Specialistundersköterska inom psykiatri

Specialistundersköterska kan arbeta på många olika arbetsplatser och arbetsuppgifterna kan därför variera ganska mycket. Som specialistundersköterska kan man t.ex arbeta med omvårdnad, läkemedelshantering, dokumentation och rapportering. Läs mer på framtid.se

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre

Skellefteå kommun - Yrkeshögskolan

Utbildningen Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre är en spetsutbildning som har tagits fram i nära samarbete med arbetsgivare inom yrkesområdet. Det garanterar att innehållet är det rätta och att yrkeskompetensen är eftertraktad på arbetsmarknaden. Utbildningen har 50% studietakt under två år och består av totalt nio samlingsveckor i Skellefteå.

Utbildningen omfattar 200 yrkeshögskolepoäng. Den genomförs på distans men med en till tre obligatoriska samlingsveckor per termin, vilket gör det möjligt att kombinera arbete med studierna. Utbildningen motsvarar halvtidsstudier under fyra terminer och består av totalt nio samlingsveckor.

Samlingsveckorna är förlagda på Campus i Skellefteå med undervisning, studiebesök och föreläsningar måndag-fredag. Övriga veckor arbetar du självständigt eller i grupp med datorn som arbetsyta och kontaktlänk mellan kursdeltagare och lärare.

Lärande i arbete, LIA, utgör 20 poäng. LIA är handledarledda studieveckor som genomförs ute på arbetsplatser.

Efter examen kan du arbeta som

  • Specialistundersköterska kognitiv sjukdom
  • Demens- och äldrepsykiatrispecialiserad undersköterska
  • Demensspecialiserad undersköterska


Arbetsområden efter utbildningen ligger inom geriatrik, äldrepsykiatri, rehabilitering, personer med funktionsnedsättningar och äldreomsorg. Även inom akutmottagningar, medicin- och ortopedavdelningar kommer denna kompetens att efterfrågas. Framtidens vård och omsorg har ett stort behov av personal med specialistkompetens på alla nivåer.

Utbildningsledare
Kristiina Tikkanen

För att vara behörig till utbildningen krävs följande:

- Gymnasieexamen eller motsvarande. 
- Godkända betyg omfattande minst 1350 poäng av yrkesämnen från Vård- och omsorgsprogrammet eller äldre utbildningar inom vård och omsorg samt motsvarande inom vuxenutbildning.
- Yrkeserfarenhet, motsvarande sammanlagt minst 12 månaders heltidstjänstgöring som undersköterska.

Godkända betyg i följande programgemensamma kurser ur Vård- och omsorgsprogrammet
- Anatomi och fysiologi 1, 50p
- Anatomi och fysiologi 2, 50p
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1, 100p
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2, 100p
- Gerontologi och geriatrik, 100p
- Hälso- och sjukvård 1, 100p
- Hälso- och sjukvård 2, 100p
- Omvårdnad 1, 100p
- Omvårdnad 2, 100p
- Psykiatri 1, 100p
- Psykiatri 2, 100p
- Psykologi 1, 50p
- Social omsorg 1, 100p
- Social omsorg 2, 100p
- Gymnasiearbete (inriktning vård och omsorg), 100p

Totalt: 1350p

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)

Tandsköterska

Yrkeshögskolan Umeå

Efterfrågan på tandsköterskor är stor på arbetsmarknaden. När du har gått den här utbildningen har du kompetens att assistera en tandläkare. Du kommer att kunna arbeta med allt ifrån munhygien och lokalbedövningar till att sköta administrativa sysslor i receptionen.

Utbildningen är på heltid med totalt cirka 24 träffar i Umeå om vardera 3–4 heldagar i Utbildningstandvårdens lokaler på Tandläkarhögskolan, där såväl föreläsningar som praktiska metodövningar erbjuds till stöd för lärandet. De träffar som innehåller examinationstillfällen är obligatoriska. Upplägget medger dock förhållandevis stort inslag av veckor med hemstudier och grupparbete på distans förutom LIA-perioderna (Lärande i arbete), vilket gör att vi har haft många studenter från hela övre Norrland som fått det att fungera väl, utan att behöva flytta.

Under termin ett är det två veckors praktik, termin två och tre är det längre praktikperioder. Praktikplatser kommer främst att erbjudas på tandvårdskliniker i Norrland, men ofta går det att lösa även på andra orter och den studerande kan själv vara aktiv i detta.

Behörighet
Den sökande ska ha kunskaper från de gymnasiala kurserna Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 samt Engelska 5 eller motsvarande kunskaper.

