Miljö- och hållbarhetssamordnare, bygg och fastighet

Som Miljö- och hållbarhetssamordnare inom bygg och fastighet har du kunskaper och kompetens inom områdena miljö och hållbarhet med inriktning mot bygg- och fastighetsbranschen.  Var god läs om olika yrken på www.framtid.se t.ex om yrket Samordnare och om yrket Miljöingenjör.

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Miljösamordnare Hållbara Byggnader

KYH

✓ Kostnadsfri & CSN-berättigad YH-utbildning. 

Som Miljösamordnare har du en specialistroll inom byggnadsteknik, miljökunskap och miljölagstiftning! Du samordnar, planerar, driver och följer upp miljöfrågor hos företag och organisationer. Ditt jobb är att identifiera miljöpåverkan vid byggprojekt. Det innefattar att göra byggvarubedömningar, inventera markförhållanden och ta hänsyn till lagstiftningsfrågor. Du varvar mellan kontor och ute i fält på byggarbetsplatser. 

Behörighetskrav
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i någon av följande kurser:

  • Bygg och anläggning 1 och Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
    Eller
  • Matematik 2 och Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2

Saknar du något behörighetskrav? Det finns flera olika sätt att bli behörig på! Läs om hur du kan bli behörig till KYH här!

Platsbunden via Stockholm, Malmö, Piteå & Norrtälje. 

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Övrigt
Ekonomi, admin, sälj
Satellitort
Malmö, Piteå, Norrtälje

Handläggare på byggnadsnämnd

KYH

✓ Kostnadsfri & CSN-berättigad YH-utbildning. 

Som Handläggare på byggnadsnämnd granskar du handlingar och byggen samt beslutar om kontrollplaner genom att tillämpa beräkningar efter olika översikts- och detaljplaner. Ofta är du anställd av kommun och inom offentlig verksamhet. I din yrkesroll har du även mycket kontakt med olika människor i samband med bygglovsansökningar.

Behörighetskrav
För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i följande kurser:

Platsbunden via Stockholm, Malmö, Gävle, Hudiksvall, Söderhamn.

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Ekonomi, admin, sälj
Satellitort
Gävle, Hudiksvall, Malmö

Mätnings-och kartteknik

Kartotek, Kart- och teknikutbildarna AB

Vill du arbeta med ett intressant och varierande yrke där det är lätt att få jobb? Vill du arbeta både inne och ute med spännande teknik? Då kan Mätnings- och Kartteknik vara något för dig!

Utbildningen
Mätnings- och kartteknik är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning som ger dig kunskaper för att medverka i den samhällsplanering där mätnings- och kartteknik utgör basen. Du lär dig mäta in föremåls läge, bearbeta och analysera geografiska data, producera kartor men också de lagar och bestämmelser som styr samhällsplaneringen.

Utbildningen ligger under Yrkeshögskolan och är studiemedelsberättigad.

Karriär
Efter utbildningen kan man t ex få jobb på privata företag inom bygg och infrastruktur, på kommuners mät- och kartavdelningar samt statliga verk. Man kan arbeta med mätning, kartering, projektering, GIS och planläggning och har goda karriärmöjligheter. Om du gillar modern teknik och möjligheten att arbeta såväl inomhus som utomhus finns de många spännande yrkesroller för dig.

Lärande i arbete (LIA)
En tredjedel av utbildningstiden är LIA, fördelat på två perioder 10 och 11 veckor. Kartotek använder sitt stora kontaktnät för att i samråd med eleverna ordna LIA åt alla. LIA leder ofta till anställning.

Detta läser du:

  • Datakunskap
  • Fastighetsteknik
  • Fältövningar
  • Byggteknik
  • Geodesi 1 - Introduktion och grunder
  • Geodesi 2 - Teori och praktiska tillämpningar
  • Geodesi 3 - Analys och avancerad tillämpning i programvaror
  • Geografiska Informationssystem
  • Kartografi
  • Lärande i arbete LIA
  • Matematik
  • Säkerhetskurs

 

BehörighetDet krävs särskilda förkunskaper i ämnet Matematik motsvarande nivå 2, samt förkunskaper inom ämnet Svenska på nivå 2 (som modersmål eller som andraspråk).

