– Man packar ihop sina grejer, rullar ut med bandvagnen i linjegatan och börjar montera.

Så beskriver Herman Öberg, 20 sin arbetsdag som anläggningsmontör på transmissionsnätet. Efter sin examen i november 2020, tog han anställning på Vattenfall i Motala och arbetar just nu i Växjö med att utföra topplinjebyte på 130 kV-ledning.

Jobbet passar mig, att packa sina grejer och sticka ut i skogen, det är ett häftigt yrke. När man jobbar så går man in för jobbet, det kan bli långa dagar, men sen får man lite längre ledigt över helgen och det trivs jag med. Jag vill inte sitta på kontor.

Herman gick på El- och Energiprogrammet och när han kom till Åsbro Kursgård via ett studiebesök som hemskolan anordnat, och fick prova att klättra i stålstolpe på hög höjd, blev han övertygad.

– När jag fick klättra i stålet, upp i A-stolpen på 24 meters höjd, då kände jag att det här vill jag göra.

Herman lockades till utbildningen för att det var ett häftigt och speciellt yrke. Att få arbeta ute och på hög höjd.

– Utbildningen var jätterolig, när man väl kom in i det så gick man upp på morgonen packade sina grejer och stack ut i skogen för en utbildningsdag.  Vi hade verkligen skitkul, att bo tillsammans med massa bra vänner, gymma och basta nästan varje kväll. Riktigt trevligt! Instruktörerna på utbildningen är klockrena, de har mycket kunskap och är bra att ha och göra med. Det var en upplevelse att utbilda sig till Anläggningsmontör Storkraftnät, det var lärorikt och minnesvärt.

Herman har ett långt och spännande arbetsliv framför sig.