Per Ström upplevde en alldeles för stor tillvaro framför datorn. Han hade utbildat sig inom programmering, arbetade som systemutvecklare och utöver det har han ett stort gamingintresse.  Han ville bort från kontorsmiljö och gjorde vad många andra bara vågar drömma om: Sökte utbildning med annan inriktning och flyttade! Nu studerar han till Servicetekniker Elkraft och ser fram emot ett yrkesliv fyllt med olika utmaningar i olika miljöer!

Berätta om din bakgrund?
– Efter ett tekniskt basår började jag en 5-årig civilingenjörsutbildning med två valbara inriktningar: programmering och spelprogrammering. När det var dags att välja inriktning erbjöds bara inriktningen spelprogrammering. Jag körde på, men det var inte riktigt det jag hade tänkt mig. Till slut hoppade jag av och började jobba. Närmast som systemutvecklare men efter några år kände jag att jag behövde göra något annat. Jag ville inte sitta framför en dator hela dagarna.

Hur kom det sig att du valde just Servicetekniker Elkraft?
– Min bror jobbar som Servicetekniker inom elkraft och han pratar alltid om hur bra det är. Han tipsade att Åsbro hade utbildningen. ”Åsbro ska vara bra” sa han, så Åsbro får det bli tänkte jag. Jag sökte utbildningen och flyttade ifrån Karlskrona.

Hur ser framtiden ut?
– Vi får en väldigt bred utbildning, så jag tror att jag skulle kunna jobba med det mesta som har med elkraft (0,4-400kV) att göra. Jag gillar felsökning, stationer och reläer, ja det mesta är kul! Och jag ser fram emot att få ställas inför nya utmaningar, vara i olika miljöer och få arbeta mer fysiskt.

Vad tycker du om utbildningen?
– Jag är jättenöjd med utbildningen. Vi har mycket teori på morgonen som sen öppnar upp för det praktiska. Teorin kan bitvis uppfattas tung, men den är viktig och det känns inte som teori på universitetet. Mer ett samtal med mentorn för att få klarhet i orsak-verkan och hur du arbetar på rätt sätt. ”Tar du där så gör du illa dig men tar du där efter att du har gjort så här, då går det bra” typ så. Än så länge är det grymt kul varje dag. Det är häftiga grejer som vi får göra och det är fysiskt arbete.

Nu ska ni ut på LIA (Lärande i arbete), hur känns det?
– Jag ser fram emot det jättemycket! Jag kommer göra min första LIA på Vattenfall, men jag är  även lite intresserad av järnväg, det är ett spännande område som vi också kan jobba inom! Fördelen med LIA är att du kan prova på olika arbetsområden och det är jätteviktigt, framför allt när yrkesrollen är så bred.