Säkerhetstjänster
Detta branschområde täcker in arbeten där man på olika sätt sysslar med olyckor, brott och säkerhet. Det handlar både om förebyggande arbete, innan någonting har skett, och med räddningsåtgärder och utredningsarbete efter att någonting sånt har hänt. Att arbeta med säkerhet kan handla om att vara väktare eller flygplatskontrollant, brandman eller polis. Man kommer i alla dessa yrken att ha kontakt med människor och ofta samarbeta med olika yrkesgrupper. Allt fler säkerhetsarbeten kräver tekniskt kunnande eftersom teknikutvecklingen sker snabbt inom detta område. Datasäkerhet är ett viktigt område som blir allt mer aktuellt.

Filter
Studieform

Din sökning på gav 37 träffar

Kvalitetssäkrare och testare inom IT

Nackademin

Är du en nyfiken, uppfinningsrik och envis person som gillar analytiskt arbete, så har du nu chansen att utbilda dig till en yrkesroll som IT-branschen skriker efter – kvalitetssäkrare och testare inom IT.

Som kvalitetssäkrare och testare inom IT säkerställer du hög kvalitet i produkter och tjänster innan de släpps till release på marknaden. Du har en viktig roll inom utvecklingen av ny programvara, för att säkerställa att tekniken möter användarnas behov på ett tillfredsställande sätt, och att ni levererar fungerande och kvalitetssäkrade produkter. Engagemanget från arbetslivet är stort och det är hög efterfrågan på våra studenter för både LIA och jobb efter examen.

Yrkesroller efter utbildningen
Behovet av kvalitetssäkrare och testare inom IT fortsätter att kraftigt öka. IT-projekt blir allt mer komplexa och mer resurser läggs på att kvalitetssäkra systemutvecklingsprojekt. I och med detta så ökar efterfrågan på testare kraftigt. Det finns därför stora möjligheter för både anställning och konsultuppdrag inom branschen lång tid framöver. Efter utbildningen Kvalitetssäkrare och testare inom IT kan du arbeta som IT-konsult eller på ett företags interna IT-avdelning som till exempel:

  • Mjukvarutestare
  • Testautomatiserare
  • Testledare, IT
  • Teknisk testare
  • Programvarutestare

Utbildningen
Du kommer att lära dig kvalitetssäkring och testning grundligt, genom att både teoretisk och praktisk få tillämpa hela testprocessen i olika verklighetstrogna situationer. Du får kunskap om vilka metoder som passar för olika typer av uppdrag, vilka testtekniker du kan använda i olika situationer, olika testverktyg samt hur man testar och kvalitetssäkrar programvaror. Vi går också igenom branschens olika områden inom kvalitetssäkring och testning av IT.

LIA
En fjärdedel av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats genom en LIA-praktik. Tidigare studenter som har läst den här utbildningen har gjort LIA-praktik hos företag som Polisen, ICA, Spotify, Bontouch, NordicStation, Handelsbanken, Redmind, Creuna, Expleo och Silverrail.

Särskild behörighet:

  • Matematik 2/B (Du behöver ha godkända betyg i antingen matematik 2a, 2b eller 2c. Motsvarar även matematik B)
  • Programmering A/1

Läs mer om utbildningen här!

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-23)
Påbörjad (2022-08-01)
2023-08-01
2024-08-01
Utbildningsslut
2023-06-01
2024-06-01
2025-06-01
2026-06-01
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2023-06-07
Branscher
Data & IT
Säkerhetstjänster
Teknik & tillverkning
Studieort
Solna kommun

Elkonstruktör

Campus Varberg

Behovet av elkonstruktörer ökar stadigt och elkonstruktörens arbetsområde har blivit större. Nybyggnations- och moderniseringsprojekt blir alltmer komplexa med högt tekniskt innehåll, samspel mellan olika teknikområden och höga krav på energieffektivitet och hållbarhet. Tillväxtmålen för byggnation är högt satta och elektrifieringen av samhället är i fokus. Elkonstruktören har en nyckelroll i detta arbete och omställning. 

Elkonstruktörens arbete utförs till största delen på kontor vid datorn med design och problemlösning i CAD-miljö. Du skapar ritningar i 2D och 3D för elkonstruktioner och elektronik som ska installeras, du projekterar ljusmiljöer, skapar kraft, datanät och säkerhetstekniska lösningar. Du följer regler, standarder och föreskrifter, för noggrann dokumentation och är väl insatt i avtals- och entreprenadjuridik. Arbetet sker i projektform i samarbete med kund/beställare och övriga involverade yrkesroller och discipliner. 

