Hållbar varumärkesstrategi

Syftet med utbildningen är att tillgodose ett behov för hållbar kommunikation, eftersom detta är en kompetens som saknas hos många företag. Enligt Svensk Handels hållbarhetsundersökning är hållbarhet den tredje viktigaste faktorn vid ett köp, efter pris och kvalitet.  

Framtid.se websida

Tips på andra utbildningar som kanske passar

Livesändningsspecialist

Xenter Yrkeshögskola

Var med där det händer! Att jobba med TV inom sport och underhållning är spännande. Du kan bli fotograf, grafiker, bildmixer eller sändningsproducent. Du arbetar som egen företagare åt flera produktionsbolag i TV-branschen.

Spännande uppdrag
Att kunna medverka till en riktigt bra livesändning handlar mycket om att befinna sig där det händer, när det händer, och att vara väl förberedd. Jobbet, oavsett vilken roll du har, innebär många resor och arbete kvällar och helger, både i studiomiljöer och ute på fältet på olika typer av anläggningar för sport, event och underhållning. Det finns ett stort behov av kunniga livesändare, oavsett vilken yrkesroll du väljer. Du kommer att jobba som egen företagare åt flera av branschens företag.

Utrustning med branschstandard
Vårt samarbete med branschens alla olika aktörer, till exempel NEP Sweden, HD Resources Sweden, Bonnier Broadcasting/TV4, SVT/UR, Kanal 75 och Expressen TV, gör att utbildningsmomenten i vår utbildning inom tv-produktion alltid är aktuella. Dessutom får du rätt kompetens och ett viktigt kontaktnät. Xenter har egen HD-studio med Sony kamerakedjor med BING-station, bildmixer, Studer Vista 1 ljudbord och Chyron Hego-grafik där de studerande gör egna produktioner. Du jobbar också med AVID Media Composer, EVS och branschriktiga ENG-kameror i alla övningar och den senaste tekniken för Fly Pack-sändningar (små OB-sändningar).

Nära kontakt med branschen
I utbildningen medverkar erfarna bildproducenter, liveredigerare, kameramän, TOM- och BING-personal och sändningsproducenter. I utbildningens övningar möter du oftast någon från TV-branschen varje vecka. Du får också ta aktiv del av arbetet ”on location” genom de studiebesök och utbildningsinsatser vi har ute på företagen. Under sammanlagt 24 veckors praktik, lärande i arbete (LIA), fördelat på två perioder, kommer du att få möjlighet att prova på jobbet i en verklig miljö.

Redo för uppdrag
Du kommer att få grundläggande färdigheter och kunskaper om de olika yrkesrollerna i live-TV-branschen. När du tagit examen kan du till exempel arbeta som kamera-operatör, bildmixare, BING (bildingenjör), TOM (Technical Operational Manager), sändningsproducent, ljudtekniker och grafiker. Du utbildas kort och gott till att kunna ta frilansuppdrag direkt efter examen. Är du en person som gillar att vara med där det händer, är stresstålig och vill hålla i många saker samtidigt? Då är utbildningen Livesändningsspecialist rätt för dig.

Efter utbildningen kan du arbeta i någon av rollerna som:

  • Sändningsproducent
  • Kameraman
  • Grafikoperatör
  • Redigerare
  • EVS-operatör
  • Bildmixer
  • Bildingenjör (Bing)
  • OB-assistent

Efter utbildningen har du kompetenser för att:

  • Arbeta med livesändning i studio, "on location" i OB-buss* och med Fly Pack
  • Arbeta i funktioner som kamera, liveredigering/EVS, Bing, bildmixer, OB-assistent och grafikoperatör
  • Utföra liveredigering i verktygen Avid Media Composer och EVS och ha metoder för highlights-redigering både tekniskt och innehållsmässigt
  • Manövrera en kamera i olika positioner vid en flerkamerasändning
  • Arbeta med ENG-kamera, ljus, ljud och redigering vid intervju samt kortare reportage
  • Hantera elsäkerhet och ergonomi för att undvika skador i samband med arbete
  • Livesändningsspecialistens arbetsmetoder och principer för problemlösning
  • Utifrån frilansarbetet kunna sköta och administrera ditt eget företag

