Affärsutvecklare besöksnäring

En affärsutvecklare skall utveckla och paketera tjänster mot befintliga och nya kundgrupper inom turist och besöksnäringen. Läs mer om Affärsutvecklareframtid.se.

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Fiske- och jaktguide

ForshagaAkademin

Välkommen till Yrkes­högskolan Fiske- och Jaktguide

Utbildningen
Utbildningen är tvåårig och omfattar 400 Yh-poäng uppdelade i två delar; Yh-kurser och LIA/praktik (Lärande i arbete). Efter genomförd utbildning erhålles ”Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen”.

OBS! Det finns två olika yrkesutgångar: fiske eller jakt.

Övergripande mål med utbildningen: 

  • Guidekunskap – god kunskap om förekommande arbete på en camp; guidning, försäljning, matlagning etc.
  • Entreprenörskap – kunna identifiera och tillvarata näringens möjligheter.
  • Företagsekonomiskt kunnande – att ha insikt i vad som krävs för att skapa ett lönsamt företag.
  • Turismkunskap – ha kunskap om faktorer som styr turismströmningar och paketeringar av arrangemang.
  • Fiske- och jaktkunnande – få bred kunskap inom området.
  • Fisk- och viltbiologi – ha en god vetenskaplig kunskapsbas för ett yrkesmässigt nyttjande av naturen.
  • Säkerhet och ansvar – kunskap om arrangörens ansvar/omhändertagande.

Inriktning Fiske eller Jakt
Utöver den gemensamma kursplanen, med övergripande kurser samt kombinerade fiske- och jaktkurser, väljer studenten en fördjupning som riktar sig mot yrkesutgång fiske eller jakt.

Stor erfarenhet av branschen
Inom sportfiske har skolan varit verksam och ledande på yrkeshögskolenivå de senaste femton åren. ForshagaAkademin har ett nära samarbete med många företag och organisationer inom sportfiske- och jaktområdet. Detta säkerställer att studenterna får en utbildning med bra branschförankring och god möjlighet till nätverksbyggande.

Framtidsutsikter
Fiske- och jaktturismbranschen växer och därmed finns utrymme för fler företag. Vår utbildning ger dig redskapen att möta efterfrågan!

Yrkeshögskole­­utbildningen Fiske- och jaktguide är avgiftsfri.
Däremot får du själv betala för litteratur och annat studiematerial, precis som vid en högskoleutbildning.

Som student på Yh Fiske- och jaktguide är du berättigad till studiemedel från CSN. Det gäller även under LIA-perioderna (Lärande I Arbete) ute på en arbetsplats.

LIA (Lärande i arbete)
Använd dina kunskaper – i skarpt läge!
I utbildningen ingår LIA-perioder på totalt 23 veckor. LIA innebär praktik på t ex fiskecamper, jaktcamper och i redskapsbutiker. Under dessa veckor får du möjlighet att utbildas i skarpt läge och vidareuteckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du väljer själv om du vill göra en LIA-period i Sverige eller utomlands. Vill du nischa dig inom t ex flugfiske eller en viss typ av jakt väljer du en LIA-plats där du får utvecklas mycket inom detta område.

ForshagaAkademin har en väl upparbetad bank av LIA-platser.

Efter utbildningen

  • Sportfiske
    Inom fiskebranschen finns jobben främst inom turismsektorn i Sverige och utomlands. Utöver detta får våra fd studenter jobb inom redskapshandeln, både på grossist och detaljistsidan. Fisk- och vattenvårdsområdet och mediaområdet är också branscher dit våra fd studenter har sökt sig. Ofta är det en kombination av ovanstående som förser våra studenter med jobb sett över hela året.
  • Jakt
    Jaktbranschen växer så det knakar och därmed finns utrymme för fler företag i branschen. Vår utbildning ger er redskapen att möta efterfrågan! Efter utbildningen kan våra studenter arbeta som t ex  jaktguide och jaktarrangör.

Boende
Studenter på YH Fiske- och Jaktguide ordnar själva med boende under sin studietid i Forshaga, men här kommer några tips:

ForshagaAkademin Studentboende.
I samarbete med ForshagaBostäder. Begränsat antal rum.


SÄRSKILDA FÖRKUNSKAPER
Krav på särskilda förkunskaper: Minst godkänt betyg (E/3/G) i naturkunskap 1a1 / naturkunskap A.
OBS! Saknar du godkänt betyg i ovanstående, finns möjligheten att bli antagen via en sk fri kvot.

