Pedagogiskt arbete
En pedagog vet hur man lär ut olika saker och har ofta stor kunskap inom vissa ämnesområden. Man hittar pedagoger inom alla typer av utbildning av både barn, ungdomar och vuxna. Som lärare kan man arbeta inom t.ex. förskolan och skolan, på gymnasie- och högskoleutbildningar, folkhögskolor och YH-utbildningar. Man kan undervisa i både teoretiska och praktiska ämnen. De flesta pedagogiska arbeten är väldigt omväxlande, eftersom man som lärare och pedagog hela tiden möter nya elever och området ständigt utvecklas.
Ökningen av diagnoser relaterade till neuropsykiatriska funktionsvariationer går snabbt och behovet av kompetensutveckling för medarbetare inom samhällsviktiga organisationer såsom skola, vård och omsorg mer akut än någonsin.
Utbildningen är en vidareutbildning för yrkesverksamma inom skola, vård och omsorg. Yrkeserfarenhet är en förutsättning för att kunna tillgodogöra sig utbildningens innehåll eftersom kopplingen mellan teori och praktik är en röd tråd i utbildningen både vid erfarenhetsutbytet mellan de studerande och vid tillämpning i egen praktik.
Utbildningen är på distans och på kvartsfart och omfattar 40 YHP. Den omfattar fyra platsträffar på Campus Nynäshamn där man även kan välja att delta digitalt/hybrid. Upplägget innebär i regel en föreläsning i veckan med tillkommande självstudier.
Förkunskapskrav
1 år halvtid av arbete inom skola, hälso- och sjukvård, socialt arbete inklusive elevhälsa som t ex socialsekreterare, handläggare inom LSS, kurator, sjuksköterska, undersköterska, socialpedagog, behandlingspedagog, stödpedagog eller arbete inom polisen.
I samband med din ansökan behöver du styrka dina förkunskapskrav.
Demenssjukdom innefattar en rad symptom som kan bero på flera olika sjukdomar. Därför är demens inte bara en sjukdom. Demenssjukdomar påverkar bland annat minnet och förmågan att uppfatta och förstå omvärlden. De flesta som drabbas är över 65 år, men även yngre personer kan få demenssjukdomar.
YH-kursen Vård och omsorg vid demenssjukdom/kognitiv sjukdom vänder sig till dig som arbetar som undersköterska eller inom relevant yrkesområde inom LSS såsom skötare eller liknande.
Utbildningen bedrivs på distans och omfattar 14 veckor på deltid (50%), så du kan kombinera arbete med studier.
Utbildningen ger dig specialiserade kunskaper om olika demenssjukdomar. Du får kunskap om aktuell lagstiftning samt begränsningsåtgärder, men också kunskaper och färdigheter om hur hot- och våldssituationer kan identifieras och förebyggas. Du får också lära dig beskriva beteendemässiga och psykiska symtom vid demenssjukdom (BPSD).
Du får kunskaper och färdigheter i att bemöta närstående till personer med demenssjukdom. Du får kunskaper om hur du beskriver och förklarar hur demenssjukdom kan påverka individens kommunikation.
Utbildningen till Trafiklärare är för dig som har en god pedagogisk och social förmåga och brinner för att utveckla andra. Här får du möjligheten att bidra till säkrare förare i samhället.
Arbetet är flexibelt och du varvar körlektioner med teorilektioner. Branschen står inför en spännande framtid med stor utveckling inom hållbarhet, pedagogik och teknik.
Under din utbildning kommer du att praktisera på en trafikskola i 15 veckor under det som kallas för Lärande i arbete (LIA). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.
För att bli behörig trafiklärare
Vill du jobba som trafiklärare behöver du ansöka om godkännande hos Transportstyrelsen. För att kunna bli godkänd i en ansökan behöver du bland annat ha körkort, genomgått en trafiklärarutbildning och sedan genomgå Transportstyrelsens lämplighetsprövning.
Samarbete med näringslivet
Utbildningen sker i nära samarbete med näringslivet och har en ledningsgrupp med representanter från olika företag runt om i branschen.
KUI's YH-kurs Implementering av välfärdsteknik inom vård och omsorg vänder sig i första hand till dig som arbetar som undersköterska eller inom relevant yrkesområdet inom LSS, exempelvis som skötare, elevassistent, habiliteringsassistent eller liknande.
Utbildning bedrivs på distans och 50% så att du kan kombinera arbete med studier.
Målet med den här kursen är att du ska få specialiserade kunskaper om faktorer som påverkar implementeringen av välfärdsteknik inom vård och omsorg. Du får kunskaper om etiska aspekter och dilemman i samband med välfärdsteknik samt färdigheter att arbeta med välfärdsteknik utifrån gällande lagar och förordningar.
Du får även kompetens att handleda kollegor i välfärdsteknik.
Efter utbildningen har du kompetensen att genom samarbete implementera välfärdsteknik på arbetsplatsen och att kunna bevaka den tekniska utvecklingen inom området och verka för det fortsatta egna och verksamhetens lärande
Utbildningen bedrivs delvis på distans med fysiska träffar samt LIA för genomförande av de praktiska momenten innefattande färdighetsträning i ridning/hästutbildning samt genomförande av olika slags ridlektioner.
I nuläget finns en stor efterfrågan på utbildade ridlärare i hela landet och möjligheten att få jobb efter utbildning anses stor. Utbildningen är unik i sitt slag och är en ettårig yrkeshögskoleutbildning där teori och praktik varvas för att på bästa sätt förbereda dig inför din framtida yrkesroll som ridlärare.
I utbildningen får du utifrån forskning och empiri fördjupa dig inom ett flertal områden, bland annat pedagogik, metodik, häst- och stallmiljö som lärmiljö, hästkunskap, ridlära, ridskoleekonomi och hållbarhet. Du kommer att få kunskaper, färdigheter och kompetenser om bland annat ridskoledrift, hästvälfärdsfrågor, arbetsmiljö- och säkerhet, lektionsplanering, ridundervisning, hästutbildning och anläggningsskötsel.
I kursen häst- och stallmiljö som lärmiljö får du bland annat fördjupa dig i området yrkesidentitet och häst- och stallmiljöns identitetsskapande processer och den forskning som visat att häst- och stallmiljö ofta utvecklar ledarskapsförmågor.
Utbildningen hålls i nära samarbete med branschen, du får även möjlighet att bygga upp ditt nätverk och komma i kontakt med branschen samtidigt som möjlighet till erfarenhetsutbyte ges. De praktiska momenten inklusive ridning sker på samverkande ridskolor i samband med platsförlagda träffar på Forslundagymnasiet i Umeå, som ligger intill Hippologum en av Sveriges största ridanläggningar, samt under LIA-perioden på den anläggning respektive student själv väljer.
Behörighet
Särskilda förkunskapskrav utöver grundläggande behörighet. Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
Urval
Vid fler behöriga sökande än platser på utbildningen kommer ett urval att göras. Det sker genom viktning av betyg från följande kurser:
Kontakt
Christer Löfven
090-16 12 14