Har du passion för kreativitet och vill vara involverad i skapandet av nya idéer, koncept och projekt för tv-produktion? Mediabranschen är en plats där din kreativitet får blomstra. GTV:s tvååriga Yrkeshögskoleutbildning inom tv-produktion strävar efter att rusta studenter inför en framgångsrik karriär. Deras specialiserade utbildning TV-produktionsspecialist kan vara början på din resa mot att landa dröm jobbet på en stor tv-produktion.

I den pittoreska lilla staden Gamleby strax ovanför Västervik ligger Gamleby folkhögskola GTV. Gamleby är ett signum när det kommer till tv-utbildning och svensk tv-produktion har idag minst en före detta elev från skolan med sig i produktionen. Alla säger: ”Har du gått på Gamleby? berättar Mikael Lembke, utbildningsledare på Gamleby folkhögskola GTV.

–Vi har filmklippare som är ute och arbetar sedan många år i branschen, och fotografer som ser till att alla våra folkkära program ser bra ut i rutan. Vi har även personal som flitigt arbetar med produktionen som är ett viktigt förarbete till stora projekt, fortsätter han.

Under det första året av utbildningen befinner sig studenterna i Gamleby. De bor och studerar tillsammans, antingen på folkhögskolans internat eller på annat sätt i Gamleby. Kurser som tv-teknik, produktionsteknik, administration i en tv-produktion, drama och mediekunskap utgör grunden under det första året.

–Kurserna är ordnade så att de överlappar och integreras i olika övningar, vilket ger studenterna en mångsidig erfarenhet. Utbildningen balanserar teoretiska och praktiska moment, där fokus ligger tyngre på praktisk tillämpning. Gästföreläsare som kommer direkt från branschen bidrar till en extra intressant undervisningsmiljö, med tanke på att de kanske arbetade med aktuella tv-program dagen innan, berätttar Mikael.

Ligger i framkant i branschen

Som en yrkeshögskola har utbildningen ett starkt krav på att vara relevant för arbetslivet. En ledningsgrupp är involverad för att ständigt uppdatera och säkerställa att kursuppläggen är så relevanta som möjligt mot de krav och trender som råder inom branschen. Detta engagemang garanterar att studenterna får en utbildning som är i synk med den snabbt föränderliga och dynamiska tv-produktionsvärlden.

–Det mest fantastiska med skolan är friheten att utveckla dina färdigheter i den riktning du önskar. Möjligheten att fördjupa sig i kamerahantering, redigering eller i kontrollrummet efter skoltid är verkligen vår styrka, och alla har tillgång till våra lokaler fram till sent på kvällen. Dessutom präglas utbildningen av dess omfattande bredd. Det kan vara att du upptäcker en helt ny roll som du aldrig kunde föreställa dig innan du började på utbildningen, säger Mikael.

–Jag måste passa på och hylla vår huvudman som inser hur viktigt det är att hålla sig uppdaterad med rätt utrustning, fortsätter han. Vi har likadana kameror som används under Melodifestivalen och våra redigeringsverktyg är likadana som dem som används i klipphusen för Disney och Netflix. Våra reportagekameror är identiska med de som SVT använder i sina dramaproduktioner. Detta gör att alla studenter känner igen sig när de kommer ut i den verkliga världen och arbetar med professionell utrustning. Det är en trygghet och fördel som verkligen sätter skolan i en framstående position, menar Mikael.

Efter avslutad utbildning har du chansen att landa ett jobb antingen på din praktikplats eller etablera ett frilanssamarbete. De framtida jobbmöjligheterna sträcker sig inom olika områden av tv-produktion.

–För närvarande verkar titlar som ”Bäst i test,” ”Gift vid första ögonkastet” och ”Agenterna” vara några av de produktioner som genererar många frilansuppdrag.

Naturligtvis finns det också en betydande mängd uppdrag inom dramagenren. För dem som väljer den tekniska vägen finns det många möjligheter vid olika sportevenemang, inklusive SHL, trav och fotbollsallsvenskan.Tekniker är mycket eftertraktade inom dessa områden. Nätverkstekniker är också en ny yrkesgrupp som kommer in i tv-produktionen. Sammantaget ser framtidsperspektiven lovande ut för dem som har avslutat sin utbildning och är redo att påbörja sin karriär inom tv-produktion, säger Mikael.

Nytt sätt att producera TV framöver

Mediabranschen förändras ständigt med nya teknologier, trender och plattformar. Det håller arbetet spännande menar Mikael och ger möjligheter att ständigt lära sig nya färdigheter och utmana sig själv. Ledningsgruppen för GTV brukar samlas en gång om året och denna gång fick de förmånen att ha sitt ledningsgruppsmöte på SVT i Stockholm för att höra om framtida förändringar i branschen.

–Under besöket passade SVT på att dela med sig av deras nya sätt att producera tv. En metod som är både enklare, billigare och mer miljövänlig. Huvudsakligen innebär det att arbeta mer digitalt och använda datorer samt molntjänster för tv-produktion. Denna förändring minimerar sårbarheten eftersom människor från olika platser i landet kan samarbeta i en tv-produktion. Till exempel kan bildproducenten vara i Malmö, ljudteknikern i Stockholm, medan studion befinner sig i Göteborg. Detta innebär färre behov av att resa och bo på hotell, vilket leder till minskade resekostnader och en förbättrad miljö. Detta är spännande lösningar som skapar större möjligheter för de som vill arbeta inom tv-produktion, avslutar Mikael.

Text: Isabelle Ibérer
Läs mer om utbildningen på:
www.gtvgamleby.se