Kontakt:
Roberth Oldstam
Utbildningsledare
076-115 01 11

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-26)
2025-08-01
2026-08-01
Utbildningsslut
2026-01-02
2027-01-08
2028-01-07
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Kultur, media, design
Journalistik & information
Data & IT

TV-produktionsspecialist

GTV Gamleby

Utbildningen för dig som vill jobba med TV- och filmproduktion

Vill du jobba med TV-produktion? På GTV Gamleby kan du läsa YH-utbildningen TV-produktionsspecialist. Det är en bred utbildning på 2 år där du får prova alla de olika yrken som finns i en TV-produktion. Du får grundkunskaperna som krävs för att arbeta i TV-branschen. Utbildningen bedrivs i Gamleby, Västerviks kommun.

LiA ute i branschen
Första året läser du kurser i Gamleby. Andra året har du Lärande i Arbete (LiA), det vill säga praktik, och den genomförs på ett TV- och produktionsbolag. Där får du möjlighet att fördjupa dig inom ditt intresseområde och knyta kontakter. Praktiken utgör en tredjedel av TV-utbildningen. Andra året genomför du även ett examensarbete.

En utbildning med hög kvalité
Föreläsningar och praktiska övningar varvas om vartannat och sker under realistiska förhållanden. Vår teknik och våra arbetssätt liknar det som är ute i branschen. Detta betyder att skolans studios är utrustade med samma teknik som de stora produktionsbolagen använder sig av. 

Nästan alltid öppet
Som student har du tillgång till skolans utrustning och lokaler nästan dygnet runt. Undervisningen sker med gruppövningar och föreläsningar. Redovisning och analys av övningar och arbetsuppgifter sker både i grupp och individuellt. Kursernas svårighetsgrad ökar under utbildningens gång och det är du som student som har ansvar för studierna. Det är därför viktigt att du är beredd att ta egna initiativ och har en förmåga att samarbeta.

Behörighet
Grundläggande behörighet till yrkeshögskolestudier, inga särskilda förkunskaper krävs. Gymnasieskolans Estetiska program och/eller erfarenhet av TV- och videoproduktion är meriterande.

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-19)
2025-08-18
Utbildningsslut
2026-06-30
2027-06-30
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
2025-01-06
Ansökan stänger
2025-04-13
Branscher
Kultur, media, design
Journalistik & information
Pedagogik

Digital Design & Strategy

Berghs School of Communication

På programmet Digital Design & Strategy lär du dig att behärska den digitala världens språk - UX, SEO eller CRO

Under ett år hårdtränas du i att skapa effektiv kommunikation för produkter och tjänster som når fram genom dagens digitala brus.

Den här utbildningen är för dig som vill jobba inom det digitala. Du lär dig om användarcentrerad design och olika innovationsprocesser, skapar strategier för marknadsföring och webboptimering, utforskar din roll i takt med den tekniska utvecklingen, och övar pitch och presentationsteknik. Oavsett vilka ämnen som lockar dig, så formas du för morgondagens arbetsmarknad.

Vad kan man jobba med efter examen?
Som digital strateg arbetar du ofta med kvantitativ och kvalitativ data i kombination med marknadsföring och affärsutveckling för att anpassa kommunikationen till dagens digitala och globala verklighet. Digital design är som klistret mellan teknik och människan, och det finns många olika roller som digital designer, men de flesta grundar i att skapa efter användarbehov. Du kan till exempel jobba som UX designer, service designer, UI designer, produktdesigner eller grafisk designer.

Utbildningen väver ihop dessa områden, allt för att ge dig de bästa verktygen och kunskaperna för att navigera det aktuella digital landskapet specifikt genom samarbetet mellan design och strategi.

