Yrkesutbildningar i Halmstad

YH-utbildningar som erbjuds i Halmstad. Yrkeshögskolan erbjuder mänger av yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige så använd sökfunktionen för att hitta din utbildning.

Din sökning på yrkesutbildningar Halmstad gav 11 träffar

3D-printingspecialist

Yrkeshögskolan i Halmstad

Additiv tillverkning hittar du idag i flera olika branscher, exempelvis inom fordon, flyg, verkstad, verktygstillverkning, arkitektur och livsmedelsindustri, men även inom medicin och dentalbranschen och många fler.

Efterfrågade yrkesroller är servicetekniker med inriktning additiv tillverkning, med uppgifter som förebyggande underhåll, kalibreringar och reparationer på 3D-skrivarna, samt  konstruktör med inriktning additiv tillverkning med uppgifter som konstruktionsdesign, optimering, materialval samt förberedelser för print.

Utbildningen
R.a.p.s i samarbete med Halmstad Kommun
Utbildningen ger 200 yh-poäng och är på deltid (75 %), tre terminer med ca. åtta veckors uppehåll under sommaren. Undervisningen är mestadels på distans med lärarledda fysiska träffar vid 8-10 tillfällen.

Vid de fysiska träffarna – som huvudsakligen genomförs i Halmstad men även kommer att ske i Landskrona – består innehållet av såväl lärarledda lektioner som gruppövningar, diskussioner, laborationer och examination av praktiska kursmoment. Mellan träffarna bedriver den studerande självstudier där litteraturstudier varvas med praktiska moment, inlämningsuppgifter och examination.

Under utbildningen får du kompetensen du behöver för att gå från idé till färdig produkt. Från CAD till tillverkning. Du får arbeta med hela 3D-printprocessen samt använda modern teknik och bygga upp kunskap för att förbereda, bereda och utföra 3D-printing samt efterbearbetning. Du får också kunskaper inom produktionsoptimering, 3D-scanning, underhåll och omvärldsbevakning.

Praktik (LIA)
I utbildningen ingår 12 veckors praktik (LIA) i arbetslivet. Du har stor frihet att välja LIA-plats, till exempel på din hemort.

Förkunskaper
Då utbildningen bygger på kunskap inom teknik, tillverkning och industriell produktion är det en god förutsättning för studenten att vara insatt i något av områdena.

Efter utbildningen kan du arbeta som t.ex:

  • 3D-printingspecialist
  • Designer med specialistkompetens inom 3D-printing
  • Konstruktör med specialistkompetens inom 3D-printing
  • Operatör, servicetekniker, mekaniker med specialistkompetens inom 3D-printing
  • Produktionsutvecklare med specialistkompetens inom 3D-printing
  • Produktutvecklare med specialistkompetens inom 3D-printing
     

Kontakt
Johanna Bäck, Utbildningsledare
070-8147444

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Höstterminen 2028
Studietakt
75%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.3 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Halmstads kommun)

Automations- och digitaliseringsingenjör

Yrkeshögskolan i Halmstad

EFTERFRÅGAN PÅ INGENJÖRER SOM KAN UTVECKLA AUTOMATION OCH DIGITALISERING ÄR MYCKET STOR! VI HAR UTBILDNINGEN!

Studera i Halmstad, Lidköping eller i Ljungby! Du får låna en laptop under utbildningstiden!

YRKESOMRÅDEN
Automation finns överallt men framförallt inom tillverknings- och processindustrin. Det kan t.ex. vara inom livsmedels-, fordons-, massa-, energi-, utvecklings-, förpacknings-, metallindustri samt konsult- och entreprenadverksamheter.

I ett automationssystem finns det alltid övergripande styr- och reglersystem som PLC-system och komponenter i dess periferi som givare, ställdon, servon, motorer, HMI-paneler, industriella nätverk etc. För att dessa ska kunna samverka tillsammans i ett helintegrerat system behövs automations- och digitaliseringsingenjörer.