 

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-19)
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning

VVS-ingenjör

STI - Stockholms Tekniska Institut

Om programmet

En VVS-ingenjör utför planering, projektering och installation av VVS-system. Alternativt kan man välja att arbeta som konstruktör, där man använder CAD och andra rit- och beräkningsverktyg för att designa VVS-system.

Som VVS-ingenjör bidrar du till att skapa riktigt bra inomhusmiljöer genom att planera och projektera VVS-systemen. Branschen har en stor efterfrågan på VVS-ingenjörer, vilket öppnar upp för lysande karriärmöjligheter efter din tid på STI.

Yrkesrollen är eftertraktad av flera anledningar. Det ökade fokuset på hållbarhet kräver VVS-ingenjörer för att minimera energiförbrukningen i både nya och befintliga byggnader. Dessutom ökar behovet av moderna fastigheter vilket skapar en stadig efterfrågan på kompetenta VVS-ingenjörer.

Under utbildningen på STI får du avancerade kunskaper inom VVS-projektering med en inriktning mot arbetsmiljö. Du studerar inomhusmiljöns påverkan och hur värme, ventilation och vatten påverkar energiförbrukningen. Dessutom får du fördjupade kunskaper i hållbara materialval samt kurser inom projektering, konstruktion och programvaruutveckling för området, inklusive insikter i projektledning och -planering.

LIA

Utbildningen innehåller två praktikperioder, kallade Lärande I Arbete (LIA), där du får möjlighet att arbeta på företag inom branschen och delta i verkliga projekt. Under LIA-perioderna samarbetar du med en handledare från företaget för att tillämpa dina kunskaper på bästa sätt. Dessa praktikperioder ger dig värdefull erfarenhet, ökad förståelse för din framtida yrkesroll, ett utökat kontaktnät och en stark anknytning till arbetsmarknaden.

Särskild behörighet

  • Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B) med lägst betyg E (eller betyg G)

Eller motsvarande kunskaper och färdigheter, som du fått genom annan utbildning eller yrkeserfarenhet.

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
410 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet

Fastighetsförvaltare

Newton Kompetensutveckling

Vår YH-utbildning till fastighetsförvaltare förbereder dig på bästa sätt för arbetet som fastighetsförvaltare. Det råder en stor efterfrågan på modern och nytänkande kompetens.

Arbetsuppgifterna som fastighetsförvaltare kan variera från ekonomiansvar till planering av fastighetens underhåll samt kommande reparationer. Det krävs god kunskap inom flera kompetensområden och med vår utbildning till fastighetsförvaltare förbereds du på bästa sätt för arbetet som fastighetsförvaltare.

Newtons YH-utbildning inom fastighetsförvaltning är utformad efter de kompetenskrav som företag idag efterfrågar och ger dig de teoretiska kunskaper som krävs samt möjligheten att omsätta dina kunskaper under tre praktikperioder.

Du får kombinera de teoretiska delarna med praktik, vilket ger dig ökad förståelse för de teoretiska delarna samt en gyllene chans att testa dina kunskaper i arbetslivet.

Att studera på yrkeshögskola ger både erfarenhet och kompetens – en ovärderlig kombination när du ska inleda din karriär inom fastighetsförvaltning.

Särskilda förkunskaper som krävs:

  • Har lägsta betyg Godkänt/E i Matematik B/2 (A, B eller C) eller motsvarande
  • Har lägsta betyget Godkänt/E i Svenska B/2 eller motsvarande
Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-12)
2025-08-11
2026-08-10
Utbildningsslut
2026-12-15
2027-12-15
2028-12-15
Studietakt
100%
YH poäng
500 YH-poäng (ca. 2.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Bygg & fastighet
Juridik
Ekonomi, admin, sälj