Elkonstruktör är ett yrke som passar dig som vill ha ett omväxlande arbete med goda möjligheter till specialisering och karriär. Branschen ser gärna fler tjejer i sina team.

Utbildningens mål
Utbildningen har bedrivits i tretton år och är således väletablerad i branschen och noggrant utformad med mål att ge de studerande just den grundutbildning av teoretisk och praktisk kunskap som efterfrågas högt.

Efter utbildningen anställs våra studerande framförallt av större och mindre konsultföretag. Inte minst av våra ledningsgruppsföretag AFRY, BA-Elteknik, Ramboll, Rejlers, Ringhals, Sweco, Vinnergi och WSP.

Utbildningens innehåll i korthet
Utbildningen ger övergripande kunskap om elteknik, elkraft, tele/data, ljusdesign, säkerhetsteknik, styr- och reglerteknik. Du lär dig konstruera i verktyg såsom AutoCAD, MagiCAD, Revit och DiaLux. Du får med dig viktiga pusselbitar som projektledning och gruppdynamik, kvalitetsstyrning och entreprenadjuridik.

  • Belysningsteknik 
  • Förberedande CAD-ritning 
  • CAD-konstruktion och kretsschema 
  • Elkraft
  • Ellära, motorer och elmaskiner
  • Styr- och reglerteknik 
  • Säkerhetsteknik  
  • Introduktion till BIM och Revit 
  • IT-kommunikation 
  • Tillämpad matematik
  • Byggprocess och entreprenadjuridik 
  • Kvalitetsstyrning 
  • Projekt och gruppdynamik 
  • LIA 1
  • LIA 2
  • LIA 3
  • Examensarbete 

Kontakt
Anneli Zell

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-09-06)
Påbörjad (2022-09-05)
2023-09-04
Utbildningsslut
2023-06-30
2024-06-30
2025-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Sen ansökan
Ansökan stänger
2023-06-21
Branscher
Teknik & tillverkning
Säkerhetstjänster
Bygg & fastighet

Flyg- / helikoptertekniker

Nordiskt FlygTeknik Centrum Luleå - NFTC

Flygtekniker/Helikoptertekniker

Utbildningen passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att ta ansvar. Med denna utbildning får du möjligheten att kliva in i flygbranschen - en internationell högteknologisk bransch där fokus ligger på säkerhet och effektivitet.

Undervisningen är en blandning av både teori och praktik och där du är schemalagd mån-fre ca: 8:15-15:30.

Det första året kommer du ha både teori och praktik, fördelningen är 50/50, de teoretiska delarna har du i klassrummet och de praktiska delarna sker ute i hangaren, där du har tillgång till ett flertal luftfartyg och mängder av extra delar. Du kommer att få arbeta självständigt efter manualer och arbetsordrar, precis som på en riktig flygverkstad. Även om du jobbar självständigt finns det ett flertal instruktörer som hjälper till och det är också de som kontrollerar att allt blivit rätt gjort efter utfört arbete.

I utbildningen ingår även praktik på något av de företag vi samarbetar med.

Som färdigutbildad tekniker är det du som kontrollerar, underhåller och garanterar att luftfartyget är luftvärdigt efter genomförd inspektion eller service. Arbetar du på en mindre verkstad som gör mindre omfattande arbeten kommer du kanske göra allt arbete själv, eller om du jobbar på en större verkstad som utför även större arbeten blir det kanske du som leder arbetet och har en grupp med tekniker och mekaniker under dig. Oavsett vilken typ av flygverkstad du hamnar på, kommer det innebära en utmanande miljö med varierande arbetsuppgifter där ansvar och professionalitet ligger i fokus.

Med ett komplett utbildningsintyg (Certificate of Recognition) från NFTC behöver du endast arbeta 2 år efter avslutade studier med luftfartygsunderhåll innan du kan erhålla ditt certifikat - istället för 3-5 år om du studerar på en skola som inte erbjuder en komplett utbildning.

Utöver utbildning mot helikoptertekniker B1.3 finns även möjlighet att examinera i kurserna:

  • M11 Flygplanlära
  • M17 Propeller
  • M16 Kolvmotor

Vilket ger dig möjligheten att även erhålla certifikat:

  • B1.1 - Flygplan med gasturbinmotor (kräver komplettering av kurs M11 och M17)
  • B1.2 - Flygplan med kolvmotor (kräver komplettering av kurs M11, M16 samt M17)
  • B1.4 - Helikopter med kolvmotor (kräver komplettering av kurs M16)

Detta möjliggörs genom NFTCs samarbete med Klippans och Nyköpings flygteknikutbildning.

