Problemlösning, eget initiativ, ingen dag är den andra lik, arbete i alla väder. Så beskriver Jonathan yrkesrollen som Tekniker inom Elkraft på Vattenfall ServicesNordic i Skövde. Han tog examen i december och nu äntligen har han påbörjat ett efterlängtat arbetsliv.

Jonatan hade yrkeslivet utstakad redan på gymnasiet. Han skulle arbeta som installationselektriker fram till pension. Efter lumpen kom Coronapandemin och jobben fanns helt enkel inte. På nätet hittade han Åsbro Kursgårds utbildningar inom elkraft.  Det resulterade i att han började Yh-utbildningen Servicetekniker Elkraft.

Vad gör du just nu?
– Just nu håller vi på att iordningställa kabeltrummor ute. Jag började anställningen för 1,5 månad sen, så en viss inskolningsperiod råder fortfarande. Jag har nyss fått min servicebil och mina verktyg och jag kommer att arbeta främst med nyanslutningar och mätarbyten. Målet jag hade med utbildningen var att den skulle leda till jobb, så det känns riktigt bra!

Varför valde du utbildningen till Servicetekniker Elkraft?
– Jag sökte först Anläggningsmontör Storkraftnät och tänkte att jag skulle bli linjemontör, men utbildningen var redan fullsatt och efter samtal med Kursgården, så valde jag att söka till Servicetekniker Elkraft. Jag hade ingen tydlig bild av vad den utbildningen skulle ge mig, men det visade sig att den vart riktigt bra!

Om utbildningen då?
– Utbildningen var suverän! Vår mentor Patrick var en stor bidragande faktor till det. Hans förmåga att lyssna in och på ett pedagogiskt sätt överföra kunskap. Kunskap som vi sedan får problematisera kring i praktiska övningar. Själva upplägget med teori på förmiddagen och praktiska övningar på eftermiddagen var bra. Utbildningen var bitvis krävande men framför allt otroligt lärorikt och kul!

Skulle du rekommendera utbildningen?
– Jag skulle absolut rekommendera Servicetekniker Elkraft till andra. Gillar du problemlösning och vill ha ett fritt varierande yrke, men stort eget ansvar, kan detta vara något för dig. Beroende på vart du tar anställning senare, och vilka arbetsuppgifter du har, kommer din arbetsmiljö att variera. I min yrkesroll innebär det mycket utomhusarbete och även en del moment på hög höjd kan förekomma. Och även om du är höjdrädd, så kan jag lova att det går över, det gjorde det för mig!

När du inte jobbar då?
– På fritiden tränar jag, umgås med min sambo och mina vänner, nu när man äntligen kan! Och så är jag behjälplig i familjens lantbruk.