Hotell, restaurang och turism
Hotell, restaurang och turist-branschen handlar mycket om service. Är du receptionist eller servitör möter du hela tiden gäster på olika sätt och därför viktigt att du tycker om att träffa nya människor och är bra på att kommunicera. Språkkunskaper är självklart en stor tillgång. Arbete inom hotell, restaurang och turism ställer krav på god planerings- och samarbetsförmåga. Oavsett om du arbetar med matlagning i ett restaurangkök eller som konferensvärd behöver du snabbt kunna anpassa dig till olika situationer som uppstår och gilla att improvisera.
Den här distansutbildningen är för dig som siktar på en ledande roll inom hotell- och besöksnäringen.
Hos oss får du exakt den spetskompetens som branschen efterfrågar. Det här är vägen till en snabb karriär, har du tidigare erfarenheter från branschen går det ännu snabbare.
Branschen behöver engagerade och serviceinriktade medarbetare
Sverige som besöksland växer och fler och fler utländska besökare behöver boende och service. Det finns ca 2 000 hotell i Sverige och det byggs hela tiden fler. Under pandemin har trycket varit enormt under sommarhalvåret i Sverige.
Leda och motivera
Utbildningen fokuserar på ledarskap, kundrelationer samt försäljning och marknadsföring. Du får kunskaper som interkulturella relationer, hållbar utveckling och säkerhet. Du lär dig hur man leder och motiverar medarbetare i det dagliga arbetet samt budget- och värdegrundsarbete.
Praktikperioder (LIA)
Ungefär en tredjedel av studietiden gör du praktik på någon av företagen i branschen. Det ger dig möjlighet att utveckla din kompetens och skapa ett stort nätverk.
Exempel på yrkesroller efter utbildningen
Med din ansökan ska du bifoga följande dokument:
Kreativ och kunnig personal efterfrågas inom bageri- och konditoribranschen.
Utbildningen Bagare och konditor bygger på kunskaper som förvärvats på Restaurang- och livsmedelsprogrammet med
inriktning bageri på gymnasiet. Här får du får utveckla din kreativitet och initiativförmåga.
Efter examen kan du arbeta som bagare, konditor eller restaurangkonditor på exempelvis ett traditionellt bageri, men även inom hotell, restaurang eller stenugnsbageri.
Grundläggande behörighet
Gymnasieexamen eller motsvarande
Särskild behörighet
Följande gymnasiekurser med minst betyg E/G/3:
• Bageri 2/Bageri A Konditori 2/Konditori A
• Bageri 3/Bageri B Konditori 3/Konditori B
• Hygien/Livsmedelshygien
Urvalsgrunder
Vi tillämpar ett särskilt antagningstest i följande moment: Fristående limpa 2 st, Klippt krans 2 st, Fyrfläta 2 st, Prinsesstårta med marsipanros och pikering, Biskvier stryka upp och doppa.
Kontakt
Linda Åkerman Kolmodin
021-39 98 05
Eventkoordinatorutbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som projektledare eller produktionsledare inom upplevelseindustrin. Tillsammans med våra utbildare och gästföreläsare får du insyn i arbetslivet och nätverka i branschen.
Eventkoordinator är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning i Landskrona beläget mitt i den växande Öresundsregionen. Under dina två år på utbildningen läser du 16 kurser som du kombinerar med operativt arbete i form av projektarbete, volontärsuppdrag och praktik.
Upplevelseindustrin befinner sig i en spännande utveckling och efterfrågan är stor. Med hjälp av våra utbildare som är kopplade direkt till branschen får du tillgång till de senaste verktygen som arbetslivet efterfrågar. Du kommer att arbeta kreativt med att planera, leda och genomföra projekt från början av utbildningen och leverera starka upplevelser i alla möten.
Utbildningen ger dig kunskaper för att arbeta i en ledande position med helhetsansvar. Arbetsområdet är brett och omfattar alla upplevelseformer som handlar om kommunikation, varumärkesutveckling destinationsutveckling, produktioner, sport, musik, konferens, mässa, festival, teater, kultur, nöje mm. Fokus ligger på projektledning och upplevelsebaserade evenemang och möten.
Anställningsformerna kan variera, exempelvis projekt- eller tillsvidareanställningar inom kommun, region eller anställd i företag, alternativt egenföretagare eller konsult. Efter genomgången utbildning skall de studerande bemästra kunskaper inom: eventproduktion, strategiskt tänkande, kommunikation och ledarskap, projektledning, evenemangssäkerhet, eventlogistik, förhandlingsteknik, presentationsteknik, evenemangsteknik, värdskap och service, varumärkesstrategi, försäljning, marknadsföring, branschrelaterad juridik, företagande och entreprenörskap.