Behörighet
För att söka in till flygtekniker behövs, förutom grundläggande gymnasiekompetens, minst godkänt betyg i En6, Ma2 och Fy1, (tidigare EnB, MaB och FyA). Du behöver även behärska svenska språket väl.

Om du saknar någon kurs men kan uppvisa betyg som visar att du ändå kan klara utbildningen (exempelvis mycket bra gymnasiebetyg), så kan du bli antagen. I vissa fall kan vi även ta in sökande som på något sätt kan uppvisa andra motsvarande kunskaper.

Ansökan gör du via vår hemsida >>

Boende för sökande
Som elev vid Nordiskt Flygteknikcenter har du förtur till SBS:s studentbostäder på Klintvägen. Du kommer att ha din bostad nära andra elever vid NFTC. Läs mer om hur du söker boende här >>.

Förtur till boende gäller till och med två veckor efter första antagningsbeskedet. Därefter går det fortfarande bra att söka våra bostäder men då gäller ej förtur.

Vi samarbetar med ett antal olika flygföretag över hela landet och genomför kurser och utbildning till både civila flygbolag och försvarsmakten enligt gällande regelverk. 

Vid frågor maila oss på info@nftc.se.

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-23)
Påbörjad (2022-08-22)
2023-08-10
2024-08-01
2025-08-01
Utbildningsslut
2023-06-30
2024-06-30
2025-07-10
2026-07-09
2027-07-08
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-06-06
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Säkerhetstjänster
Studieort
Luleå kommun

Flygtekniker / El- och Avioniktekniker B1.1/B2

Flygteknik Technical Training Nyköping

Upptäck världen som Flygtekniker! 
Denna utbildning ger dig en unik möjlighet att bli Flygtekniker i både kategori B1.1, vilket gäller på Turbinmotorflygplan, och B2 som är en specialkompetens inom el och avionik. Detta ger dig en Flygteknikutbildning helt utan begränsningar! 

Med landningsbanan alldeles utanför dörren och hangarerna fulla med flygplan väntar en flygteknikerutbildning som tar dig rakt in i en spännande bransch. En resa som kan fortsätta långt ut i världen, eftersom du även får möjlighet att ta de certifikat som krävs för att arbeta utanför Sveriges gränser.

Har du högtflygande drömmar? Välkommen till Flygteknik Technical Training på Stockholm Skavsta Airport, Nyköping.

Fantastisk miljö, oslagbart utbildningsmaterial
Hos oss får du omsätta teori till praktik i en spännande och verklighetsnära miljö, med tillgång till både mekaniska verkstäder och lackverkstad. Samtliga lärare har lång erfarenhet från flygbranschen.

Skolan ligger precis vid Skavsta internationella flygplats, 7 km från Nyköping. Vi har ett mycket gott samarbete med branschen, vilket bland annat möjliggör till bra praktikplatser i Sverige och utomlands, samt att vi har fint utbildningsmaterial som donerats till oss.

Skolan har under flera år haft ett mycket gott samarbete med Saab Aircraft och detta har resulterat i en Saab 340 och en Saab 2000 och en otrolig mängd flygplansmateriel. Detta tillsammans med alla duktiga lärare bidrar till att du får en särklassig utbildning inom området flygteknik.

Allt det här kommer du att kunna
Flygteknikerutbildningen kommer att ge dig fördjupade kunskaper om luftfartygskonstruktion, funktion och verkningssätt samt färdigheter i service, underhålls-, reparations- och modifieringsarbete. Du kommer också att lära dig om säkerhetsföreskrifter, besiktningar, analys/diagnostisering och luftfartsbestämmelser och deras tillämpning.

På skolan lägger vi stor vikt vid att du får utveckla din förmåga att använda modern informationsteknologi samt en djupare insikt om datateknikens användning inom det flygtekniska området.

Efter utbildningen
Efter avslutad utbildning med godkänt resultat får du ett utbildningsintyg av oss som ger dig möjlighet till ett Flygteknikercertifikat enligt både B1.1 och B2, ett certifikat utan några begränsningar och som ger dig stora möjligheter till jobb. Certifikatet är giltigt i hela Europa och även andra delar av världen.