Obligatoriskt är också ett personligt brev med info om dig själv, ditt fiske- / jaktintresse, dina mål med utbildningen.

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-01)
2025-08-01
Utbildningsslut
2026-07-09
2027-07-08
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Hotell, restaurang, turism
Djur & natur
Övrigt

Koordinator inom besöksnäringen

Akademi Båstad Yrkeshögskola

Koordinator inom besöksnäringen är en bred utbildning med många jobbutgångar.

Du kommer att få en bred kunskapsbas att utvecklas från. Den här utbildningen är indelad i kurser utifrån yrkesområden inom besöksnäringen, detta för att skapa en bättre helhetsbild för det aktuella kunskapsområde. 

Under utbildningen kommer du att få grundläggande kunskaper inom bland annat turism, ekonomi och marknadsföring. Därefter fokuserar utbildningen på mer specifika områden såsom besöksnäringen, projektledning, försäljning, affärsutveckling samt ledarskap.

Under utbildningen fokuseras det även mycket på mjuka värden, exempelvis på service och attityd/inställning. Det är också viktigt att du i din roll som Koordinator behärskar vissa dataprogram bl. a. Excel. 

Detta i kombination med fyra LIA-perioder, totalt 28 veckor, ger dig en mycket bra helhetssyn, praktisk erfarenhet och många nyttiga nätverkskontakter.

Denna utbildning är på heltid och bunden till Båstad.

Särskilda förkunskaper
Lägst betyg E i följande ämnen (eller motsvarande):
– Svenska 2 (eller Svenska som andra språk 2)
– Engelska 6
– Inget krav på förkunskaper från specifikt gymnasieprogram.

Kontakt
Jessica Johansson, utbildningsledare
Tel. 0431-776 51

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-19)
Utbildningsslut
2026-05-22
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Hotell, restaurang, turism
Ekonomi, admin, sälj
Övrigt

Operativ ledare – inriktning Revenue Management

Akademi Båstad Yrkeshögskola

Denna utbildning passar dig som vill utvecklas och växa i din yrkesroll som ledare

Utbildningen vänder sig till dig som idag arbetar som ledare eller har ett avdelningsansvar och önskar höja din kompetensnivå för att vara redo för framtida utmaningar inom den snabbt växande och mycket flexibla besöksnäringen.

Alla aktörer inom besöksnäringen behöver fokusera på sin marknad och utifrån den arbeta med att maximera intäkter och skapa lönsamhet. Yrkesrollen ligger helt rätt i tiden och en operativ ledare med specialisering inom Revenue Management arbetar i driften, samtidigt som fokus läggs på optimering och lönsamhet dels för specifik avdelning, dels för företaget i stort.

Under studieåret läser du kurser som ger insikt i vad som krävs för att ett företag ska nå framgång, hur du skapar utvecklingsstrategier och hur du leder en verksamhet. Ekonomikursens fokus är främst Revenue Management, vilket innebär att sälja rätt produkt till rätt kund till rätt pris vid rätt tillfälle.

Operativt ledarskap berör bland annat utveckling av den egna ledarstilen, hur olika samtal genomförs och hur du, företaget och personalen arbetar för att nå gemensamma mål med hållbarhet i fokus. Undervisningen innehåller en unik kombination av kurser som ger de rätta kunskaperna och skapar goda möjligheter för personlig utveckling.

Utbildningen pågår under ett år på trekvartsfart och distans. Detta möjliggör att du med fördel kan kombinera ditt ordinarie arbete med dina studier. Utbildningsträffarna sker i Båstad, två-tre dagar per gång och vid ca tio tillfällen under läsåret. Mellan träffarna arbetar du med projekt och instuderingsuppgifter på distans både enskilt och i mindre grupper. En dag i veckan utöver internatträffarna bör du avsätta till studier för att klara de krävande men garanterat givande kurserna.

Särskilda förkunskaper
3 år på halvtid eller 1½ år heltid dokumenterad branschspecifik yrkeserfarenhet inom besöksnäringen. Annan yrkeserfarenhet kan vara en yrkesroll inom besöksnäringen där man har stor förståelse för branschen såsom ansvarsfull tjänst på till exempel en marknads- eller försäljningsavdelning.