YRKESROLLEN
En automations- och digitaliseringsingenjör utför uppgifter som t.ex. projektering, konstruktion, virtuell verifiering/simulering, installation, montage och programmering av automations- och digitaliserade system.

Yrkesrollen som automations- och digitaliseringsingenjör är mycket omväxlande och utvecklande och branschen har ett stort rekryteringsbehov av denna kompetens.

DATOR
Under utbildningstiden får du låna en laptop (high performance) av oss.

UTBILDNINGEN
Utbildningen är på 2 läsår (aug – juni) och man kan välja att läsa i Halmstad, Lidköping eller i Ljungby. Utbildningens olika kurser är framtagna tillsammans med branschen för att matcha den kompetens som de behöver.

Kurser
Följande kurser ingår i utbildningen.
- Industriell elteknik och CAD, 40p
- Driv- och positioneringsteknik, 15p
- Industriell digitalisering, 25p
- Digital- och analog reglerteknik, 25p
- PLC-system och programmering, 40p
- Virtuell simulering och HMI/SCADA, 15p
- Cyber security OT och industriell IT, 15p
- Person- och maskinsäkerhet, 15p
- Digital fastighetsautomation, 15p
- Projektmetodik och dokumentation, 15p
- Hållbarhets- och produktionsekonomi, 15p
- Teknisk engelska automation, 10p
- Mekanik och CAD, 20p
- Examensprojekt, 30p
- LIA 1, 20p
- LIA 2, 30p
- LIA 3, 55p

Summa: 400p

Kurserna integreras för att ge en samlad kompetens för att kunna utöva yrket. Undervisningen varvas med teori och praktiska laborationer för att stärka kunskaperna. Vi arbetar med system som i dag används i industrin så att man känner igen tekniken när man är på LIA och när man efter utbildningen ska börja arbeta inom yrkesområdet.

Både lokaler och utrustning på skolan finns tillgängliga även efter ordinarie skoltid för att öka flexibiliteten och möjlighet att öva på det man har behov av.

Vissa delar i utbildningen spelar vi in så att man kan repetera i efterhand.

BRANSCHEN
Vi samverkar med ett stort antal företag på olika sätt i utbildningen. För att nämna några, AFRY, Albany International, Arla Foods, Carlsberg Sverige, Getinge Sterilization, Lindab, Essity, Stora Enso Paper, Spitze, Assemblin, Dafgårds, Electrolux m.fl.

ANSÖKA
Det gör man direkt på vår hemsida.

 

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Höstterminen 2027
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Vårterminen 2029
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning
Data & IT
Satellitort
Ljungby, Lidköping

Byggprojektör inom BIM

EC Utbildning

Brinner du för konstruktion och vill jobba kreativt med innovativ 3D-teknik? Studera till Byggprojektör inom BIM.

BIM står för Building Information Modelling och avser själva skapandeprocessen av digitala modeller inom bygg- eller anläggningsprojekt. BIM ersätter i allt högre grad traditionella ritningar och handlingar och visas som en digital representation av en byggnad eller anläggning. Där samlas och organiseras all information för en byggnads livscykel och används för många ändamål och av en mängd olika aktörer. Fördelarna med BIM är många, däribland bättre och mer ändamålsenliga produkter, effektivare och mer kvalitativa processer, kortare tid och lägre kostnader. Precis som så många andra branscher är byggbranschen mitt uppe i en digital revolution, vilket medför att BIM nu snabbt börjar användas genom hela byggnadens eller anläggningens livscykel.

Utbildningen syftar till att du ska få de kunskaper och kompetenser du behöver för att kunna arbeta som en BIM projektör med allt från 3D projektering av markmodeller och tomtplanering, till beräkning av schaktvolymer, hållfasthetslära, samt bygg-fastighet och underhållsteknik.

Vad blir du efter examen?