Särskilda förkunskaper
För att antas till utbildningen måste du ha minst betyg E enligt gymnasieförordningen gy-2011 i kurserna:

  • Engelska 6
  • Matematik 2
  • Fysik 1b1/1a1 eller
  • Naturkunskap 1b/1a1
  • tillsammans med minst 50 gymnasiepoäng totalt inom ämnen som teknik, el, installation, automation, industriteknik samt fordonsteknik.

Alternativt motsvarande betyg och kurser enligt äldre bestämmelser.

Du kan även kontakta:
Björn Axelsson, utbildningschef 073-662 22 74
Skolans expedition, 0155-24 89 87

LIA-företag som vi samarbetar med:
SAAB AB, Täby Air Maintenance, Jet Aviation, Bromma Air Maintenance, Norwegian, European Maintenance Service, SAS och Nordic MRO.

Särskilda förkunskaper/villkor * Minst betyg E enligt gymnasieförordningen gy-2011 i kurserna:

- Engelska kurs 6
- Matematik kurs 2
- Fysik 1b1/1a eller Naturkunskap 1b/1a1 tillsammans med minst 50 gymnasiepoäng totalt i kurser inom ämnen som Teknik, El, Installation, Automation, Industriteknik samt Fordonsteknik. * Alternativt motsvarande betyg och kurser enligt äldre bestämmelser

Särskilda förkunskaper
Se dokument om Behörighetskrav YH B1.1/B2

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-08-16)
Påbörjad (2022-08-15)
2023-08-14
Utbildningsslut
2024-02-28
2025-02-28
2026-02-28
Studietakt
100%
YH poäng
500 YH-poäng (ca. 2.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2023-05-31
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Säkerhetstjänster

Arbetsmiljöingenjör

TCC Sverige AB

Är en bra arbetsmiljö det du brinner för?

I vår yh-utbildning Arbetsmiljöingenjör får du kunskaper om vilka lagar och regelverk som gäller på en avancerad nivå inom arbetsmiljöområdet. Du får lära dig om vilka kemiska, fysikaliska, organisatoriska och psykosociala faktorer som kan påverka arbetsmiljön.

Som arbetsmiljöingenjör arbetar du med allt som rör arbetsmiljö, inklusive kemiska hälsorisker till riskanalyser, personlig skyddsutrustning och olycksfallsutredningar. Du måste kunna kommunicera risker till ansvariga chefer och lösa arbetsmiljöproblem genom att föreslå adekvata lösningar. Det kan handla om att införa nya arbetsrutiner eller att ställa krav på underleverantörerna.

Som arbetsmiljöingenjör bidrar du också med kunskap om arbetsmiljölagstiftningen och har kontakter med myndigheter. Du arbetar även med implementering av arbetsmiljöledningssystem och certifieringssystem.

Utbildningen är på heltid och distans. Vi har 10 fysiska träffar i Skellefteå. Denna utbildning är en av få Yrkeshögskoleutbildningar i Sverige som bedrivs på kvalifikationsnivå-SeQR 6.

Utbildningen bygger på tre centrala delar: Självstudier, problemlösning och arbete i basgrupper. Basgruppsarbetet är den grundläggande arbetsformen i PBL. Här väljer gruppen själva hur arbetet skall organiseras och har stor frihet för sina studier men också ett stort ansvar.

Under utbildningen kommer du ha föreläsningar/seminarier ca 6-8 timmar per vecka via Zoom.

I utbildningen ingår 3 LIA-perioder, totalt 26 veckor, där den studerande i skarpt läge på olika arbetsplatser utvecklar dina teoretiska kunskaper i praktiken och skapar kontakter som leder till jobb. 

Efter utbildningen har du kompetens att urskilja sambandet mellan produktion, arbetsmiljö och yttre miljö samt hur ett förändringsarbete kan utföras för att främja organisationsutveckling.

Särskilda förkunskaper:

Du har läst följande gymnasiekurser och fått lägst betyget G/E/3:
Matematik 2
Engelska 6
Naturkunskap 2
Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

ELLER

Matematik 2
Engelska 6
Fysik 1
Kemi 1
Biologi 1
Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Utbildningsstart
Påbörjad (2021-09-01)
Påbörjad (2022-09-05)
2023-09-04
2024-09-02
Utbildningsslut
2023-06-30
2024-06-30
2025-06-30
2026-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
440 YH-poäng (ca. 2.2 år)
Branscher
Säkerhetstjänster
Teknik & tillverkning
Ekonomi, admin, sälj
Studieort
DISTANS (Skellefteå kommun)