Paralegal - Juridisk handläggare
Paralegal kan arbeta på advokatbyråer, myndigheter, domstolar och på juridiska avdelningar i olika företag och organisationer. Läs mer på framtid.se
Paralegal kan arbeta på advokatbyråer, myndigheter, domstolar och på juridiska avdelningar i olika företag och organisationer. Läs mer på framtid.se
Paralegal är en yrkesroll som kan beskrivas som kvalificerad juridisk handläggare. Yrkesrollen kräver såväl hög administrativ som juridisk kompetens. Behovet av kompetensen är stor och Påhlmans Handelsinstitut har därför beviljats flera utbildningsstarter för att möta efterfrågan.
Som Paralegal varierar arbetsuppgifterna utifrån om du väljer att arbeta på en advokatbyrå, domstol, ett företags juridiska avdelning eller en myndighet.
Utbildningen är en heltidsutbildning och har ca 15 lärarledda timmar/vecka hos Påhlmans Handelsinstitut, övrig tid är självstudier.
Utbildningens innehåll
Övergripande mål för YH-utbildningen Paralegal är att ge den studerande nödvändiga kunskaper för att kunna utföra arbetsuppgifter motsvarande en kvalificerad juristassistent vid en advokatbyrå, eller specifika juridiska arbetsuppgifter vid ett större företag eller offentlig förvaltning, dock utan krav på juridisk examen från högskolan.
I utbildningen ingår 22 veckor LIA kurs. LIA är fördelat på två perioder/kurser. Lärande i arbete = praktisk tillämpning av utbildningens teoretiska avsnitt i en av branschens arbetsplatser under ledning av en handledare. Vi vill att du söker din LIA själv, med hjälp av dina egna kontakter och målsättningar. I och med att Påhlmans Handelsinstitut har det slutliga ansvaret för att samtliga studerande har en LIA, använder vi vårt omfattande kontaktnät för att säkerställa LIA-platserna.
Vill du ha mycket kontakt med människor och jobba i en ansvarsfull roll inom rättsväsendet? Utbildningen Paralegal ger dig kompetens att arbeta som t ex kvalificerad juridisk handläggare eller juridisk assistent.
Utbildningen Paralegal vänder sig till dig som är noggrann och ansvarsfull men som också gillar att ha kontakt med människor och ge bra service. Yrkesrollen passar dig som är kommunikativ och har mycket goda kunskaper i svenska språket och gärna engelska. Du tycker om att arbeta självständigt, har god prioriteringsförmåga och god datavana.
Som Paralegal kan du jobba inom det offentliga rättsväsendet, på en juridisk avdelning eller advokatbyrå. Jobbet innebär kontakt med klienter och myndigheter och du får bereda och handlägga enklare mål och upprätta domar och göra rättsutredningar.
Du kan också få ta hand om affärskorrespondens, upprätta avtal och olika juridiska dokument samt skriva PM, protokoll, mötesanteckningar etc.
Yrkesroller efter utbildningen
Dina möjligheter till jobb
Dina chanser att få jobb är goda. Man ser ett stort behov av yrkesrollen Paralegal både nationellt och regionalt. Är det en roll för dig?
Läs mer om branschens behov av arbetskraft på nbi-handelsakademin.se.
Värdefull praktik på företag (LiA)
Genom dina praktikperioder (12+12 v) ute på företag får du möjlighet att skapa goda relationer och få värdefull praktisk erfarenhet. NBI/Handelsakademin kan tipsa om LiA-företag, men du tar själv kontakt med företaget och säljer in dig.
Du kan göra din LiA på vilken ort du vill, även utomlands, så länge uppgifterna är i linje med kursplanen och det finns en engagerad handledare som vet vad det innebär. Din utbildningsledare kommer att ha kontakt med handledaren i företaget och gör vanligtvis ett besök på ditt LiA-företag.
Ansökan - såhär går det till
Ansökan görs via nbi-handelsakademin.se. På utbildningens sida finns länk till yh-antagning där du registrerar dig och gör din ansökan, och vi guidar dig genom hela processen. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan i tid även om du väntar på betyg/intyg - du kan komplettera senare.
Läs mer om ansökan på nbi-handelsakademin.se/ansokan.
Studieform och upplägg
Heltid under dagtid, 80 veckor/2 år. Detta är en heltidsutbildning som kräver din närvaro vid schemalagd undervisning på skolan och online, 2-3 dagar per vecka. Övrig tid arbetar du självständigt eller i grupp. Under lärande i arbete, LiA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.
Läs mer om vår pedagogiska modell på nbi-handelsakademin.se
Förkunskaper
Gymnasieexamen samt:
- Lägst betyg E i Svenska 2, Engelska 6 och Samhällskunskap 2.
Om du inte har examen och rätt betyg, kan du ändå vara behörig utifrån s.k. reell kompetens. Den kan du ha fått genom t.ex. arbetslivserfarenhet eller annan utbildning.
Utbildningens innehåll
Kontakta oss gärna, eller läs mer på
www.nbi-handelsakademin.se
Vill du jobba med rådgivning, ekonomi och försäljning? Som bank- eller försäkringsrådgivare ger du kvalificerad rådgivning till privatpersoner och företag. Du har god samarbetsförmåga och ett servicetänk utöver det vanliga. Utbildningen ger dig en bred kompetens att kunna arbeta inom både bank- och försäkringsbranschen.