Du kan arbeta som:

  • Byggprojektör inom BIM
  • Modelleringsansvarig
  • BIM-ansvarig
  • BIM-samordnare

 
Tips! Utbildningen bedrivs som EC Stream – vilket innebär att du kan studera digitalt oberoende av ort. Du kan med andra ord plugga var du vill via livestreamad undervisning.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-20
Branscher
Bygg & fastighet
Data & IT
Teknik & tillverkning

Elkraftsingenjör

Yrkeshögskolan i Halmstad

Som elkraftsingenjör arbetar man med både låg- och högspänningsanläggningar, från projektering till färdigställande av anläggningen. Arbetet som elkraftsingenjör kombinerar både praktiska och teoretiska moment. 

Utbildningen är på heltid under 2 år och genomförs på plats i Halmstad.

Det råder en stor efterfrågan på denna kompetens.

Arbetsuppgifterna innebär att genomföra avancerade konstruktionsberäkningar och att samla in, bedöma och besluta om vilken information som behövs för att lösa uppgiften. Man ansvarar för att planera, förbereda och bedöma resursbehov för komplexa eltekniska projekt och arbetsuppgifter.

En elkraftsingenjör ska också kunna utföra både tekniska och praktiska ingenjörsarbeten på elanläggningar samt hantera avancerad utrustning vid installation, underhåll och idrifttagning. Dessutom ska man kunna genomföra utredningar och undersökningar samt utvärdera olika avancerade eltekniska lösningar för att förbättra och utveckla metoder och systemlösningar.

Fullständig Auktorisation
Utbildningen innehåller teoretisk kompetens för fullständig auktorisation (tidigare allmän behörighet låg-och högspänning).

Efter avslutad och godkänd utbildning
Efter utbildningen ska man ha kompetens för att självständigt kan utveckla och behandla de kunskaper och färdigheter som krävs för elinstallationsarbete i starkströmsanläggningar och fast anslutning och losskoppling av elektrisk utrustning, samt övervaka regler och standarder som förändras över tid, förmåga att slutföra projekt genom att bedöma om den egna kompetensen är tillräcklig för att utföra ett visst elinstallationsarbete eller om ytterligare kunskapsinhämtning krävs innan arbetet påbörjas.

Man ska också ha kompetens för att bedriva konstruktionsarbete på elektriska anläggningar för låg- och högspänning, delta i projekt enskilt och i grupp, utföra tekniskt arbete på elektriska anläggningar på ett säkert sätt samt kunna fatta informerade beslut utifrån relevanta underlag på eltekniska lösningar och åtgärder.

Behörighet
Exempel på bakgrund: Elprogrammet, energiprogrammet, teknikprogrammet m.fl.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-15
Branscher
Teknik & tillverkning

Mjukvaruutvecklare inriktning AI

NBI/Handelsakademin

Vill du vara med och utveckla framtidens system och applikationer med AI? Då är yrkesrollen som mjukvaruutvecklare med AI-kompetens rätt för dig. Som mjukvaruutvecklare skapar och skriver du program som skall utföra specifika uppgifter. Efter utbildningen kan du jobba som mjukvaruutvecklare och med AI-applikationer.

Vad gör en Mjukvaruutvecklare med kompetens inom AI?

Som programmerare är din huvuduppgift att utveckla och skriva kod för olika typer av mjukvaror och applikationer. Det är en komplex värld där alla delar samverkar, och man måste förstå hur alla delar hänger ihop och vilka metoder som löser olika problem. En mjukvaruutvecklare med kompetens inom artificiell intelligens (AI) kombinerar traditionella utvecklingsfärdigheter med expertis inom AI-teknologier. Förutom att planera, designa, programmera, testa och lansera mjukvarulösningar, fokuserar dessa specialister på att integrera AI-algoritmer för att skapa intelligenta system.

