YH-utbildningar som erbjuds i Borlänge. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.
Yh-utbildningen Stödpedagog vänder sig till dig som arbetar eller har arbetat som skötare eller stödassistent inom LSS-verksamhet.
Stödpedagog är en kvalificerad yrkesroll som innebär ett ökat ansvar för kvalitet och helhetssyn samt ansvar för brukarfokus, utveckling och samordning i verksamheten. Allt fler kommuner inför titeln stödpedagog i sina verksamheter.
Utbildningen bedrivs på halvfart på distans med inplanerade närträffar på studieorten. Mellan närträffarna kommer du varje vecka ha schemalagda onlinelektioner samt arbeta självständigt med dina studier via lärplattformen. Eftersom utbildningen går på halvfart går det bra att kombinera arbete med studier. Halvfart innebär 20 timmar/vecka.
Då den största delen av utbildningen är webbaserad krävs god datorvana. Du ska ha tillgång till en dator med stabil internetuppkoppling, mikrofon och webbkamera.
Målet med utbildningen är att du ska få fördjupade kunskaper om olika funktionsnedsättningar och dess konsekvenser i vardagen. Du ska även få kunskaper om kommunikationsmetoder, pedagogik och individanpassat stöd. Utbildningen ger dig även kunskaper om etik och professionellt förhållningssätt, hälsans betydelse, social dokumentation och praktisk juridik.
LIA, Lärande i arbete, ger en god möjlighet att bygga nätverk och skaffa viktiga kontakter i branschen redan under studietiden.
Efter genomförd examen har du kompetens att arbeta som Stödpedagog inom daglig verksamhet, särskilt boende, socialpsykiatrin eller korttidsvistelse utanför det egna hemmet.
Vill du vidareutbilda dig till ett välbetalt jobb och bli eftertraktad i hela Europa? Är du teknikintresserad? Då kan utbildningen till underhållstekniker inom processindustrin vara en utbildning för dig!
Underhållstekniker inom processindustrin är en yrkeshögskoleutbildning som startade i Borlänge 2013. Hittills har över 90% av studenterna som gått utbildningen fått jobb. Det kommer att behövas 2500 välutbildade underhållstekniker per år i Sverige de kommande åren. Utbildningen fungerar även internationellt.
Utbildningen till underhållstekniker inom processindustrin drivs av Borlänge kommun och är framtagen i nära samarbete med branschen. Det innebär att branschföretag till exempel är delaktiga i utbildningens innehåll, medverkar i ledningsgruppen och tar emot studerande under Lärande i arbetet (LIA).
Några av de deltagande branschföretagen är Arctic Paper, Boliden, NKT Cables, Midroc, Clas Ohlson, Leksands knäckebröd, MVUSAB, OneNordic, Krämfabriken, Outokumpu, Ovako, Quant, SSAB och Stora Enso. Ledningsgruppen medverkar för att säkerställa en dagsaktuell utbildning som är anpassad till företagens behov. Genom utbildningen får du lära dig allt som täcker företagens kompetensnivå för en anställning som underhållstekniker.
Yrkesroller utbildningen leder till:
Utbildningens mål
Efter godkänd avslutad utbildning får du en yrkeshögskoleexamen som underhållstekniker och du kan söka jobb som underhållstekniker, pricesstekniker, automationstekniker, servicetekniker eller -montör.
Du får också ett "Europass" - en engelsk översättning av dina examen som du kan använda om du vill jobba i andra länder inom EU.
LIA - lärande i arbete
En viktig del av utbildningen är kurserna i LIA 1 och LIA 2 (lärande i arbete) där du får tillämpa dina teoretiska kunskaper på en arbetsplats med en handledare. Utbildningen innehåller två perioder av LIA där du sammanlagt får vara ute hos ett företag i 22 veckor. Du har möjlighet att genomföra LIA nära din hemort.
Behörighetsgivande utbildningar:
Elprogrammet, Fordonsprogrammet, Industriprogrammet, Teknikprogrammet eller motsvarande förkunskaper
Utbildningen bedrivs på plats med klassundervisning och på heltid.
För mer information
Kontakta utbildningsledare Fredrik Degerman, telefon: 070-309 35 13.
Trafiklärare undervisar elever som studerar för att kunna ta körkort för personbil, motorcykel, buss, lastbil och släpfordon. Läs mer på framtid.se
Som Ventilationsingenjör jobbar du med energioptimering av ventilations- och kylanläggningar, energikalkylering. Du jobbar även med ekonomi och planering inom fastighetsområdet samt med elsäkerhet och digitalteknik. Läs mer på framtid.se
Bygglovshandläggaren beslutar om kontrollplaner, sköter uppföljning, utövar tillsyn och utfärdar slutbevis samt ger information och rådgivning till allmänheten. Läs mer på framtid.se