”Stämningen på Tillskärarakademin är magisk”

Hon är bara 27 år gammal men redan har Blenda Averfalk hunnit med både att studera och jobba inom textil och design. Utbildningen på Tillskärarakademin i Malmö, som drivs av Medborgarskolan har lagt grunden till en spännande framtid.

Det var en slump som ledde fram till att Blenda kom in på konst- och designspåret efter gymnasiet. – En dag sprang jag på studievägledaren i korridoren. Hon frågade mig vad jag skulle göra efter gymnasiet? Och jag sa att jag tycker om att rita och måla, säger hon.

På Tillskärarakademin läste hon först Mönsterkonstruktör/Direktris och sedan påbyggnadsutbildningen Produktutvecklare/ Design, vilket gav henne en bred bas att stå på inför framtiden.

– På Tillskärarakademin lärde jag mig grunderna till sömnad. Dels det konstruktionsmässiga men även det som gäller passform.

– Kurserna i teckning var riktigt roliga och att lära sig konstruktion med allt det tekniska. Man fick lära sig hur ett plagg sitter på en kropp. Stämningen på Tillskärarakademin är magisk, det är fina lokaler och duktiga lärare, säger hon.

Efter utbildningen på Tillskärarakademin praktiserade Blenda på en textilateljé i Simrishamn, och efter det väntade jobb på HM:s huvudkontor i Stockholm följt av Samsøe Samsøe i Köpenhamn. Nu studerar hon konst i Simrishamn via Österlenskolan för konst och design samtidigt som hon undervisar på en YH-utbildning på Tillskärarakademin i designprogrammet Clo3d. I framtiden kan vad som helst hända, men hon tror att hon kommer att stanna inom konst- och textilvärlden.

– Jag tycker att det är kul med 3D och att arbeta med Clo3d. Kanske kommer jag att jobba som konsult längre fram.