Det är ett varierande arbete från att bygga applikationer för enheter som mobiltelefoner och webbplatser till att skapa databaser och affärssystem för organisationer. En programmerare skriver, felsöker, dokumenterar och testar kod i olika programmeringsspråk som Java, Python, C#, JavaScript. Det är både kreativt och tekniskt och kräver att du har fallenhet för att lösa olika typer av problem. Mjukvaruutvecklare arbetar i team och måste kunna samarbeta med andra yrkesgrupper för att skapa och leverera bästa möjliga programvarulösningar.Som mjukvaruutvecklare behöver du vara analytisk, noggrann, samarbeta väl och ha en vilja att ständigt lära dig. Kreativitet, tålamod och problemlösning är nycklar till att skapa smarta och effektiva lösningar.

Finns det en efterfrågan på Mjukvaruutvecklare med kompetens inom AI?

Efterfrågan på mjukvaruutvecklare med AI-kompetens växer snabbt i takt med digitaliseringen och den tekniska utvecklingen. Företag och organisationer satsar stort på AI för att effektivisera processer och skapa smarta lösningar, och behovet av utvecklare med rätt kompetens är större än någonsin. Sverige har antagit en nationell AI-agenda som ytterligare driver på efterfrågan och positionerar AI som en central faktor för hållbar utveckling. Yrkesrollen kombinerar programmering med AI-expertis och kräver både teknisk skicklighet och kreativ problemlösning.

Det ökande behovet av välutbildade mjukvaruutvecklare och den snabba framstegen inom artificiell intelligens skapar en gynnsam marknad för dig som vill arbeta som mjukvaruutvecklare.

Vilken kompetens har jag efter utbildningen?

Skapa smarta applikationer med AI i fokus
Du får kompetens i att utveckla mjukvarulösningar där AI och maskininlärning integreras för att skapa intelligenta och framtidssäkra system. Oavsett om det handlar om att bygga prediktiva modeller eller AI-drivna funktioner är du redo att leverera.

Bygga och integrera datadrivna system
Med djup kunskap inom databaser, datahantering och informationsstrukturer kan du utveckla moderna applikationer där dataflöden står i centrum – från backend till interaktiva gränssnitt och API:er.

Agil utveckling och projektledning i praktiken
Du blir trygg i att arbeta enligt agila metoder och lär dig hur du leder team, kommunicerar effektivt med kunder och ser till att projekt når både delmål och slutleverans med hög kvalitet.

Från kodning till leverans och underhåll
Från kravspecifikation och programmering till test, integration och leverans – du behärskar hela utvecklingsprocessen och kan använda moderna verktyg för versionshantering, automatiserade tester och kontinuerlig integration (CI/CD).

Teknik med hållbarhet och ansvar i fokus
Du får inte bara teknisk kompetens – du lär dig också att skapa lösningar med hållbarhet, säkerhet och etiska AI-principer i åtanke, så du kan vara en drivkraft i både teknisk innovation och ansvarsfull digital utveckling.

Hur ser utbildningens upplägg ut?

Utbildningen är en schemalagd heltidsutbildning som kombinerar teori med 24 veckors praktik i arbetslivet. 2-3 dagar per vecka genomförs lärarledd undervisning på skolan eller online vilket kan variera något mellan kurserna. Övrig tid förväntas du delta aktivt i projekt- och grupparbeten, gästföreläsningar mm. Totalt behöver du lägga ca 40 timmar per vecka på dina studier. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.

Hur är utbildningen förankrad med arbetslivet?

På NBI/Handelsakademin samarbetar vi med ett brett nätverk av företag för att ge våra studerande en verklighetsnära och relevant utbildning. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med branschen.  Representanter från arbetslivet arbetar aktivt i en ledningsgrupp för varje utbildning samt företag tar emot studerande på LIA (Lärande i Arbete) så att du får tillämpa dina kunskaper i skarpt läge. Detta gör att du är väl förberedd för yrkesrollen och din framtida karriär.

Mer information och kontakt

För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort.

Utbildningsstart
Höstterminen 2025
Höstterminen 2026
Utbildningsslut
Vårterminen 2027
Vårterminen 2028
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2025-05-18
Branscher
Data & IT