Kontakt
Helén Rosenberg, utb.ledare
0431-776 53

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-09-01)
2025-09-01
2026-09-01
Utbildningsslut
2025-06-30
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
75%
YH poäng
150 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Ekonomi, admin, sälj
Hotell, restaurang, turism
Studieort
DISTANS (Båstads kommun)

Eventkoordinator

Yrkeshögskolan Landskrona

Eventkoordinatorutbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som projektledare eller produktionsledare inom upplevelseindustrin. Tillsammans med våra utbildare och gästföreläsare får du insyn i arbetslivet och nätverka i branschen.

Eventkoordinator är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning i Landskrona beläget mitt i den växande Öresundsregionen. Under dina två år på utbildningen läser du 16 kurser som du kombinerar med operativt arbete i form av projektarbete, volontärsuppdrag och praktik.

Upplevelseindustrin befinner sig i en spännande utveckling och efterfrågan är stor. Med hjälp av våra utbildare som är kopplade direkt till branschen får du tillgång till de senaste verktygen som arbetslivet efterfrågar. Du kommer att arbeta kreativt med att planera, leda och genomföra projekt från början av utbildningen och leverera starka upplevelser i alla möten.

Utbildningen ger dig kunskaper för att arbeta i en ledande position med helhetsansvar. Arbetsområdet är brett och omfattar alla upplevelseformer som handlar om kommunikation, varumärkesutveckling destinationsutveckling, produktioner, sport, musik, konferens, mässa, festival, teater, kultur, nöje mm. Fokus ligger på projektledning och upplevelsebaserade evenemang och möten.

Anställningsformerna kan variera, exempelvis projekt- eller tillsvidareanställningar inom kommun, region eller anställd i företag, alternativt egenföretagare eller konsult. Efter genomgången utbildning skall de studerande bemästra kunskaper inom: eventproduktion, strategiskt tänkande, kommunikation och ledarskap, projektledning, evenemangssäkerhet, eventlogistik, förhandlingsteknik, presentationsteknik, evenemangsteknik, värdskap och service, varumärkesstrategi, försäljning, marknadsföring, branschrelaterad juridik, företagande och entreprenörskap.

Efter utbildningen ska du kunna arbeta som: eventkoordinator, project manager, event manager, key account manager, creative producer, projektassistent, produktionsledare, eventarrangör, sponsoransvarig, projektadministratör, idé-, produkt- och affärsutvecklare, turnéledare, artistbokare, möteskonsult, affärsutvecklare

Du kan till exempel jobba inom följande områden/branscher: kommunikationsbyråer, eventbyråer, festivaler, idrotts- och sportevenemang, eget företag, mässor, konvent, kongresser, reklam, media, nöjesindustrin, destinationsutveckling och eventavdelningar på företag och kommuner.

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-19)
2025-08-01
Utbildningsslut
2026-06-05
2027-07-08
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Hotell, restaurang, turism
Ekonomi, admin, sälj
Kultur, media, design

TRAC turism- och resekonsult med IATA

TEC Travel Education Centre

En unik YH-utbildning med både TRAC- OCH IATA-certifiering. Det här är utbildningen för dig som vill jobba med planering, försäljning och bokning av resor.

Som resekonsult hjälper du företag och privatpersoner att planera sina resor för att de ska få en så bra upplevelse som möjligt. Du föreslår, anpassar, säljer och bokar resor som möter kundens önskemål.

Hållbart resande och destinationskunskap är idag viktigt för många resenärer och ingår som en naturlig del i utbildningen. Utbildningens bredd gör att du efter examen kan arbeta i de flesta områdena inom resor och turism.

Praktikperioder
Ungefär en tredjedel av studietiden gör du praktik på någon av de ledande företagen i branschen. Det ger dig möjlighet att utveckla din kompetens och skapa ett stort nätverk.

Efter examen kan du bland annat arbeta som:

  • Internationell resekonsult med spetskompetens inom IATA
  • Resekonsult – privatresor, gruppresor, konferensresor, offentlig upphandling, kryssningar och paketering av resor inom kryssningsindustrin
  • Reseproducent – privatresande, affärsresande, gruppresande och konferensresande
  • Travel Manager/Key Account Manager
  • Biljettör – resebyrå, flygbolag, back office
Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-26)
2025-08-25
2026-08-24
Utbildningsslut
2026-04-24
2027-04-23
2028-04-21
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Hotell, restaurang, turism
Ekonomi, admin, sälj