Vem borde söka?
Du som är en problemlösare och som tänker digitalt. Begrepp som digitalisering, UX, webbanalys och innovation triggar dig snarare än skrämmer dig. Och möjligtvis har du ett digitalt förflutet, kanske från tidigare jobb inom branschen på en marknadsavdelning, startup eller designbyrå. Eller så har du ingen tidigare erfarenhet alls.

Studieavgift inkl. moms: 169 000:-. Du kan finansiera dina studier med hjälp av Centrala Studiestödsnämden, CSN.

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-12)
2025-08-11
Utbildningsslut
2025-05-30
2026-05-29
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan öppnar
2025-01-22
Ansökan stänger
2025-04-15
Branscher
Journalistik & information
Ekonomi, admin, sälj
Data & IT

Produktionsledning

Berghs School of Communication

Produktionsledaren är nyckeln till varje lyckat projekt

Utbildningen är uppdelad i 11 kurser som alla är fyllda med skarpa uppdrag och lika skarpa kunder. Varje vecka jobbar du med nya case med snabba och intensiva leveranser. Du samarbetar också med skolans andra utbildningar i ett gemensamt projekt för en riktig kund. Allt för att du ska komma så nära arbetslivet som möjligt innan du ens har avslutat utbildningen.

Som produktionsledare ansvarar du för att leda teamet och kunden i ett projekt. Du ser till att idéerna tas vidare från ritbordet på ett sätt som möter kundens förväntningar på bästa sätt. Du hanterar arbetsfördelning, budget, ser till att hålla deadlines och är drivande i att leverera lyckade projekt! Du är också den sociala länken som tar hand om kommunikationen mellan teamet, kunden, leverantörer och partners.

Efter utbildningen
Efter utbildningen har du kunskap om projektledning, företagsekonomi, olika mediekanaler, digitala lösningar, strategisk produktionsledning, kommunikation och reklam samt idé- och konceptutveckling. Du har produktionsledarens alla verktyg och är redo att jobba tätt i team och framför allt - förverkliga idéer till lyckade projekt.

Vem borde söka?
Du som har en problemlösarskalle och älskar människor lika mycket som ordning och reda. Du som ser till att saker blir gjorda samtidigt som du ser möjligheter i varje liten detalj.

Studieavgift inkl. moms: 169 000:- + ca. 5000:- för litteratur. Du kan finansiera dina studier med hjälp av Centrala Studiestödsnämden, CSN.

Utbildningsstart
Påbörjad (2024-08-12)
2025-08-11
Utbildningsslut
2025-05-30
2026-05-29
Studietakt
100%
YH poäng
200 YH-poäng (ca. 1.0 år)
Ansökan öppnar
2025-01-22
Ansökan stänger
2025-04-15
Branscher
Ekonomi, admin, sälj
Journalistik & information

Teknikinformatör

Hermods Yrkeshögskola

I yrkesrollen teknikinformatör kombineras teknik, kommunikation och pedagogik. Som teknikinformatör arbetar du med att förmedla teknisk information, så som manualer och instruktioner för tekniska maskiner och system, på ett pedagogiskt och användarvänligt sätt.

Yrket passar dig som är kommunikativ och pedagogisk och som gillar att skriva och illustrera.

Utvecklingen av ny teknik ställer nya krav på informations- och kommunikationsteknologi och många tekniska branscher, framförallt inom industrin, IT och medicin har svårt att hitta rätt kompetens idag.

Ansökningsperioden öppnar efter besked om tilldelning i januari 2025

Utbildningsstart
Påbörjad (Höstterminen 2024)
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2025
Vårterminen 2026
Studietakt
100%
YH poäng
220 YH-poäng (ca. 1.1 år)
Ansökan är stängd
Kontakta skolan vid intresse
Branscher
Journalistik & information
Teknik & tillverkning
Studieort
DISTANS (Stockholms kommun)