Campus Varberg bild

Campus Varberg

Vi är löjligt stolta över vårt Campus i Varberg. Det kommer du också att vara när du väl har valt att lägga en del av din framtid här. Det finns många sorters Campus, men bara ett som detta. Campus Varberg är verkligen unikt.

Våra nya moderna byggnader och lokaler har blivit fantastiskt personliga. De ligger precis vid vattnet nere vid den gamla hamnen, ett stenkast från Varbergs imponerande fästning. Och bara ett stenkast från Varbergs centrum och järnvägsstationen.

Du får direkt den äkta känslan av marin miljö och närhet till det som är viktigt i livet. Det är här vi lever när vi studerar och bygger upp våra kunskaper och kompetens för framtiden. Det är här vi får vänner för livet. Det är här vi möter utmaningar och möjligheter. Det är här vi växer som människor. Och det är enkelt.

Ställ dig en kväll i vår stora dramasal högst upp under taket i en av huskropparna. Titta ut över Kattegatt när solen går ner. Låt tankarna flyta iväg. Du är på Campus Varberg – ett Campus utöver det vanliga.

Välkommen!

Processtekniker - hållbar produktion

Campus Varberg

Är du intresserad av en bransch där modern kompetens efterfrågas och där det finns ett mycket stort behov av att nyrekrytera? Är du teknisk intresserad? Tycker du om att arbeta både självständigt och i team med utveckling? Då ska du utbilda dig till processtekniker med inriktning hållbar produktion.

Omställningen som industrin och samhället står inför är avgörande för vår framtid. Därför är hållbarhet och cirkulär ekonomi viktiga delar av utbildningen. I en cirkulär ekonomi tar man hänsyn till hur en produkt ska återvinnas redan när man designar den. Stor vikt läggs vid att produkten ska gå att dela upp och källsortera. Detta ställer höga krav på val av material och tillverkningssätt. Med hjälp av nya teknologier sker nu en utveckling i branschen av nya affärsmodeller utifrån ett cirkulärt förhållningssätt.

Utbildningens mål
Målet är att du efter utbildningen ska ha breda kunskaper inom industriella processer, hållbarhet, elektrisk mätteknik, styr- och reglersystem, grundläggande kemi och IT samt kvalitets- och hållbarhetsarbete.

Vidare förmåga att underhålla och driftsätta anläggningar utifrån ett hållbart fokus, utveckla ett hållbarhetsperspektiv i livscykeln för produkter och tjänster, förbättra reglersystem genom simulering och att använda datorhjälpmedel med mera.

Du ska bland annat ha kompetens att utföra praktiska moment inom drift och underhåll, bidra till en hållbar produktion i en processteknisk verksamhet och definiera och fatta beslut avseende åtgärder vid driftproblem.

Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetenser som gör att du kan ta ansvar i rollen som processingenjör, processoperatör, processtekniker eller produktionstekniker.

Utbildningens innehåll i korthet

  • Grundläggande elteknik
  • Grundläggande energiteknik
  • Grundläggande maskinteknik
  • Grundläggande reglerteknik
  • Kraft- och värmeproduktion
  • Hållbarhet 
  • Processkemi
  • Processteknik
  • Processteknisk matematik
  • Arbetsmiljö och processäkerhet
  • LIA 1
  • LIA 1
  • Examensarbete

Mer information om utbildningsorter
Du söker plats på utbildingen i Varberg eller vår satelitort Mariestad. Utbildningen sänds i realtid från klassrummet i Varberg till satellitorten. Där följer du undervisningen i klassrum tillsammans med dina studiekamrater. Vissa delkurser sänds även digitalt till Varberg om utbildaren för delkursen befinner sig på annan ort. Då undervisningen sänds digitalt kan det öppna upp för möjligheten att delvis ta del av utbildningen på distans. Kontakta ansvarig utbildningsledare för att mer information om utbildningens upplägg och dina möjligheter.

Kontakt
Maria Lindfors
Utbildningsledare

Utbildningsstart
2024-09-01
Utbildningsslut
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-08-31
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Satellitort
Mariestad

Vatten- och biogastekniker

Campus Varberg

Hållbarhetsfrågorna är viktiga idag och kommer så att förbli. Biogasframställning och vattenrening är två områden med stark koppling till gröna frågor. Inom verksamheterna finns en stor efterfrågan på drifttekniker, som kan driva och underhålla anläggningarna. Utbildningen på Campus Varberg gör dig väl förberedd för ett tekniskt yrke där du bidrar till en hållbar samhällsutveckling.

Hållbarhet ur ett miljöperspektiv är något som hela samhället idag strävar efter och hållbarhetstanken utgör ett grundläggande inslag i denna utbildning.

