Vill du jobba i en ansvarsfull roll inom rättsväsendet? Då är yrkesrollen Paralegal rätt för dig. Som Paralegal arbetar du med att ge administrativt stöd till advokater och andra jurister. Efter utbildningen kan du jobba som t ex Paralegal, Juridisk assistent, Kvalificerad juridisk handläggare och Advokatsekreterare.
Vad gör en Paralegal?
Paralegals spelar en central roll i juridiska processer genom att bistå advokater och jurister med administrativa och juridiska uppgifter. Yrkesrollen innebär juridisk forskning, upprättande av juridiska dokument, hantering av affärskorrespondens samt koordinering av kommunikation mellan olika parter. En paralegal kan även arbeta med enklare rättsutredningar, handlägga mål och förbereda domar.
För att lyckas i rollen krävs noggrannhet, analytisk förmåga och organisatorisk skicklighet. Paralegals behöver också vara kommunikativa och kunna samarbeta med juridiska team, klienter och myndigheter. Det är en dynamisk yrkesroll som kombinerar teknisk skicklighet med förståelse för komplexa juridiska sammanhang. Utbildning inom juridik och erfarenhet av juridisk administration är värdefullt för den som vill arbeta inom detta område.
Finns det en efterfrågan på yrkesrollen Paralegal?
Efterfrågan på Paralegals i Sverige har ökat markant de senaste åren. Denna yrkesroll, även känd som juridisk assistent, har blivit alltmer betydelsefull inom både privata och offentliga sektorer. Paralegals avlastar jurister och advokater genom att hantera administrativa och juridiska uppgifter, vilket bidrar till ökad effektivitet i rättssystemet.
Paralegals kan arbeta på advokatbyråer, företag, myndigheter och domstolar, där deras roll ofta innebär att koordinera juridiskt arbete, utföra enklare rättsutredningar och fungera som en central punkt i teamet.
Enligt arbetsmarknadsprognoser förväntas behovet av paralegals fortsätta öka, drivet av en stigande efterfrågan på juridiska tjänster och en strävan efter kostnadseffektivitet inom juridiska byråer och företag. Paralegals är en växande yrkesgrupp i Sverige med goda framtidsutsikter, tack vare deras viktiga stödjande roll inom juridiska verksamheter.
Vilken kompetens har jag efter utbildningen?
Juridisk handläggning och rättsutredning
Du kan analysera och tolka lagtext, tillämpa rättsregler och lösa juridiska problem. Du har kunskap om rättskällor, rättsdatabaser och juridiska processer inom civilrätt, offentlig rätt och affärsjuridik.
Dokumenthantering och juridisk administration
Du kan skapa, hantera och arkivera juridiska dokument såsom avtal, domslut och rättsutredningar. Du har kompetens inom juridiska IT-system, GDPR-hantering och ärendehanteringssystem.
Kommunikation och juridiskt språk
Du kan skriva och tolka juridiska texter på både svenska och engelska. Du har kompetens inom juridisk svenska och legal English och kan formulera juridiska PM, protokoll och klientbrev samt kommunicera professionellt i rättsliga sammanhang.
Praktisk juridisk tillämpning
Du har erfarenhet av att arbeta i en juridisk miljö genom LIA (Lärande i arbete). Du har lärt dig hantera verkliga juridiska ärenden på advokatbyråer, domstolar, myndigheter eller företags juridiska avdelningar och förstå hur juridisk verksamhet fungerar i praktiken.
Självständigt och teamorienterat arbetssätt
Du kan arbeta strukturerat och effektivt både självständigt och i team. Du har lärt dig att planera, genomföra och slutföra juridiska arbetsuppgifter under tidspress samt samarbeta med jurister, klienter och myndigheter i olika rättsliga sammanhang.
Hur ser utbildningens upplägg ut?
Utbildningen är en schemalagd heltidsutbildning som kombinerar teori med 23 veckors praktik i arbetslivet. 2-3 dagar per vecka genomförs lärarledd undervisning på skolan eller online vilket kan variera något mellan kurserna. Övrig tid förväntas du delta aktivt i projekt- och grupparbeten, gästföreläsningar mm. Totalt behöver du lägga ca 40 timmar per vecka på dina studier. Under lärande i arbete, LIA, följer du de arbetstider som gäller på företaget.
Hur är utbildningen förankrad med arbetslivet?
På NBI/Handelsakademin samarbetar vi med ett brett nätverk av företag för att ge våra studerande en verklighetsnära och relevant utbildning. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med branschen. Representanter från arbetslivet arbetar aktivt i en ledningsgrupp för varje utbildning samt företag tar emot studerande på LIA (Lärande i Arbete) så att du får tillämpa dina kunskaper i skarpt läge. Detta gör att du är väl förberedd för yrkesrollen och din framtida karriär.
Mer information och kontakt
För frågor, anmälan eller mer information – läs mer på respektive utbildning eller skicka en intresseanmälan. Du får genom en intresseanmälan direkt kontakt med utbildningsansvarig som återupptar kontakten via mail eller telefon inom kort.