Efter utbildningen ska du kunna arbeta som: eventkoordinator, project manager, event manager, key account manager, creative producer, projektassistent, produktionsledare, eventarrangör, sponsoransvarig, projektadministratör, idé-, produkt- och affärsutvecklare, turnéledare, artistbokare, möteskonsult, affärsutvecklare
Du kan till exempel jobba inom följande områden/branscher: kommunikationsbyråer, eventbyråer, festivaler, idrotts- och sportevenemang, eget företag, mässor, konvent, kongresser, reklam, media, nöjesindustrin, destinationsutveckling och eventavdelningar på företag och kommuner.
Välkommen till Yrkeshögskolan Fiske- och Jaktguide
Utbildningen
Utbildningen är tvåårig och omfattar 400 Yh-poäng uppdelade i två delar; Yh-kurser och LIA/praktik (Lärande i arbete). Efter genomförd utbildning erhålles ”Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen”.
OBS! Det finns två olika yrkesutgångar: fiske eller jakt.
Övergripande mål med utbildningen:
Inriktning Fiske eller Jakt
Utöver den gemensamma kursplanen, med övergripande kurser samt kombinerade fiske- och jaktkurser, väljer studenten en fördjupning som riktar sig mot yrkesutgång fiske eller jakt.
Stor erfarenhet av branschen
Inom sportfiske har skolan varit verksam och ledande på yrkeshögskolenivå de senaste femton åren. ForshagaAkademin har ett nära samarbete med många företag och organisationer inom sportfiske- och jaktområdet. Detta säkerställer att studenterna får en utbildning med bra branschförankring och god möjlighet till nätverksbyggande.
Framtidsutsikter
Fiske- och jaktturismbranschen växer och därmed finns utrymme för fler företag. Vår utbildning ger dig redskapen att möta efterfrågan!
Yrkeshögskoleutbildningen Fiske- och jaktguide är avgiftsfri.
Däremot får du själv betala för litteratur och annat studiematerial, precis som vid en högskoleutbildning.
Som student på Yh Fiske- och jaktguide är du berättigad till studiemedel från CSN. Det gäller även under LIA-perioderna (Lärande I Arbete) ute på en arbetsplats.
LIA (Lärande i arbete)
Använd dina kunskaper – i skarpt läge!
I utbildningen ingår LIA-perioder på totalt 23 veckor. LIA innebär praktik på t ex fiskecamper, jaktcamper och i redskapsbutiker. Under dessa veckor får du möjlighet att utbildas i skarpt läge och vidareuteckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du väljer själv om du vill göra en LIA-period i Sverige eller utomlands. Vill du nischa dig inom t ex flugfiske eller en viss typ av jakt väljer du en LIA-plats där du får utvecklas mycket inom detta område.
ForshagaAkademin har en väl upparbetad bank av LIA-platser.
Efter utbildningen
Jakt
Jaktbranschen växer så det knakar och därmed finns utrymme för fler företag i branschen. Vår utbildning ger er redskapen att möta efterfrågan! Efter utbildningen kan våra studenter arbeta som t ex jaktguide och jaktarrangör.
Boende
Studenter på YH Fiske- och Jaktguide ordnar själva med boende under sin studietid i Forshaga, men här kommer några tips:
ForshagaAkademin Studentboende.
I samarbete med ForshagaBostäder. Begränsat antal rum.
SÄRSKILDA FÖRKUNSKAPER
Krav på särskilda förkunskaper: Minst godkänt betyg (E/3/G) i naturkunskap 1a1 / naturkunskap A.
OBS! Saknar du godkänt betyg i ovanstående, finns möjligheten att bli antagen via en sk fri kvot.
Obligatoriskt är också ett personligt brev med info om dig själv, ditt fiske- / jaktintresse, dina mål med utbildningen.
Den här utbildningen lär dig att omsätta idéer och koncept till nya affärsmöjligheter. Utöver goda kunskaper om besöksnäringen, ger utbildningen kunskaper i affärsutveckling, hållbar utveckling, projektledning, affärsekonomi samt utvecklar ditt sinne för affärsmannaskap.
Utbildningen Konceptutvecklare Event & Besöksnäring ger dig kompetens att ansvara för planering, genomförande och utvärdering av koncept- och produktutveckling för fysiska och digitala koncept.
Efter utbildningen kan du jobba med kvalificerade arbetsuppgifter inom försäljning, marknadsarbete och eventproduktion. Utöver goda kunskaper om besöksnäringen, ger utbildningen kunskaper i affärsutveckling, hållbar utveckling, projektledning, affärsekonomi samt utvecklar ditt sinne för affärsmannaskap.
Efter utbildningen kan du jobba som: