Digital Designer
Som digital designer arbetar du ofta i projektform, med fokus på produktion, grafisk design, animationer och innehåll. Läs mer på framtid.se
Som digital designer arbetar du ofta i projektform, med fokus på produktion, grafisk design, animationer och innehåll. Läs mer på framtid.se
Vill du lära dig hur du i ett företag kan kontrollera vad som skall hända och när? Hur man använder resurser effektivt och låter verksamheten nå uppsatta resultat i rätt tid och till rätt kostnad? Då är Smart produktion en utbildning för dig.
Utbildningen
Utbildningen bedrivs på heltid, med tre dagar på plats och två dagar för självstudier varje vecka och för dig som är intresserad av hur processer i ett företag kan styra verksamheten. Mer helhetssyn på företagen förbättrar resultaten, tekniken och arbetsmiljön. Du styr mycket över produktionsprocessen och ditt eget jobb, men du arbetar samtidigt tillsammans med andra, vilket gör jobbet roligare.
När du kompletterar din utbildning med erfarenhet, blir du en av många förändringsledare som industrin behöver.
De som arbetar med verksamhetsutveckling idag framhåller saker som att man arbetar med människor, man gör något viktigt, har bra arbetskamrater, bra lön utan att behöva vara chef, och att det finns bra utvecklingsmöjligheter utifrån vad man själv vill.
Praktik - LIA
En stor del av utbildningen är praktik (LIA), som är totalt 24 veckors på olika företag. Under LIA-perioden har du möjlighet att vidareutveckla dina praktiska färdigheter och koppla samman teori och praktik. Det är här dina färdigheter testas i en verklig arbetsmiljö, samtidigt som du får möjlighet att knyta värdefulla kontakter inför framtida anställningar.
Efter utbildningen
Efter utbildningen kan du arbeta på konsultföretag, entreprenadföretag och offentlig förvaltning som till exempel kommuner. Du kan arbeta som kylmekaniker, kyltekniker, monterare av kyl- och värmepumpar med fokus på värme och kyla, projekteringsansvarig, servicepersonal, rådgivare, styr- och reglertekniker, energikonsult eller som säljare av kyl- och värmesystem.
Har du ett genuint intresse för teknik och vill ha spännande och varierande arbetsuppgifter inom elektronikindustrin?
Då ska du bli elektroniktekniker!
Utbildningen är framtagen i samarbete med företag inom elektronikbranschen. Det ger dig en garanti för att studierna innehåller nödvändiga kunskaper för att direkt efter godkänd examen kunna genomföra många uppdrag som spänner över flera teknikgrenar. Utbildningen fokuserar i första hand på att fördjupa dig i elektronikproduktion men förbereder dig även för arbetsledande befattningar.
Expert på elektronik
Efter utbildningen är du något av en expert på elektronik och vet hur man bedömer lödkvalité, skapar kretskortslayouter, utför monteringssätt, mätning och felsökning. Du ska också kunna förstå bearbetning med olika maskiner och utrustning.
Programmering och hantering av maskiner för elektronikproduktion, komponenthantering samt produktionsflöden är andra exempel på uppgifter du som elektroniktekniker förväntas behärska.
Lärande i arbete
Under din utbildning kommer du att praktisera på ett eller flera företag inom branschen i 20 veckor under det som kallas för Lärande i arbete (LIA). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.
Du ska vara öppen för att resa under LIA-perioderna då många företag inom branschen finns utanför Karlstads kommun.
Hybridutbildning
Under en hybridutbildning deltar en del studerande från skolans lokaler samtidigt som en del studerande deltar online. Det innebär att du kan välja att delta vid de teoretiska lektionerna via Teams, men du ska kunna infinna dig på skolan under de tillfällen som kräver det. Lektionerna spelas inte in, utan ska följas i realtid.
Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i Matematik 2, eller motsvarande kunskaper.
Den här utbildningen är för dig som har intresse för hantverk, svets och rörmontage.
Som industrirörtekniker arbetar du med nybyggnad och reparationer av processledningar som förser stora som små industrier med vätskor och gaser i deras tillverkning. Du har möjlighet att få ett flexibelt arbete där ingen dag är den andra lik och det finns möjlighet till arbete på resande fot.
