Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre

Specialistundersköterska kan arbeta på många olika arbetsplatser och arbetsuppgifterna kan därför variera ganska mycket. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Tandsköterska

Vårdyrkeshögskolan

Var med och bygg framtidens tandvård! Utbildning för dig som är serviceinriktad och gillar att arbeta med människor.

1,5 år | Karlstad | Kostnadsfri & CSN-berättigad

Som tandsköterska arbetar du med tandvård, förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. Ofta arbetar du i team tillsammans med tandläkaren och tandhygienisten där du assisterar tandläkaren vid undersökning och behandling av patienter. Beroende på din erfarenhet och utbildning kan du även få uppgifter som rör själva behandlingen av patienten. I din roll som tandsköterska har du även administrativa arbetsuppgifter, så som att kalla patienter till behandling, fakturera och hantera patientjournaler.

Utbildningsstart
Vårterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
325 YH-poäng (ca. 1.6 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-10-15
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Frisk- & kroppsvård

Medicinsk vårdadministratör

Yrkeshögskolan i Karlstad

Den här utbildningen passar dig som har datorvana, är bra på att kommunicera och har ett intresse för människor. Här lär du dig administration inom hälso- och sjukvård.

Som vårdadministratör kan du arbeta med medicinsk dokumentation och administrativa sekreteraruppgifter inom offentlig och privat hälso- och sjukvård, företagshälsovård, läkemedelsföretag, försäkringskassa och medicinsk forskning.

Lärande i arbete
Under din utbildning kommer du att praktisera på ett eller flera företag inom branschen i 20 veckor under det som kallas för Lärande i arbete (LIA). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.

Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i följande kurser eller ha motsvarande kunskaper:

  • Svenska 2/Svenska B
  • Engelska 6/Engelska B
  • Matematik 1/Matematik A

För att kunna tillgodogöra dig utbildningen behöver du ha mycket goda kunskaper i svenska samt datorvana. En vårdadministratörs arbetsuppgifter kräver god språkbehandling, vilket är en förutsättning för att klara yrkesrollen och det är även mycket viktigt för patientsäkerheten.

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Frisk- & kroppsvård
Ekonomi, admin, sälj

Barnspecialiserad undersköterska

Yrkeshögskolan i Karlstad

Utbildningen till Barnspecialiserad undersköterska är för dig som är utbildad undersköterska och har minst ett års arbetslivserfarenhet inom vård och omsorg.

Efter din utbildning kan du arbeta med barn inom barnsjukvård eller neonatalvård. I arbetet stödjer du barn, anhöriga och närstående.

Lärande i arbete
Under utbildningen kommer du att praktisera på en arbetsplats inom branschen i 6 veckor (LIA). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv. LIA:n kan göras på exempelvis korttidsboende, barnavdelning, neonantalvård, särskola eller som personlig assistent.

Du bör själv vara aktiv i sökandet av LIA, men du får också tips och hjälp till kontakter. Vi garanterar att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. Det är viktigt att LIA-platsen är godkänd av utbildningsledaren och att den kan erbjuda relevanta arbetsuppgifter.

Distansutbildning
Att studera på distans kräver en hel del självdisciplin och du ska tycka om att ta mycket eget ansvar. Du ansvarar själv för din studietid och för att hålla dig uppdaterad på schemat. Kraven under en distansutbildning är lika höga som under en vanlig platsbunden utbildning.

Utbildningen har åtta obligatoriska träffar i Karlstad under året, vilka varar i två till tre dagar. Träffarna innehåller olika föreläsningar, seminarier, provtillfällen och grupparbeten. Dagarna kan bli ganska intensiva så om du bor långt från Karlstad kan det vara nödvändigt att boka rum för övernattning.

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Karlstads kommun)

Stödpedagog - Borlänge / Karlstad

KompetensUtvecklingsInstitutet, KUI

Yh-utbildningen Stödpedagog vänder sig till dig som arbetar eller har arbetat som skötare eller stödassistent inom LSS-verksamhet.