Biogas kallas ”det mest miljövänliga bränslet” och det är därmed knappast förvånande att det har väckt stort intresse, medan vattenfrågan globalt sett har stark politisk betydelse – det är inte överallt som människor alltid har tillgång till ett glas rent vatten.

På båda dessa områden behövs tekniker med kompetens att driva och underhålla anläggningar. Nya biogasanläggningar kommer att byggas i Sverige och redan nu finns ett behov av drifttekniker, och landets vattentjänstföretag behöver anställa flera hundra personer med denna kompetens inom de kommande fem–tio åren.

Utbildningens mål
Efter denna utbildning kan du arbeta antingen som drifttekniker inom biogas, vattenproduktion eller vattenrening, eller som processtekniker på exempelvis ett vattenverk, reningsverk eller ett värmeverk. Du kan driva och underhålla samt utföra reparationer på en biogasanläggning, och du känner till produktens olika användningsområden. Likaså har du kunskap om grundläggande avlopps- och reningsteknik samt kompetens att välja lämplig processutrustning för vattenrening. Att utföra beräkningar och skriva rapporter är ytterligare exempel på vad du lär dig under denna utbildning.

LIA-perioderna, alltså de delar av utbildningen som sker på en arbetsplats, utgör ett viktigt inslag eftersom det är då som du omsätter dina teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter. Sammantaget blir du väl förberedd för flera olika yrkesroller och får kompetens som arbetslivet efterfrågar.

Utbildningen bedrivs på distans, men innehåller även ett antal fysiska träffar som du genomför på plats på Campus Ljungby.

Kontakt
Karin Cejie Nilsson

Utbildningsstart
2024-09-01
Utbildningsslut
2026-07-31
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-08-31
Branscher
Teknik & tillverkning
Övrigt
Studieort
DISTANS (Varbergs kommun)

VVS-ingenjör - energi och teknik

Campus Varberg

Ventilation, värme och sanitet (VVS) är ett av de mest efterfrågade kompetensområdena inom bygg- och konsultbranschen idag. Anledningen är att Sverige genomgår en exceptionell byggboom på grund av ökad befolkning, stora renoveringsbehov i äldre miljonprogram samt en industri som går på högvarv. Till detta ska läggas stora pensionsavgångar och behovet av ny kompetens i en snabbt föränderlig teknikmiljö utifrån nya lagar och förordningar.

VVS-ingenjörens kompetens spänner över ett brett arbetsfält, dels som konstruerande konsult och dels som uppdragsledare respektive projektledare för själva genomförandet. Kraven inom området energieffektivitet, hållbarhet och inomhusmiljö blir allt tydligare och påverkar såväl offentliga lokaler och industri som kontor och bostäder. Utvecklingen av ett effektivt byggande innebär större krav på utnyttjandet av moderna digitala verktyg liksom en snabb anpassning till nya tekniska lösningar och produkter. Behovet av VVS-ingenjörer med uppdaterad kompetens är stort.

Utbildningens mål
Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetens som gör att du kan ta ansvar i rollen som projektör, konstruktör, uppdragsledare och projektledare inom konsultföretag, fastighetsbolag, byggentreprenör eller offentlig verksamhet.

Utbildningen kommer att ge dig de verktyg och den kompetens som krävs för att arbeta med och ta ett självständigt, professionellt ansvar för utredningar, beräkningar, projektering, konstruktion, projektledning, ekonomi och uppföljning av olika VVS-projekt.

Ett urval av utbildningens kurser:

  • Brandskydd 
  • Branschanpassad CAD 
  • Branschanpassad Matematik 
  • Distributionssystem 
  • Entreprenadjuridik och branschregler 
  • Examensarbete 
  • Klimatsystem med effekt och energiberäkning 
  • Kontroll och provning
  • LIA 1 
  • LIA 2 
  • Produktionssystem 
  • Projektekonomi 
  • Projektering och byggnadsteknik 
  • Projektledning för VVS-ingenjörer
  • Strömningslära
  • Styr- och reglerteknik 
  • Termodynamiska kretsprocesser 
  • Verksamhetsstyrningssystem 

Mer information om utbildningsorter
Du söker plats på utbildingen i Varberg eller till någon av våra satelitorter Lidköping eller Ljungby. Utbildningen sänds i realtid från klassrummet i Varberg till satelitorterna . Där följer du undervisningen i klassrum tillsammans med dina studiekamrater. Vissa delkurser sänds även digitalt till Varberg om utbildaren för delkursen befinner sig på annan ort. Då undervisningen sänds digitalt kan det öppna upp för möjligheten att delvis ta del av utbildningen på distans. Kontakta ansvarig utbildningsledare för att mer information om utbildningens upplägg och dina möjligheter.er.