Efter utbildningen kan du arbeta som bland annat industrirörmontör, industrirörtekniker eller rörsvetsare.
Lärande i arbete
Under din utbildning kommer du att praktisera på ett eller flera företag inom branschen i 20 veckor under det som kallas för Lärande i arbete (LIA). Detta ger dig värdefulla kunskaper, erfarenheter och kontakter inför ditt framtida yrkesliv.
Du ska vara öppen för att resa under LIA-perioderna då många företag inom branschen även finns utanför Karlstads kommun.
Utbildningen sker i nära samarbete med näringslivet och har en ledningsgrupp med representanter från olika företag runt om i branschen.
Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande.
Gillar du bilar? Den här utbildningen ger dig en snabb och säker väg till kvalificerade jobb inom bilelektronik. Genom både teori och praktik får du lära dig att förstå och felsöka elektroniska system på bilen.
Här får du goda kunskaper för att arbeta med både diagnostik och arbetsledning. Genom att både teoretisk och praktisk undervisning får du lära dig att förstå och felsöka elektroniska system på bilen. Kunskaperna använder du sedan ute på utbildningens samarbetsföretag under din LIA (Lärande i arbete). Utbildningen omfattar 18 praktikveckor.
Se bil och kund som en helhet
Utbildningen ger dig arbetsverktyg för att möta den snabba elektroniska utvecklingen inom bilbranschen. Du får också lära dig engelska facktermer, öva upp dina datorkunskaper och lära dig hur du vårdar dina kundrelationer. Bilservice handlar ju inte bara om att ”meka”,utan det gäller att se bil och kund som en helhet.
Diagnostisering av bilarnas status sker allt mer med hjälp av data från bilens elektroniska system och därför håller felsökning med dator på att bli det vanligaste och det viktigaste verktyget på en bilverkstad.
En fjärdedel av utbildningen sker på företag
Utbildningen sker i nära samarbete med bilbranschen och cirka en fjärdedel av utbildningen sker ute på företag. Du som söker får en kvalificerad högteknologisk utbildning på 60 veckor som på ett företag skulle ta många år. Efter genomgången utbildning kan du bli till exempel servicerådgivare, diagnostekniker, tekniker eller kundmottagare.
Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i följande kurser eller ha motsvarande kunskaper (från och med 2021): Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Matematik 1 och Engelska 5.
Du behövs som Energitekniker!
Energibranschen utvecklas ständigt. Ny teknik och nya energieffektiva lösningar för fastigheter skapar behov av välutbildade energitekniker, servicetekniker, fastighetstekniker, energianalytiker och fler som konkret kan genomföra energibesparande åtgärder. Exakt det som vår yrkeshögskoleutbildning (YH) Energitekniker – Byggnader levererar, i samarbete med ett 70-tal företag.
Energieffektiva metoder för energianvändning i fastigheter är kärnan i denna utbildning som berör allt ifrån energianalyser, planering, genomförande och uppföljning av installationer till kundkontakter och försäljning.
Under utbildningen får du inblick i förekommande uppvärmnings- och ventilationssystem för fastigheter, förståelse för hur de fungerar och kompetens att installera rätt teknik, samt följa upp och analysera energianvändningen. Du får lära dig att planera, projektera, injustera och serva olika energieffektiva system, du lär dig hantera elteknik, kyltekniska system och styr- och reglerteknik.
LIA
Nästan en tredjedel av utbildningen, totalt 24 veckor, är Lärande i arbete (LIA) som genomförs ute på olika företag, då du får möjlighet att öva upp dina praktiska färdigheter ytterligare och koppla ihop teori och praktik. Här knyts viktiga kontakter inför framtida jobb.
Utbildningen ger Yrkeshögskoleexamen.
Vad vill du bli?
Den kompetens utbildningen ger, gör att du kan arbeta med energi-effektiviserande åtgärder i industrier och fastigheter – befintliga, ombyggda och i nyproduktion. Din breda kompetens gör att utsikterna till jobb är mycket goda.
Möjliga arbetsplatser efter utbildningen är på entreprenadföretag, konsultföretag och kommuner. Du kan exempelvis arbeta inom områden som ventilation, uppvärmning och kylning, energianalyser, projektering, eller som rådgivare, styr- och reglertekniker, energikonsult eller som säljare av energieffektiva system.
Välkommen till oss!