Stödpedagog är en kvalificerad yrkesroll som innebär ett ökat ansvar för kvalitet och helhetssyn samt ansvar för brukarfokus, utveckling och samordning i verksamheten. Allt fler kommuner inför titeln stödpedagog i sina verksamheter.

Utbildningen bedrivs på halvfart på distans med inplanerade närträffar på studieorten. Mellan närträffarna kommer du varje vecka ha schemalagda onlinelektioner samt arbeta självständigt med dina studier via lärplattformen. Eftersom utbildningen går på halvfart går det bra att kombinera arbete med studier. Halvfart innebär 20 timmar/vecka.

Då den största delen av utbildningen är webbaserad krävs god datorvana. Du ska ha tillgång till en dator med stabil internetuppkoppling, mikrofon och webbkamera.

Målet med utbildningen är att du ska få fördjupade kunskaper om olika funktionsnedsättningar och dess konsekvenser i vardagen. Du ska även få kunskaper om kommunikationsmetoder, pedagogik och individanpassat stöd. Utbildningen ger dig även kunskaper om etik och professionellt förhållningssätt, hälsans betydelse, social dokumentation och praktisk juridik.

LIA, Lärande i arbete, ger en god möjlighet att bygga nätverk och skaffa viktiga kontakter i branschen redan under studietiden.

Efter genomförd examen har du kompetens att arbeta som Stödpedagog inom daglig verksamhet, särskilt boende, socialpsykiatrin eller korttidsvistelse utanför det egna hemmet.

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-01)
2025-08-01
Utbildningsslut
2026-05-22
2027-05-21
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Pedagogik
Studieort
DISTANS (Borlänge kommun)
Satellitort
Karlstad

Specialistundersköterska - Akutsjukvård

Arvika Näringslivscentrum, ANC

Är du undersköterska och vill specialisera dig inom akutsjukvård? Utbildningen vänder sig både till dig som redan arbetar inom akutsjukvård och till dig som vill byta inriktning. Utbildningen går på distans och deltid för att du ska kunna kombinera studierna med ditt arbete.

Utbildningen genomförs i samarbete med Yrgo i Göteborg. Du får fördjupade kunskaper, konkreta metoder och verktyg för att kunna arbeta som specialistundersköterska inom akutsjukvård.

Under utbildningen går vi igenom följande:

  • Anatomi, fysiologi och patofysiologi samt svikt av vitala funktioner
  • Strukturerat omhändertagande inom akutsjukvården, inklusive teamarbete och effektiv kommunikation, omvårdnad och omvårdnadsprocessen, bedömningsinstrument, den akut sjuka patienten, medicinteknik och digitalisering
  • Personcentrerad vård
  • Etik och värdegrund
  • Preventivt patientsäkerhetsarbete
  • Vårdrelaterade infektioner och basala hygienrutiner
  • Lagstiftning, organisation och systematiskt kvalitetsarbete
  • Pedagogiska teorier, samtalsmetoder och handledning

Efter din utbildning
Som specialistutbildad inom ditt område är du en värdefull källa till kunskap på din arbetsplats. Du kommer att vara delaktig i utvecklingsarbete och arbeta med kvalitetssäkring utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv. Du kan också ansvara för att introducera nya medarbetare och att arbeta övergripande med handledning, exempelvis som huvudhandledare.

Praktik -LIA
En del av utbildningen består av praktik. Under LIA:n får du omsätta dina kunskaper från utbildningen i en verklig miljö och träna på din nya yrkesroll. LIA går på heltid, till skillnad från övriga kurser som går på 50 procent.

Studieupplägg och behörighet
Utbildningen genomförs på distans och omfattar 2 års studier med en studietakt på 50 procent, med undantag för LIA (praktik) som du gör på heltid. Det ingår 8 fysiska träffar under utbildningen där varje träff pågår i cirka 2 dagar. Ett fåtal av dessa träffar är mer teoretiskt inriktade och då kan vi erbjuda att delta på distans, men för de mer praktiskt inriktade träffarna behöver du vara på plats. 

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-09-02)
2025-09-01
2026-08-31
Utbildningsslut
2026-06-01
2027-06-01
2028-06-01
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Arvika kommun)
Satellitort
Göteborg, Piteå