Utbildningsstart
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
325 YH-poäng (ca. 1.6 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-09-21
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Frisk- & kroppsvård
Studieort
Umeå kommun

Instrument- och steriltekniker

Vårdyrkeshögskolan

Var med och gör vården möjlig! Som steriltekniker utför du ett viktigt arbete för att sjukhus och mottagningar ska lyckas utföra patientsäkra operationer.

1,5 år | Distans från Stockholm, Uddevalla & Umeå | Kostnadsfri & CSN-berättigad

Som instrument- och steriltekniker jobbar du med instrumentvård, funktionskontroller och paketering av kirurgiska instrument. Du ansvarar för desinfektions- och steriliseringsprocesser och säkerställer att vården har rätt förutsättningar för att förhindra vårdrelaterade infektioner. Som steriltekniker kan du arbeta inom steriltekniska enheter på sjukhus, operationsavdelningar, tandvårdskliniker, djursjukhus och läkemedelsindustrin.

Utbildningsstart
2025-12-08
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
2027-04-23
Höstterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
315 YH-poäng (ca. 1.6 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-10-15
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)
Satellitort
Umeå, Uddevalla

Stödpedagog inom funktionshinderområdet

Skellefteå kommun - Yrkeshögskolan

Vill du arbeta med utveckling och stöd till personer med funktionsnedsättning? Då är vår stödpedagogutbildning något för dig.

Som stödpedagog kommer du att arbeta för att säkra att individens behov står i centrum och att rättigheter för personer med funktionsnedsättning efterlevs.

Utbildningen ger dig möjlighet till en fördjupad pedagogisk och etisk kompetens i dina möten med både individ och anhörig samt i handledning av kollegor. Du får verktyg att skapa bärande, respektfulla relationer och ett lärande klimat.

Utbildningen förbereder dig för att i din roll som stödpedagog kunna planera, utforma, utföra och utvärdera ditt arbete på ett systematiskt och kvalitetssäkert sätt.

Utbildningen är på distans med samlingsdagar i Skellefteå, där du själv bekostar resa och boende.

Stödpedagogen har en viktig pedagogisk roll i det dagliga arbetet, som ytterst ska främja den enskildes självbestämmande, delaktighet och integritet. Stödpedagogen ska även vara en resurs i tillämpningen av aktuell lagstiftning i vardagsnära situationer. Med sin fördjupade och specifika kompetens är stödpedagogen en resurs i det dagliga arbetet i arbetslaget och fungerar som ett stöd i kvalitetsarbetet för att sätta individens behov i centrum och uppnå helhetssyn, utveckling och samordning.

Utbildningen bygger vidare på specifika kurser från gymnasieskolan och kräver även att du har yrkeserfarenhet från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning.

I utbildningen ingår även lärande i arbete (LIA) som görs ute på en arbetsplats, exempelvis på din hemort.

Efter examen
Inom både privata och offentliga verksamheter ställs allt högre kompetenskrav på den personal som arbetar med stöd till personer med funktionsnedsättning. Med en utbildning till stödpedagog möter du upp mot de högre kraven och får specifika kunskaper, färdigheter och kompetenser för att kunna kvalitetssäkra insatser. Din kompetens blir bred och kan komma till nytta inom många olika verksamhetsområden.

Utbildningsledare
Rikard Rahm

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
50%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Pedagogik
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)

Specialistundersköterska Palliativ vård

Hermods Yrkeshögskola

Utbildningen ges på distans från Karlskrona, Stockholm och Umeå

Det här är ett yrke för dig som vill se till så att människor får det så bra som möjligt i slutet av deras liv. Denna utbildning i palliativ vård kommer bland annat ge dig kunskap om etiska dilemman, döendets olika stadier och stöd åt anhöriga. Den här utbildningen i palliativ vård passar dig som arbetar inom vården och som vill få specialistkunskap inom ett av vårdens viktigaste områden.

Efter specialistundersköterskautbildningen inom palliativ vård har du specialistkompetens inom palliativ vård och har kunskap om dess organisation och arbetssätt. Du kan identifiera vård- och omsorgsbehov hos patienter och närstående utifrån fysiskt, psykiskt och socialt perspektiv samt agera utifrån ett etiskt förhållningssätt. Du har koll på medicintekniska lösningar för att öka livskvaliteten hos dina patienter samt hantera kriser som kan uppstå i samband med vård i livets slutskede.

Denna palliativa vård-utbildning för undersköterskor gör att du kan utföra palliativ vård på sjukhus, vårdhem men även i hemmet.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
50%
YH poäng
210 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Branscher
Sjukvård & socialt arbete
Studieort
DISTANS (Karlskrona kommun)
Satellitort
Stockholm, Umeå