Som rådgivare inom bank- eller försäkringsbranschen arbetar du huvudsakligen med rådgivning och försäljning. Arbetet ställer höga krav på samarbetsförmåga och ett gott bemötande.
Vad gör en bankrådgivare?
Som bankrådgivare bokar, förbereder och genomför du kvalificerade kundmöten med privatpersoner eller företag. Ditt mål är att hitta en helhetslösning för varje kund. Det kan handla om privatrådgivning vid bostadsköp eller pensionssparande eller företagsrådgivning vid bolagsbildning. Du jobbar också med försäljning av banktjänster.
Andra möjliga yrkestitlar är privatrådgivare, företagsrådgivare och placeringsrådgivare. Efter några år finns det ofta goda möjligheter att avancera och jobba som exempelvis internutbildare, projektledare, affärsutvecklare eller chef.
Vad gör en försäkringsrådgivare?
Som försäkringsrådgivare jobbar du med kundservice och försäljning av försäkringar till privat- eller företagskunder. Du kan också jobba med att handlägga försäkringsärenden, förvalta kundportföljer, bedöma risker och utreda skador som den försäkrade råkat ut för.
Andra möjliga yrkestitlar är skadereglerare, riskbedömare/underwriter, handläggare, försäkringsmäklare och förmedlarassistent. Efter några år finns det ofta goda möjligheter att avancera och jobba som exempelvis internutbildare, projektledare, affärsutvecklare eller chef.
Om utbildningen
Utbildningen ger dig en bred kompetens att kunna arbeta inom både bank- och försäkringsbranschen. Du lär dig bland annat
Utbildningen ger dig goda förutsättningar att ta Swedsecs licens för rådgivning, Swedsecs licens för bolån och Insuresecs licens för liv, sak och person.
LIA (praktik)
En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans version av praktik. Under LIA:n får du träning i yrkesrollen och kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb efter examen.
Studieupplägg och examen
Utbildningen är tvåårig, platsbunden och går på heltid. Den leder till en yrkeshögskoleexamen.
Undervisningen varierar mycket och består bland annat av projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och de flesta föreläsare och handledare är personer som arbetar inom området.
Samarbete med branschen
Vi har ett tätt samarbete med företag och organisationer i branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, föreläser och tar emot studerande på LIA (praktik).
Vill du arbeta med att ge ekonomisk rådgivning till företag och entreprenörer? Ekonomi- och redovisningskonsult är ett omväxlande, noggrant och ansvarsfullt yrke för dig som vill jobba med människor, analys och siffror. Utbildningen ger dig den kunskap du behöver för att arbeta som rådgivare inom ekonomi och redovisning i en alltmer digital arbetsmiljö.
Vad gör en ekonomi- och redovisningskonsult?
Som ekonomi- och redovisningskonsult kan du ha många och varierande uppgifter, till exempel:
Arbetet ställer höga krav på samarbetsförmåga och ett gott kundbemötande.
Yrkesroller och arbetsplatser
Efter avslutad utbildning kan du jobba som redovisningskonsult, ekonomiansvarig på små och medelstora företag, revisionsmedarbetare eller skattehandläggare. Din framtida arbetsplats kan vara på redovisningskonsultföretag, revisionsföretag, företags ekonomiavdelningar och Skatteverket. Många väljer dessutom att jobba som egenföretagare.
Om utbildningen
Utbildningen ger dig den teoretiska kompetens du behöver för yrkesbeteckningen Auktoriserad redovisningskonsult. Under utbildningen lär du dig bland annat att
LIA (praktik)
LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är av många en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Under LIA:n får du träna på din framtida yrkesroll, testa dina nya kunskaper och knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.
Du kan läsa mer om utbildningen på yrgo.se: https://www.yrgo.se/utbildningar/ekonomi-och-redovisningskonsult/
Allt fler företag och organisationer lägger ut löne- och redovisningsfunktionerna hos externa byråer, vilket ökar efterfrågan på kunniga löne- och ekonomikonsulter.
En löne- och ekonomikonsult finner jobb inom alla branscher. Hos små och stora företag, privata och offentliga arbetsgivare samt bemanningsföretag. Yrkesrollen har på senare år genomgått en förändring och idag ska man inte bara behärska lön utan också kunna pensioner, förmåner, skatter, arbetsrätt etc. Yrket innebär en mer konsultativ roll än tidigare. En rådgivande servicefunktion som stöttar både medarbetare och chefer. Denna roll kräver en både bred och djup utbildning som möter de nya kraven.
Utbildningen
Löne- och ekonomikonsult ger dig en helhetssyn för att förstå sambanden mellan områdena lön, ekonomi och personal. Du får kompetens att använda och förvalta olika lönehanteringssystem och utföra kvalificerade arbetsuppgifter inom lön och ekonomi. Du lär dig också att tolka och tillämpa de viktigaste lagarna samt att bokföra, göra bokslut och skapa årsredovisningar i olika redovisningssystem. Även pensions- och försäkringsärenden har en viktig del i utbildningsplanen.
Att behärska engelska inom yrkesområdet är en övergripande del i hela utbildningen.
Frågor?
Kontakta Anna Sjöström
031-724 66 08