

Hållbarhet och klimatberäkningar
Förmåga att integrera hållbarhetslösningar, utföra livscykelanalyser (LCA) och arbeta med energieffektivisering i anläggningsprojekt.

Teknisk projektering och anläggningsteknik
Kompetens att planera, projektera och leda infrastrukturprojekt inom väg, järnväg och VA med fokus på hållbara lösningar.

Entreprenadjuridik och projektledning
Kunskap om avtal, upphandlingar och juridik samt färdighet att driva och leda projekt.

Kommunikation och samverkan
Förmåga att kommunicera professionellt med olika aktörer och presentera tekniska lösningar och analyser.

Hur ser utbildningens upplägg ut?

Utbildningen är en schemalagd heltidsutbildning som kombinerar teori med 24 veckors praktik i arbetslivet. 2-3 dagar per vecka genomförs lärarledd undervisning på skolan eller online vilket kan variera något mellan kurserna. Övrig tid förväntas du delta aktivt i projekt- och grupparbeten, gästföreläsningar mm. Totalt behöver du lägga ca 40 timmar per vecka på dina studier. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.

Samarbetspartners

På NBI/Handelsakademin samarbetar vi med ett brett nätverk av företag för att ge våra studerande en verklighetsnära och relevant utbildning. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med branschen.  Representanter från arbetslivet arbetar aktivt i en ledningsgrupp för varje utbildning samt företag tar emot studerande på LIA (Lärande i Arbete) så att du får tillämpa dina kunskaper i skarpt läge. Detta gör att du är väl förberedd för yrkesrollen och din framtida karriär.

Mer information och kontakt

För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-18
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Data & IT
Studieort
Luleå kommun
Satellitort
Gällivare

Anläggningsingenjör - infrastruktur, miljö och klimat

KYH

✓ YH-utbildning i Göteborg, Malmö, Piteå & Stockholm

Som anläggningsingenjör arbetar du med olika programvaror och skapar BIM-modeller (Building Information Management) för byggprojekt. BIM-modellen är ett digitalt verktyg som samlar alla olika planer, skisser och ritningar som ingår i projektet. På så vis kan man tidigt upptäcka krockar eller missförstånd. Du har en samordnande roll och är med och kvalitetssäkrar byggprocessens alla skeden.

Behörighetskrav

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Godkänt betyg i någon av följande kurser:
    • Matematik 2
      ELLER
    • Bygg och anläggning 2

Saknar du något behörighetskrav? Det finns flera olika sätt att bli behörig på! Läs om hur du kan bli behörig till KYH här!

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-25
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Satellitort
Göteborg, Malmö, Piteå