Kontakt
Magnus Svanström

Utbildningsstart
2024-09-01
2025-09-01
Utbildningsslut
2026-07-31
2027-07-31
Studietakt
100%
YH poäng
415 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2024-08-31
Branscher
Bygg & fastighet
Teknik & tillverkning
Satellitort
Ljungby, Lidköping

Elingenjör / Elkonstruktör

Campus Varberg

Behovet av elingenjörer/elkonstruktörer ökar stadigt och yrkesgruppens arbetsområde har blivit större. Nybyggnations- och moderniseringsprojekt blir alltmer komplexa med högt tekniskt innehåll, samspel mellan olika teknikområden och höga krav på energieffektivitet och hållbarhet. Tillväxtmålen för byggnation är högt satta och elektrifieringen av samhället är i fokus. Elingenjören/elkonstruktören har en nyckelroll i detta arbete och omställning.

Elingenjörens/elkonstruktörens arbete utförs till största delen på kontor vid datorn med design och problemlösning i CAD-miljö. Du skapar ritningar i 2D och 3D för elkonstruktioner och elektronik som ska installeras, du projekterar ljusmiljöer, skapar kraft, datanät och säkerhetstekniska lösningar. Du följer regler, standarder och föreskrifter, för noggrann dokumentation och är väl insatt i avtals- och entreprenadjuridik. Arbetet sker i projektform i samarbete med kund/beställare och övriga involverade yrkesroller och discipliner. 

Yrket passar dig som vill ha ett omväxlande arbete med goda möjligheter till specialisering och karriär. Branschen ser gärna fler tjejer i sina team.

Utbildningens mål
Utbildningen har bedrivits sedan 2010 och är således väletablerad i branschen och noggrant utformad med mål att ge de studerande just den grundutbildning av teoretisk och praktisk kunskap som efterfrågas högt.

Efter utbildningen anställs våra studerande framförallt av större och mindre konsultföretag. Inte minst av våra ledningsgruppsföretag AFRY, BA-Elteknik, Creacon, Norconsult, Ramboll, Rejlers, Ringhals, Sweco, Vinnergi och WSP.

Utbildningens innehåll
Utbildningen ger övergripande kunskap om elteknik, elkraft, tele/data, ljusdesign, säkerhetsteknik, energioptimering. Du lär dig konstruera i verktyg såsom AutoCAD, MagiCAD, Revit och DiaLux. Du får med dig viktiga pusselbitar som projektledning och gruppdynamik, entreprenadjuridik och hållbarhetsperspektiv.

  • Belysningsteknik 
  • Förberedande CAD-ritning 
  • CAD-konstruktion och kretsschema 
  • Elkraft
  • Ellära, motorer och elmaskiner
  • Hållbarhet och energioptimering
  • Säkerhetsteknik  
  • Introduktion till BIM och Revit 
  • IT-kommunikation 
  • Tillämpad matematik
  • Byggprocess och entreprenadjuridik 
  • Projekt och gruppdynamik 
  • LIA 1
  • LIA 2
  • LIA 3
  • Examensarbete 

Kontakt
Anneli Zell

Utbildningsstart
2024-09-01
2025-09-01
2026-09-01
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
2028-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Teknik & tillverkning
Säkerhetstjänster
Bygg & fastighet

IT projektledare

Campus Varberg

Det har länge varit stor brist på IT-kompetens i Sverige. Detta i kombination med implementering av nya tekniker såsom hyperautomation, molntjänster, 5G och AI pekar allt på en fortsatt stor efterfrågan. Behovet av digitalisering på alla nivåer och områden har blivit allt tydligare och Coronapandemin förstärkte denna trend. 

Ett flertalet undersöknngar och rapporter kring behovet av IT-kompetens är också samstämmiga – IT-projektledare är en av de mest efterfrågade IT-kompetenser under många år framöver. Rollen är avgörande för att olika intressenter ska kunna samspela och effektivt nå funktions- och tidsmål i alla IT-projekt. En viktig ingrediens är att förstå både tekniken bakom ett IT-projekt och uppdragsgivarens respektive kundens behov av lösning och samtidigt kunna kommunicera åt båda hållen. Både regionalt och nationellt är efterfågan stor på IT-projektledare. 

Utbildningens mål
Målet är att du efter fullgjord utbildning ska kunna arbeta självständigt och utifrån organisationens perspektiv leda och planera IT-projekt. Du ska arbeta på ett affärsmässigt, hållbart och kundorienterat sätt. Du ska kunna leda grupper och team i projekt- och förändringsarbete utifrån en grundläggande teknisk förståelse. Efter genomförd utibildning har du kunskaper, färdigheter och kompetenser som gör att du kan ta ansvar i roller som affärsutvecklare IT, agil projektledare, IT-projektledare, projektledare digitalisering och uppdragsledare IT.

Kontakt
Magnus Svanström
Utbildningsledare
0340-69 74 31
076-34 33 84

Utbildningsstart
2024-09-01
Utbildningsslut
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Data & IT
Ekonomi, admin, sälj